Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrze w rotometrze

bartgier

Recommended Posts

W dniu 29.10.2024 o 17:57, bartgier napisał:

Witam. Mam pytanie odnośnie rotometru. W jednym z nich znajduje się powietrze. Nie jest do końca wypełniony wodą. Czy to ma jakieś znaczenie?

Tak, obecność powietrza w rotametrze może mieć wpływ na prawidłowy przepływ i odczyty. Powietrze wewnątrz rotametru może zakłócać pomiar, powodując, że przepływ wody jest niższy niż wskazany, co może wpłynąć na równomierne rozprowadzanie ciepła w instalacji.

2 godziny temu, bartgier napisał:

Witam. Podeślę zdjęcie rozdzielacza

IMG_20241027_025327.jpg

Te po lewej stronie na końcu listwy co to jest? to chyba odpowietrzniki, w tym miejscu  powinny być automatyczne a te są ręczne.

Gdy pompka chodzi od podłogówki okręć /poluzuj delikatnie ten grzybek który ma nacięcie na śrubokręt płaski wtedy z tej bocznego krućca powinna lecieć woda pełnym strumieniem.

Zrób fotkę całej listwy aby obejmowało zasilanie 

13 minut temu, bartgier napisał:

Sprawdzałem. Po odkręceniu z prawej strony leci wodą. Jaka temperatura wody powinna być na ogrzewaniu podłogowym aby czuć letnie płytki?

Leci woda z tego odpowietrznik na górze, tak? Powietrze zeszło z rotametrów?

Jakie sterowanie temperatury masz na podłogówkę, głowice z kapilarą czy jakiś zawór RTL.

To już musisz sobie sprawdzić doświadczalnie, ustaw na 30 stopni i zobaczysz jaki będzie efekt.

Edytowane przez henrykow

27 minut temu, bartgier napisał:

Powietrze jak było tak jest w rotometrze. Sterowanie na podłogówkę ma jakiś zawór mieszający. Na podłogówkę miałem jakieś 38 stopni temp wody na zasilaniu. Płytki chłodne.

Wiesz, podłoga nie może być gorąca, sprawdzałeś jaką temperaturę mają płytki? Ustaw na 45 stopni. Jaki masz piec?

Natomiast co do tego nieszczęśliwego powietrza w rotametrach to spróbuj przy pracującej pompce (ustaw ją na trzeci bieg) poluj odpowietrznik i zamknij zawór na powrocie na chwilę, pompka powinna wypchnąć powietrze.

32 minuty temu, bartgier napisał:

Zrobiłem tak jak mi doradzileś i powietrze zeszło z rotometru. Jeszcze mam pytanie o rozdzielacz na podłogówkę. Belka zasilająca jest ciepła, pompa pracuje. Belka powrotną chłodna. Czy tak ma być?

Super że się udało. Zostałeś bohaterem w swoim domu :p

Tak, belka na powrocie jest chłodna bo to powrót tak samo jak przy grzejnikach, powrót zawsze jest chłodniejszy. Czyli jest ok.

1 godzinę temu, bartgier napisał:

Jest jeszcze jeden problem. Łazienka oddalona od kotłowni. Zamontowana jest drabinka na ścianie i dodatkowo ogrzewanie podłogowe. Mam tam temperature 18 stopni. W innych pomieszczeniach 21 stopni. 

Ta drabinka jest podłączona z podłogówką czy na osobnym obiegu?