Majsterr 30.01.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 Witam, korzystajac z konta mojego kolegi Chcialabym sie poradzic, mianowicie na scianach mam stara tapete i chcialabym to jakos poodnawiac tzn wyremontowac:) jednak nie wiem zupelnie jak sie za to zabrac, co byloby bardziej ekonomiczne malowanie czy tapetowanie, jezeli malowanie to jaka farba itd a jezeli tapetowanie to jak sie za to zabrac. jestem nowicjuszka jezeli chodzi o takie prace wiec prosze o wyrozumialosc pozdrawiam bardzo serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo1960 31.01.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 stara tapetę tak czy inaczej musisz zerwac,gdbyś chciała ją pomalowac może miejscami puchnąc i odpadac.Po zerwaniu ściany trzeba oczyścic ze wszystkich resztek tapety i zagruntowac a następnie uzupełnic wszystkie ubytki gipsem i po wyschnięciu przeszlifowac papierem ściernym.Teraz juz mozna malowac lub tapetowac,co bardziej ekonomiczne musisz skalkulowac sama-ceny tapet i farb są różne w zależności od tego co wybierzesz.Ja osobiście radziłbym farbę,zawsze można przemalowac a tapetę trzeba zrywac i zabawa jest od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majsterr 31.01.2005 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 dziekuje za odpowiedz!a mam jeszcze strasznie glupie pytanie - ale w mysl tezy kto pyta nie bladzi - pytam, czym trzeba "zagruntowac"? czyli nie trzeba calych scian pokrywac gladzia gipsowa? tylko ubytki?dziekuje jeszcze raz za rady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 01.02.2005 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 „gruntuje się” specjalnym środkiem do gruntowania – każda szanująca się firma produkująca farby ma go w swojej ofercie : jest to przeważnie płyn , który kryje ściany na lekko białawy kolor . I powoduje , że ściana nie wciąga tyle farby oraz po pomalowaniu docelową barwą jest ładnie jednolita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo1960 01.02.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 co do gruntu osowa wyjasniła wszystko dodam tylko że grunt wiąże wszystkie zanieczyszczenia na ścianie i wzmacnia podłoże,jeśli chodzi o szpachlowanie to faktycznie lepiej jest zaciągnąc całe ściany otrzymasz wtedy jednolitą fakturę na całosci,do szpachlowania polecam cekol lub rigips"ritop" który ma tą zaletę że można drugą warstwę kłaśc na wilgotna pierwszą(szpachlowac trzeba dwa razy)co skraca istotnie czas pracy,a jest trochę tańszy od cekolu. Jeszcze jedno,wygipsowane sciany przed malowaniem na kolor trzeba pomalowac białą farbą z dodatkiem ok. 20-30%wody. pozdrawiam i życzę pięknych scian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.02.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Jeszcze jedno,wygipsowane sciany przed malowaniem na kolor trzeba pomalowac białą farbą z dodatkiem ok. 20-30%wody. pozdrawiam i życzę pięknych scian. Moim zdaniem wystarczy dobrze wygruntować i ewentualnie pomalować pierwszą wartwę koloru w podanym powyżej rożcieńczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.02.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Witam, korzystajac z konta mojego kolegi Chcialabym sie poradzic, mianowicie na scianach mam stara tapete i chcialabym to jakos poodnawiac tzn wyremontowac:) jednak nie wiem zupelnie jak sie za to zabrac, co byloby bardziej ekonomiczne malowanie czy tapetowanie, jezeli malowanie to jaka farba itd a jezeli tapetowanie to jak sie za to zabrac. jestem nowicjuszka jezeli chodzi o takie prace wiec prosze o wyrozumialosc pozdrawiam bardzo serdecznie! Jeśli tapeta dobrze się trzyma i ma delikatny wzór to może warto tylko przemalować taką tapetę. Farby nie nalezy rozcieńczać i w miarę szybko malować. Gdyby gdzieniegdzie tapeta się odkleiła to można ją przykleić na farbę. Robota prosta i chyba najtańsza w Twoim przypadku. W sklepach sa "specjalne" tapety do malowania. Najlepiej zrób próbę i pomaluj ścianę w niewidocznym miejscu i zobacz efekty czy Ci odpowiadają - wzór jest po pomalowaniu zdecydowanie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts