mikolajgnny 23.10.2024 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Cześć, mamy pytanie musze rozprowadzić podejścia do pionu w budynku (tylko jeden pion nie pytać czemu, budynek kupiony w SSO). Mam do wykorzystania 14cm grubości podłogi (utopienie instalacji w styropianie) następnie będzie 6cm posadzki z zatopioną podłogówką. Myślę nad wykorzystaniem rur o średnicy 7cm ze spadkiem 1%, dla najdłuższego podejścia mam możliwość wyprowadzenia w 3/4 długości kolanka i zrobienie wentylacji wychodzącej ponad dach. Pytanie czy dobrze to będzie działać czy może zastosować rurę 5cm ? Jeszcze jest opcja ścięcia 2-3cm chudziaka i utopienie początkowego metra lub dwóch poniżej. Pytanie jeszcze czy dobrze rozumiem uzyskanie spadku 7,5% na długości 7,5m. Różnicę wysokości liczymy od początku rury dolnej krawędzi do końca rury dolnej krawędzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.10.2024 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Czy ja dobrze zrozumiałem że chcesz zrobić instalację kanalizacyjną w domu rurami o średnicy 70 mm? To że jest jeden pion odpowietrzający w takim układzie instalacji jaki pokazałeś na rysunku to jest ok, więcej nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajgnny 23.10.2024 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października (edytowane) Chcę zrobić instalację kanalizacyjną. Główna rura ma 160 ta co wychodzi z budynku i jest redukowana na pion 110. Podejścia po chudziaku (szare rury) zwłaszcza te długie do umywalki i zmywarki chce zrobić rurami 70. WC oczywiście będzie 110. Edytowane 23 Października przez mikolajgnny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.10.2024 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Pion to jest to co jest pionowo czyli pion odpowietrzający a dalej nie rozumiem jak chcesz po całości w posadzce położyć rurę s 70 mm a gdzie jest ta rura 160? gdzie ma wyjście z domu bo ten rysunek jest do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajgnny 23.10.2024 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października (edytowane) Do budynku wchodzi rura 160 która skręca w górę (zaraz przy ścianie fundamentowej) redukując do 110 i tak jest pionowo. Zaznaczyłem na zielono rurę 160. I chce skuć beton przy róże 110 (pionowa) i zastosować czwórnik. Z tego czwórnika chce rozprowadzić punkty. szarymi rurami po chudziaku. Tak jak na drugim foto, tylko podglądowe. Moje pytanie jest czy mogę tymi szarymi rurami 70 ciągnąć aż 7,5m przy spadku 1% i czy dosztukować drugi pion wentylacyjny. Czy zastosować rury 50? Edytowane 23 Października przez mikolajgnny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts