Pita2000 24.10.2024 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2024 Ogladalem dom z mysla zakupu Dom jest z 2002r ma takie pekniecia jak ja zdj. I teraz pytanie co moglo spowodowac takie pekniecia i jak zapobiedz zeby nie powstawaly dalej? Wlasciciel twierdzi ze po wybudowaniu domu powstalo to w ciagu kilku lat i tak zostalo Od wewnatrz w domu nie ma pekniec, budowane technika 1,5 pustaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.10.2024 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2024 Pęknięcia są na wszystkich ścianach? Dokąd i w jaki sposób jest odprowadzania woda deszczowa z dachu? Czy są badania podłoża gruntowego? Jaki jest poziom wód gruntowych? Czy jest to teren zagrożony szkodami górniczymi? Jaka jest konstrukcja dachu? Sąsiednie budynki mają podobne spękania ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pita2000 24.10.2024 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2024 (edytowane) Dziekuje za zainteresowanie tematem Ad.1 Praktycznie na wszystkich scianach Ale najwieksze sa te co zaznaczylem strzalkami i robione zdj. przy miarce (tyl domu) zdj. 2,3,5 jest na scianie z prawej stron patrzac na zdj. 1 na zdj. 4 to jest od przodu domu Ad2Woda splywa rynnami nie ma odprowadzen Leje sie przy fundamentach, jak widac opaski w kolo domu tez nie ma Ad3 Nie ma badan, a teren nie jest nisko polozony, nie mam pojecia jaki jest poziom wod gruntowych Nie wiem czy to ma znaczenie Dzialka jest polozona 150mnpm a rzeka oddalona w lini prostej jakies 2-3km jest na 130mnpm tak mi aplikacja pokazuje… Ad4Nie Ad5 Nie wiem co mam wyszczegolnic Krokwie blacha tyle wiem Na gorze nie ma stropu Ad6Nie sprawdzalem tego Ale tyle co z ulicy widac To noe maja popekanych elewacji Dodam jeszcze ze na gorze na jednej scianie nad garazem widac pekniecie poziome jak na zdj ponizej, zaznaczylem na projekcie ktora to sciana Edytowane 24 Października 2024 przez Pita2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.10.2024 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2024 Pytałem o więźbę dach - czy może takie pęknięcia daje rozpór konstrukcji dachu. ad. wpisu @henrykow - znasz konstrukcję ścian - 1,5 pustaka plus ocieplenie ze styropianu? Pustak + pustka + 1/2 pustaka? W środku zupełnie nic nie widać? Na I piętrze widać 4 słupy konstrukcji. Masz przekrój przez budynek i jakieś zdjęcia I piętra i poddasza? Może masz rzut konstrukcji dachu - rzut więźby dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.10.2024 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2024 Można i pewnie trzeba zrobić odkrywki lub odwierty w ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pita2000 25.10.2024 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 (edytowane) Dom budowany w latach 90 zakonczona budowa 2002r Z tego co wiem to 1,5 pustaka ze styropianem 10cm( troche duzo, tak robiono taka technika ze 10cm styropian ? ) w szczelinie Co do konstrukcji dachu nie wiem nic, na strychu nie zobacze bo wszystko w welnie I w dokumenty do ktorych mam aktualnie dostep mam tylko to co wrzucilem, ewentualnie z projektu ale to czy zostalo to zrobione zgodnie z tym co jest w projekcie tego nie wiem Wybrane strony z projektu posiadam i jest tylko opis co i z czego zrobiony dach np. bez rzutow dachu Co do pekniec w srodku znalazlem nad drzwiami wejsciowymi z dworu tzn od przodu domu ale bardzo niewielkie i innych nie zauwazylem, no i te poziome na gorze co wrzucilem zdjecie, nie ma tak ze te pekniecie ktore widac z zewnatrz przechodzi az do wewnatrz domu, moze pekniecia sa tylko w tej warstwie co jest 1/2 pustaka ? Edytowane 25 Października 2024 przez Pita2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2024 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 Mogą to też być rysy termiczne zewnętrznej części ściany - 1/2 pustaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts