Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne pismo z gminy, warunki zabudowy.

Recommended Posts

3 godziny temu, rwagga napisał:

Tylko dlatego, że jestem ciekawy, jakie dokładnie prośby o zmianę gry zostały odrzucone? Musiały być one przynajmniej półznaczne, aby uzasadnić skierowanie tego listu do wspólnoty.

Może nie patrzę we właściwym kierunku, ale może gdybyśmy dokładnie wiedzieli, o czym toczy się debata w zakresie zmian, moglibyśmy lepiej się zrozumieć.

Jutro będę prawdopodobnie więcej wiedział więc odpisze, bo może ktoś z gminy objaśni co i jak.

Ale wydaje mi się że chodzi o jakieś nowe przepisy które weszły w czerwcu tego roku co do planowania przestrzennego. Jak dobrze kojarzę to do końca 2025 roku każda gmina musi mieć mpzp jakoś tak.

Edytowane przez BostonPrime777

38 minut temu, BostonPrime777 napisał:

Jutro będę prawdopodobnie więcej wiedział więc odpisze, bo może ktoś z gminy objaśni co i jak.

Ale wydaje mi się że chodzi o jakieś nowe przepisy które weszły w czerwcu tego roku co do planowania przestrzennego. Jak dobrze kojarzę to do końca 2025 roku każda gmina musi mieć mpzp jakoś tak.

Czyli Ty nie składałeś żadnego pisma do gminy więc uważam że niema zbytnio co się denerwować😉

Czy każda gmina musi mieć MPZP to raczej wątpię ale może rozchodzić się o zmiany w Twojej gminie planu i dlatego dostałeś taką informację a z drugiej strony to trochę dziwne to pismo bo skoro nie składałeś żądnego wniosku a gmina pisze że odpowiedź będzie po trzech miesiącach.

• Thanks 1

1 godzinę temu, henrykow napisał:

Czyli Ty nie składałeś żadnego pisma do gminy więc uważam że niema zbytnio co się denerwować😉

Czy każda gmina musi mieć MPZP to raczej wątpię ale może rozchodzić się o zmiany w Twojej gminie planu i dlatego dostałeś taką informację a z drugiej strony to trochę dziwne to pismo bo skoro nie składałeś żądnego wniosku a gmina pisze że odpowiedź będzie po trzech miesiącach.

Tylko składałem o warunki zabudowy.

Prawdopodobnie gmina przystąpiła do opracowania "Planu ogólnego" którego obowiązek wprowadza powołana ustawa z 2023r. https://geoportal360.pl/blog/plan-ogolny-gminy-czym-jest-i-co-zawiera/

Ustawa mocno ograniczy wydawanie WZ a i przestaną być one bezterminowe, z okresem ważności bodajże 5 lat.

• Thanks 1

8 godzin temu, BostonPrime777 napisał:

Tylko składałem o warunki zabudowy.

No to wszystko teraz jasne. Gdyby gmina posiadała MPZP to wydanie warunków trwało by jeden może dwa dni ale przy WZ bez uchwalonego planu jest to trochę dłuższy termin bo  indywidualnie muszą opracować dla danej działki albo jest druga opcja o której wspomniałeś wcześniej, gmina jest w trakcie wdrażania MPZP i wszystkie wydawanie WZ jest z tego powodu wstrzymane.

• Thanks 1

3 godziny temu, Dagobath napisał:

Prawdopodobnie gmina przystąpiła do opracowania "Planu ogólnego" którego obowiązek wprowadza powołana ustawa z 2023r. https://geoportal360.pl/blog/plan-ogolny-gminy-czym-jest-i-co-zawiera/

Ustawa mocno ograniczy wydawanie WZ a i przestaną być one bezterminowe, z okresem ważności bodajże 5 lat.

Tak tylko z tego co czytałem to 5 letnie warunki mają być dopiero od 2026 a nie nawet 2025.

Widzę negatywne emocje, ale widzę też bardzo potrzebną krytykę gry, w której zgromadzono ogromny fundusz, a która stale nie spełnia obietnic. Podejdź realistycznie do terminów i nie obiecuj zbyt wiele, gracze muszą zdać sobie sprawę, że to już wersja demonstracyjna technologii i możemy zaczynać.

1 godzinę temu, BostonPrime777 napisał:

Wszystko jest okej, tylko czekać na pozytywne rozpatrzenie.

Odpowiadasz na post bota, nie bierz sobie tego posta do serca bo on  nic nie wnosi.

4 godziny temu, BostonPrime777 napisał:

Tak tylko z tego co czytałem to 5 letnie warunki mają być dopiero od 2026 a nie nawet 2025.

Jeżeli gmina będzie teraz miała MPZP to wydane wcześniej WZ tracą ważność i liczą się te które będą wydawane na podstawie uchwalonego planu.

• Thanks 1

Godzinę temu, henrykow napisał:

Odpowiadasz na post bota, nie bierz sobie tego posta do serca bo on  nic nie wnosi.

Jeżeli gmina będzie teraz miała MPZP to wydane wcześniej WZ tracą ważność i liczą się te które będą wydawane na podstawie uchwalonego planu.

Ale narazie nic z tym nie wiadomo tam gdzie składałem wniosek bo nic o tym nie mówili. Nic trzeba czekać około 3 miesięcy. Trochę sporo ;D.

4 godziny temu, BostonPrime777 napisał:

Ale narazie nic z tym nie wiadomo tam gdzie składałem wniosek bo nic o tym nie mówili. Nic trzeba czekać około 3 miesięcy. Trochę sporo ;D.

Wejdź na stronę swojej gminy tam, powinna być wzmianka lub informacja co do uchwalania planu. Ze swojej strony to wiem że w przypadku gdy gmina nie ma planu na wydanie WZ trochę się czeka, ja gdy kupowałem działkę czekałem prawie pół roku.

• Thanks 1

• 2 weeks później...

Wysyłasz fragmenciki pism co uniemożliwia poważne podejście do sprawy.

Nie wiadomo, kto, komu, co wysyła....

Prawdopodobnie jednak to pismo kierowane jest do organu, z którym gmina uzgadnia WZ a Ty dostajesz to do wiadomości. Informują, że organ ten ma 2 tygodnie na zajęcie stanowiska pod rygorem uznania za uzgodniony.

• Like 1