Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blaszane garaże a pozwolenie

generalski

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie jak załatwić taką sprawę najprościej. Może ktoś coś poradzi.

Posiadam działkę budowlaną na której mam plan postawić garaże z blachy na wynajem.

Typowe blaszaki bez podłogi.

Działka ma 1000 m2. Finalnie chciałbym by było ich około 30 by inwestycja miała sens w zależności od popytu.

Podobna inwestycja jest już zlokalizowana na terenie tej samej gminy. Chciałem dopytać w gminie jaka była tam ścieżka prawna by nie było kłopotów. Musiałem wiec wystąpić o informacje publiczną. I tutaj może zdziwienie bo gmina nic o takiej inwestycji na tej działce nie wie.

I teraz pytanie czy niechcący kogoś wkopałem czy gmina nie musiała wiedzieć?

Wiadomo że można postawić na działce garaż do 35 m2 bez pozwolenia. Ale pytanie jak taki blaszak stoi np na tłuczniu to jest to garaż? 

Dwa planuje stawiać blaszaki takie 5 m2. wiec na 35 m2 bez pozwolenia wejdzie 7. I teraz jak będą połączone to można traktować to jako jeden czy liczy się np liczba drzwi?

Najchętniej to bym postawił na początek te 7 połączone a jak będzie popyt szedł w pozwolenie na budowę. Tylko czy będę mógł to rozbudować na pozwolenie na budowę. I druga kwestia czy do takiego blaszaka bez pozwolenia podłączą mi prąd?

W gminie jak stwierdziłem ile chce pobudować powiedziano mi że mam wystąpić z pozwoleniem na budowę. Pytanie tylko czy dobrze się z tymi Paniami telefonicznie zrozumiałem.

Miejscowy plan jako dopuszczalne przeznaczenie zawiera:

3) urządzenia i trasy komunikacyjne, w tym parkingi naziemne i garaże.

Czy ktoś się z czymś takim spotkał ma wiedzę?