Michal1994 27.10.2024 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 Dzień dobry. Kupiłem dom z dużym budynkiem gospodarczym. Konstrukcja szkieletowa, elewacja z desek calowych. Piętrowa, strop z belek i desek. Większość ma podłogę na legarach, pokrytych płytą i grubą gumą, a ściany z laminowanej płyty ala karton-plaster miodu. Jedna z części jest goła, same deski na konstrukcji a podłoga z płyt betonowych na ziemi. W budynku mam hobbystyczna stolarnie i magazyn. Tę "gołą" chciałbym wykorzystać jako miejsce gdzie można spawać i spokojnie ciąć metal. Szukam materiałów które zabezpieczą przed ogniem i iskrami oraz sprawią, że będzie sens dogrzewać się zimą. Pierwotny plan zakładał (od zewnątrz) deski-wiatroizolacja-wełna-paroizolacja- płyta ogniochronna. I tu mam problem z wyborem, bo koszty też wchodzą w grę. Płyta wiórocementowa? G-K różowy pewnie nie przetrwa wilgoci (staje tam auto na noc). Może styropian zamiast wełny plus siatka i klej? Ktoś wspominał mi o płycie obornickiej. Byłoby najprościej ale ceny zaczynają się od 100 zł/m2 Choć w sumie, płyty cementowe wyjdą podobnie po doliczeniu reszty warstw i roboty. Podobny problem będzie też z sufitem bo tam sama deska. Proszę o podpowiedzi osób które przerabiały temat. Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts