Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podejścia kanalizacyjne długie odcinki

mikolajgnny

Recommended Posts

Cześć,

mamy pytanie musze rozprowadzić podejścia do pionu w budynku (tylko jeden pion nie pytać czemu, budynek kupiony w SSO). Mam do wykorzystania 14cm grubości podłogi (utopienie instalacji w styropianie) następnie będzie 6cm posadzki z zatopioną podłogówką. Myślę nad wykorzystaniem rur o średnicy 7cm ze spadkiem 1%, dla najdłuższego podejścia mam możliwość wyprowadzenia w 3/4 długości kolanka i zrobienie wentylacji wychodzącej ponad dach. Pytanie czy dobrze to będzie działać czy może zastosować rurę 5cm ? Jeszcze jest opcja ścięcia 2-3cm chudziaka i utopienie początkowego metra lub dwóch poniżej.

Pytanie jeszcze czy dobrze rozumiem uzyskanie spadku 7,5% na długości 7,5m. Różnicę wysokości liczymy od początku rury dolnej krawędzi do końca rury dolnej krawędzi ?

kan.jpg

Chcę zrobić instalację kanalizacyjną.

Główna rura ma 160 ta co wychodzi z budynku i jest redukowana na pion 110. Podejścia po chudziaku (szare rury) zwłaszcza te długie do umywalki i zmywarki chce zrobić rurami 70. WC oczywiście będzie 110.

Edytowane przez mikolajgnny

Do budynku wchodzi rura 160 która skręca w górę (zaraz przy ścianie fundamentowej) redukując do 110 i tak jest pionowo. Zaznaczyłem na zielono rurę 160.

I chce skuć beton przy róże 110 (pionowa) i zastosować czwórnik. Z tego czwórnika chce rozprowadzić punkty. szarymi rurami po chudziaku. Tak jak na drugim foto, tylko podglądowe.

Moje pytanie jest czy mogę tymi szarymi rurami 70 ciągnąć aż 7,5m przy spadku 1% i czy dosztukować drugi pion wentylacyjny. Czy zastosować rury 50?

kan.jpg

AFBA1D9B-E99C-443A-A432-37AD3D7C689D.thumb.png.6961996603ecc1c5f6440368dc9886ed.png

Edytowane przez mikolajgnny