Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

face-lifting dla blokowych drzwi wewnętrznych

xadamus

Recommended Posts

Witam.

Mam w mieszkaniu starego typu drzwi wewnętrzne, takie jak montowali kiedyś standardowo w blokach - takie typowe z jedną duzą szybą, białe (z metalowymi futrynami). Wyrywanie futryn to za dużo demolki w mieszkaniu, moze kiedyś..

Póki co, chciałbym coś z nimi zrobić żeby nie straszyły (nie są zniszczone, mają około 6 lat, tak jak i mieszkanie). Miałem juz upatrzony model do wymiany, ale sprzedawca ostrzegł że nowe drzwi mogły by być za ciężkie na obecne zawiasy i po jakims czasie mogły by się opuścić i nie domykać. a że kosztowały ponad 1000zł /szt (same skrzydło) więc odpuściłem.

Może ktos ma pomysł na zmiane ich wygladu lub sam robił coś takiego? Mieszkanie jest urzadzone raczej na styl nowoczesny

Myslałem o wymianie szyb, o listwach przyklejonych na szkło, tylko boje się że będzie to wyglądać bardzo tandetnie.

moze ktoś juz przez to przechodził ?

pozdrawiam

Ja jestem właśnie po takim liftingu. Tylko mój bolesny był :lol: bo drzwi jednak wymieniłam. Na najprostsze białe bez bajerów. Tanie :lol: .

Nie wiem w jakim stanie są twoje, moje drzwi były fatalne. Jednocześnie nie chciałam jakichś niesamowitych do bloku. Może poszukaj takich zwykłych, zawsze to odnawianie drzwi to nie to samo co nowe :D

Aha - to o odnawianiu nie dotyczy drzwi starych, ale ładnych, zabytkowych. To oczywiście inna para kaloszy :lol: .

Miałam taką samą sytuację. Dwoje drzwi wymieniłam na drzwi podobnego typu (nie zrujnowały finansowo, a doszłam do wniosku, że na jakiś czas wystarczy, żeby były poprostu świerze) z Porty - zawiasy pasowały idealnie. Jedynym wykonanym zbiegiem było minimalne przycięcie skrzydeł. Koleje 2 drzwi "odnowiłam"- nie wiem po co i dlaczego - pracochłonne, gotówkochłonne - efekt mierny. Środki wydane na odnowienie (w grę wchodziła wymiana szyb, ramek trzymających szybę, klamek, kratek wentylacyjnych i oczywiście malowanie) były porównywalne do kosztu nowych dzrzwi. W tym roku remontowane dwa lata temu drzwi pójdą na śmietnik i kupię nowe. Myślę, że odnawianie drzwi ma sens tylko w przypadku gdy są to naprawdę fajne drzwi - a nie blokowe płytowe brzydactwa - szkoda zachodu.

A ja ze starymi drzwiami tego typu zrobiłem tak:

Zdiołem je z oscierzy

odkręciłem zawiasy i zamki

wszelkie nierównosci zaszpachlowałem

okleiłem folią samoprzylepną o wzorze dębu

w miejsce starych listew plastikowych przy szybach wstawiłem listewki drewniane

dałem nowe klamki i szyldy

i mam drzwi jak nowe a niektórzy mówili że pewnie dużo za nie dałem bo takie ładne

koszt naprawde niewielki w porównaniu z nowymi drzwiami

jak chcesz się bawić w odnawianie, to przejrzyj archiwalne numery Mjm - jest tam kilka pomysłów na odnowienie. Jednak, podobnie jak Tuńka uważam, ze lepiej kupić nowe. Wydaje mi się, że ciężar drzwi nie powinien być problemem, jeżeli kupisz też płytowe ze szkłem- jake_Ci _się_spodobają. W ostateczności można chyba jakoś wzmocnić zawiasy. Co do futryn, to wiem, że są takie nakładki na stare futryny- ale musiałbyś się zorientować czy służą tylko celom dekoracyjnym czy do nich montuje się skrzydło- ja ostatecznie kazałam wyciąć futryne- tyle, że nie był to remont tylko prace wykończeniowe i fakt : jest to masakracja- pełno kurzu itp

Jeśli nie mają jakiś ewidentnych uszkodzeń ani wypaczeń – warto się pobawić ... zawsze zaoszczędzone parę złotych ( w końcu nie są takie stare ) . Ja swoje blokowe odmładzałam już na różne sposoby : malując , dekorując okleiną imitującą drewno a nawet obijałam drewnianymi deskami ... ma to swój urok . Jest niepowtarzalne – dobrze dobrane do danego wnętrza i przede wszystkim tanie .

Próbuj , jak ci się nie będzie podobać efekt końcowy – sprawisz sobie kiedyś nowe .

Pozdrawiam :p

A ja uparcie swoje - nie opłaca się odnawiać. Policz koszty szpachli do wyrównania, farb, listewek , nowej szyby, kratek itp. Dolicz robociznę (uważam, że nawet własną pracę powinno się kalkulować - samo się to przecież nie zrobi :roll: ), dolicz sprzątanie, dolicz nieprzewidywalność efektu końcowego.

Poza tym stare drzwi blokowe są często zwichrowane i po prostu krzywe.

Kupiłam białe drzwi Porty lakierowane proszkowo (nigdy tak nie pomalujesz!), pełne, w promocji po 99 zeta ( :lol: :lol: :lol: ), tato przyciął i mam drzwi nowe, a nie - jak nowe.

Drzwi mam w ogole nie zniszczone - główny problem jest w tym ze sa brzydkie. Troche mi szkoda wyrzucać je na śmietnik , wiec zastanawiałem się nad ich upiększeniem ;-)

Na pewno było by przynich troche roboty - wymiana szyb, nowe listwy. I nieprzewidywalny efekt.

a moze macie jakies zdjęcia drzwi po face-litfingu ?

pozdrówka

• 2 weeks później...
zrob tak....oderwij listwy plastikowe,wyjmij szybe i wymien na jakas plyte pilsniowa(2 cienkie plyty ,montujac ja tak by powierzchnia dzrwi i plyty bala rowna po obu stronach drzwi.po zamontowaniu plyt(2)-po jednej z kazdej strony dzwi.powinny powstac szczeliny miedzy drzwiami a plyta,ktore zakryjesz przybijajac ozdobna listwe(mozesz wykorzystac listwe do ram do obrazow.)po jej przybiciu powstanie rama zaslaniajaca uprzednia szczeline.Dla polepszenia efektu drobne szczelinki miedzy listwa ozdobna a powierzchnia drzwi zlikwiduj silikonem.Po wszystkim dzwi pomaluj.Powstana ladne "pelne "drzwi.....Acha pamietaj by wstawic wzmacniajace listwy poprzeczne 2 szt w "dziurze" po szybie.

zrob tak....oderwij listwy plastikowe,wyjmij szybe i wymien na jakas plyte pilsniowa(2 cienkie plyty ,montujac ja tak by powierzchnia dzrwi i plyty bala rowna po obu stronach drzwi.po zamontowaniu plyt(2)-po jednej z kazdej strony dzwi.powinny powstac szczeliny miedzy drzwiami a plyta,ktore zakryjesz przybijajac ozdobna listwe(mozesz wykorzystac listwe do ram do obrazow.)po jej przybiciu powstanie rama zaslaniajaca uprzednia szczeline.Dla polepszenia efektu drobne szczelinki miedzy listwa ozdobna a powierzchnia drzwi zlikwiduj silikonem.Po wszystkim dzwi pomaluj.Powstana ladne "pelne "drzwi.....Acha pamietaj by wstawic wzmacniajace listwy poprzeczne 2 szt w "dziurze" po szybie.

• 5 years później...

Witam!

Na co dzień zajmuje się profesjonalnie odnawianie mebli, wyniki mojej pracy możesz zobaczyć na moim blogu: odnawianie drzwi co do współczesnych i nowoczesnych drzwi to trudno coś polecić jeśli są drewniane to możesz je wyszlifować i zrobić w naturalnym kolorze drewna a jeśli nie to możesz zrobić tak jak tutaj:

http://www.urzadzamy.pl/kufer-z-pomyslami/remonty-i-naprawy/drzwi-na-fali,5456_303.htm

pomysł dobry pod warunkiem że masz nowoczesne wnętrze.