xadamus 31.01.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Witam.Mam w mieszkaniu starego typu drzwi wewnętrzne, takie jak montowali kiedyś standardowo w blokach - takie typowe z jedną duzą szybą, białe (z metalowymi futrynami). Wyrywanie futryn to za dużo demolki w mieszkaniu, moze kiedyś.. Póki co, chciałbym coś z nimi zrobić żeby nie straszyły (nie są zniszczone, mają około 6 lat, tak jak i mieszkanie). Miałem juz upatrzony model do wymiany, ale sprzedawca ostrzegł że nowe drzwi mogły by być za ciężkie na obecne zawiasy i po jakims czasie mogły by się opuścić i nie domykać. a że kosztowały ponad 1000zł /szt (same skrzydło) więc odpuściłem. Może ktos ma pomysł na zmiane ich wygladu lub sam robił coś takiego? Mieszkanie jest urzadzone raczej na styl nowoczesnyMyslałem o wymianie szyb, o listwach przyklejonych na szkło, tylko boje się że będzie to wyglądać bardzo tandetnie. moze ktoś juz przez to przechodził ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 31.01.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Ja jestem właśnie po takim liftingu. Tylko mój bolesny był bo drzwi jednak wymieniłam. Na najprostsze białe bez bajerów. Tanie . Nie wiem w jakim stanie są twoje, moje drzwi były fatalne. Jednocześnie nie chciałam jakichś niesamowitych do bloku. Może poszukaj takich zwykłych, zawsze to odnawianie drzwi to nie to samo co nowe Aha - to o odnawianiu nie dotyczy drzwi starych, ale ładnych, zabytkowych. To oczywiście inna para kaloszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuńka 31.01.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Miałam taką samą sytuację. Dwoje drzwi wymieniłam na drzwi podobnego typu (nie zrujnowały finansowo, a doszłam do wniosku, że na jakiś czas wystarczy, żeby były poprostu świerze) z Porty - zawiasy pasowały idealnie. Jedynym wykonanym zbiegiem było minimalne przycięcie skrzydeł. Koleje 2 drzwi "odnowiłam"- nie wiem po co i dlaczego - pracochłonne, gotówkochłonne - efekt mierny. Środki wydane na odnowienie (w grę wchodziła wymiana szyb, ramek trzymających szybę, klamek, kratek wentylacyjnych i oczywiście malowanie) były porównywalne do kosztu nowych dzrzwi. W tym roku remontowane dwa lata temu drzwi pójdą na śmietnik i kupię nowe. Myślę, że odnawianie drzwi ma sens tylko w przypadku gdy są to naprawdę fajne drzwi - a nie blokowe płytowe brzydactwa - szkoda zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xadamus 31.01.2005 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Właśnie tego sie obawiałem co powiedziała Tuńka.dzieki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 31.01.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 A ja ze starymi drzwiami tego typu zrobiłem tak: Zdiołem je z oscierzyodkręciłem zawiasy i zamkiwszelkie nierównosci zaszpachlowałemokleiłem folią samoprzylepną o wzorze dębuw miejsce starych listew plastikowych przy szybach wstawiłem listewki drewniane dałem nowe klamki i szyldyi mam drzwi jak nowe a niektórzy mówili że pewnie dużo za nie dałem bo takie ładnekoszt naprawde niewielki w porównaniu z nowymi drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 31.01.2005 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 jak chcesz się bawić w odnawianie, to przejrzyj archiwalne numery Mjm - jest tam kilka pomysłów na odnowienie. Jednak, podobnie jak Tuńka uważam, ze lepiej kupić nowe. Wydaje mi się, że ciężar drzwi nie powinien być problemem, jeżeli kupisz też płytowe ze szkłem- jake_Ci _się_spodobają. W ostateczności można chyba jakoś wzmocnić zawiasy. Co do futryn, to wiem, że są takie nakładki na stare futryny- ale musiałbyś się zorientować czy służą tylko celom dekoracyjnym czy do nich montuje się skrzydło- ja ostatecznie kazałam wyciąć futryne- tyle, że nie był to remont tylko prace wykończeniowe i fakt : jest to masakracja- pełno kurzu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 ja też wybrała bym najprostsze,białe,pełne drzwi bez szybek,szprosów,dodatków i do tego prosta,nowoczesna klamka.Nic więcej.Przy nowoczesnym wnętrzu nie odnawiała bym starych,blokowych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 31.01.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Jeśli nie mają jakiś ewidentnych uszkodzeń ani wypaczeń – warto się pobawić ... zawsze zaoszczędzone parę złotych ( w końcu nie są takie stare ) . Ja swoje blokowe odmładzałam już na różne sposoby : malując , dekorując okleiną imitującą drewno a nawet obijałam drewnianymi deskami ... ma to swój urok . Jest niepowtarzalne – dobrze dobrane do danego wnętrza i przede wszystkim tanie . Próbuj , jak ci się nie będzie podobać efekt końcowy – sprawisz sobie kiedyś nowe . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 01.02.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 A ja uparcie swoje - nie opłaca się odnawiać. Policz koszty szpachli do wyrównania, farb, listewek , nowej szyby, kratek itp. Dolicz robociznę (uważam, że nawet własną pracę powinno się kalkulować - samo się to przecież nie zrobi ), dolicz sprzątanie, dolicz nieprzewidywalność efektu końcowego. Poza tym stare drzwi blokowe są często zwichrowane i po prostu krzywe. Kupiłam białe drzwi Porty lakierowane proszkowo (nigdy tak nie pomalujesz!), pełne, w promocji po 99 zeta ( ), tato przyciął i mam drzwi nowe, a nie - jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xadamus 04.02.2005 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Drzwi mam w ogole nie zniszczone - główny problem jest w tym ze sa brzydkie. Troche mi szkoda wyrzucać je na śmietnik , wiec zastanawiałem się nad ich upiększeniem Na pewno było by przynich troche roboty - wymiana szyb, nowe listwy. I nieprzewidywalny efekt. a moze macie jakies zdjęcia drzwi po face-litfingu ? pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 04.02.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Moje stare drzwi blokowe,zakleiłam okleiną drewnopodobną...bez szpachli i innych takich...wygladają super! Całkiem tanio wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitek 14.02.2005 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 zrob tak....oderwij listwy plastikowe,wyjmij szybe i wymien na jakas plyte pilsniowa(2 cienkie plyty ,montujac ja tak by powierzchnia dzrwi i plyty bala rowna po obu stronach drzwi.po zamontowaniu plyt(2)-po jednej z kazdej strony dzwi.powinny powstac szczeliny miedzy drzwiami a plyta,ktore zakryjesz przybijajac ozdobna listwe(mozesz wykorzystac listwe do ram do obrazow.)po jej przybiciu powstanie rama zaslaniajaca uprzednia szczeline.Dla polepszenia efektu drobne szczelinki miedzy listwa ozdobna a powierzchnia drzwi zlikwiduj silikonem.Po wszystkim dzwi pomaluj.Powstana ladne "pelne "drzwi.....Acha pamietaj by wstawic wzmacniajace listwy poprzeczne 2 szt w "dziurze" po szybie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitek 14.02.2005 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 zrob tak....oderwij listwy plastikowe,wyjmij szybe i wymien na jakas plyte pilsniowa(2 cienkie plyty ,montujac ja tak by powierzchnia dzrwi i plyty bala rowna po obu stronach drzwi.po zamontowaniu plyt(2)-po jednej z kazdej strony dzwi.powinny powstac szczeliny miedzy drzwiami a plyta,ktore zakryjesz przybijajac ozdobna listwe(mozesz wykorzystac listwe do ram do obrazow.)po jej przybiciu powstanie rama zaslaniajaca uprzednia szczeline.Dla polepszenia efektu drobne szczelinki miedzy listwa ozdobna a powierzchnia drzwi zlikwiduj silikonem.Po wszystkim dzwi pomaluj.Powstana ladne "pelne "drzwi.....Acha pamietaj by wstawic wzmacniajace listwy poprzeczne 2 szt w "dziurze" po szybie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reno123 30.12.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Witam! Na co dzień zajmuje się profesjonalnie odnawianie mebli, wyniki mojej pracy możesz zobaczyć na moim blogu: odnawianie drzwi co do współczesnych i nowoczesnych drzwi to trudno coś polecić jeśli są drewniane to możesz je wyszlifować i zrobić w naturalnym kolorze drewna a jeśli nie to możesz zrobić tak jak tutaj:http://www.urzadzamy.pl/kufer-z-pomyslami/remonty-i-naprawy/drzwi-na-fali,5456_303.htm pomysł dobry pod warunkiem że masz nowoczesne wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts