Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja poddasza nieużykowego

Chucke

Recommended Posts

59 minut temu, Mareks77 napisał:

W dachu kopertowym pożytkując  się netem wygląda to tak:

Dlatego zapytałem autora o rodzaj dachu czy kopertowy czy dwuspadowy, jak widać Ty wiesz o co biega bo opisałeś co i jak ale jeden tu kolega napisał 

W dniu 2.11.2024 o 08:52, zeusik6 napisał:

slabo panie Henryku pan zajrzał w ten pierwszy post, bo jak byk na zdjeciu dach kopertowy, zreszta nie ma to w tym przypadku zadnego znaczenia. 

Oczywiście, nie ma co się licytować którego z nas  rozwiązanie jest lepsze, ważne jest że musi być a jak wykona to autor to sobie sam dobierze rozwiązanie.

A nie wystarczy wentylacja w kalenicy i zabudowa szczelna nad murłatą na ściance kolanowej?

Tak z tego co widzę mam w projekcie.

Przez wentylację w murłacie będzie wpadać i wypadać powietrze?

W podbitce zrobić kratki wentylacyjne, aby tam była cyrkulacja powietrza.

2 godziny temu, Chucke napisał:

A nie wystarczy wentylacja w kalenicy i zabudowa szczelna nad murłatą na ściance kolanowej?

Tak z tego co widzę mam w projekcie.

Przez wentylację w murłacie będzie wpadać i wypadać powietrze?

W podbitce zrobić kratki wentylacyjne, aby tam była cyrkulacja powietrza.

W kalenicy musi być aby powietrze uchodziło do góry a jak zamkniesz przy murłacie to nie będzie cyrkulacji bo od podbitki czy od okapu tam gdzie dasz kratki wentylacyjne będzie zamknięty dopływ powietrza do kalenicy. Kratki musiałbyś dać na każdej parze krokwi, to co ja proponuję aby dać taśmę wzdłuż okapu (po obwodzie) od czoła między podbitka a pełnym deskowaniem jest najprostszym i najszybszym sposobem.

17 minut temu, henrykow napisał:

W kalenicy musi być aby powietrze uchodziło do góry a jak zamkniesz przy murłacie to nie będzie cyrkulacji bo od podbitki czy od okapu tam gdzie dasz kratki wentylacyjne będzie zamknięty dopływ powietrza do kalenicy. Kratki musiałbyś dać na każdej parze krokwi, to co ja proponuję aby dać taśmę wzdłuż okapu (po obwodzie) od czoła między podbitka a pełnym deskowaniem jest najprostszym i najszybszym sposobem.

Nie mogę sobie tego wyobrazić. Można na jakimś rysunku to opisać? :)

10 minut temu, Chucke napisał:

Nie mogę sobie tego wyobrazić. Można na jakimś rysunku to opisać? :)

Robisz ocieplenie zewnętrzne domu i zostawiasz szczelinę między ociepleniem a pełnym deskowanie 2-3 cm na każdej parze krokwi.

Potem gdy będziesz przykręcał podbitkę to od ocieplenia do końca krokwi nie robisz żadnej szczeliny ani nie dajesz kratek wentylacyjnych tylko od czoła krokwi po obwodzie przykręcasz tą taśmę z otworami którą pokazałem wyżej. Nie dasz jej oczywiście na całej szerokości krokwi bo niema potrzeby tylko od pełnego deskowania a resztę zamaskujesz od czoła podbitką. W ten sposób zrobisz wentylację na każdej parze krokwi szybko i tanio. Coś jak na poniższym rysunku tylko z tym że tam jest kratka wentylacyjna na styku ocielenia i pełnego deskowania. 

Nasz_Dekarz_podbitka_2-1024x768.jpg

Teraz jeszcze kwestia jak masz zakończone/docięte  krokwie i jak chcesz dać podbitkę czy  będziesz ją przybijał wzdłuż krokwi czy będziesz robił stelaż.

Godzinę temu, henrykow napisał:

Robisz ocieplenie zewnętrzne domu i zostawiasz szczelinę między ociepleniem a pełnym deskowanie 2-3 cm na każdej parze krokwi.

Potem gdy będziesz przykręcał podbitkę to od ocieplenia do końca krokwi nie robisz żadnej szczeliny ani nie dajesz kratek wentylacyjnych tylko od czoła krokwi po obwodzie przykręcasz tą taśmę z otworami którą pokazałem wyżej. Nie dasz jej oczywiście na całej szerokości krokwi bo niema potrzeby tylko od pełnego deskowania a resztę zamaskujesz od czoła podbitką. W ten sposób zrobisz wentylację na każdej parze krokwi szybko i tanio. Coś jak na poniższym rysunku tylko z tym że tam jest kratka wentylacyjna na styku ocielenia i pełnego deskowania. 

Nasz_Dekarz_podbitka_2-1024x768.jpg

Teraz jeszcze kwestia jak masz zakończone/docięte  krokwie i jak chcesz dać podbitkę czy  będziesz ją przybijał wzdłuż krokwi czy będziesz robił stelaż.

Podbitkę będę chciał robić poziomo, czyli pewnie stelaż do ocieplenia ściany zewnętrznej w której będą kratki wentylacyjne.

Rozumiem, że na całej długości i szerokości budynku trzeba zostawić otwory wentylacyjne pomiędzy krokwiami?

Czemu na projekcie - zdjęcie w pierwszym poście, nie uwzględniono tych otworów?

W związku z tym, że na razie nie robię ocieplenia na zewnątrz to zabezpieczyłem poddasze siatką stalową, którą uformowałem i przyczepiłem szyfkami od zewnętrznej strony murłaty, aż do deskowania, gdzie jest wywinięta i przybita.

38 minut temu, zeusik6 napisał:

Jak planujesz podbitke PCV to ma ona perforowana panele które mają dziury i nie musisz stosować żadnej siatki 

Już tą siatkę założyłem bo nie chcę, aby żaden gryzoń mi wszedł na poddasze i pogryzł styropianu czy wełny, którą tam mam.

12 godzin temu, Chucke napisał:

Rozumiem, że na całej długości i szerokości budynku trzeba zostawić otwory wentylacyjne pomiędzy krokwiami?

Nie na całej długości i szerokości tylko jeden na połać. Dach kopertowy ma 4 połacie więc np. na środku w jednym miejscu pomiędzy krokwiami.

3 godziny temu, Mareks77 napisał:

Nie na całej długości i szerokości tylko jeden na połać. Dach kopertowy ma 4 połacie więc np. na środku w jednym miejscu pomiędzy krokwiami.

Ok i to mi się wydaje najlepsze.

2 godziny temu, henrykow napisał:

Ta siatka może już tam zostać, będzie to dodatkowe zabezpieczenie ale wentylację w podbitce i tak będziesz musiał zrobić.

Tak, w podbitce też dam wentylację.

Dziękuję wszystkim za porady!

4 godziny temu, Chucke napisał:

To ile tych otworów?

Szerokość dachu przy okapie to strzelam około 9-10 m a Ty chcesz dać jedna kratkę szerokości około 80-90 cm na stronę, czy nie uważasz że to za mało?

Jaką podbitkę będziesz dawał drewniana czy z pcv?

Ja proponował dać po obwodzie od czoła krokwi między pełnym, deskowaniem a podbitką przy zastosowaniu tej taśmy o której wspominałem wcześniej.

Jak chcesz dać kratki to policz ile masz krokwi na jednym boku dachu i daj np co drugą parę krokwi tak aby wyszła to w marę symetrycznie, przy narożnikach możesz sobie odpuścić bo tam są najkrótsze krokwie.

25 minut temu, henrykow napisał:

Szerokość dachu przy okapie to strzelam około 9-10 m a Ty chcesz dać jedna kratkę szerokości około 80-90 cm na stronę, czy nie uważasz że to za mało?

Jaką podbitkę będziesz dawał drewniana czy z pcv?

Ja proponował dać po obwodzie od czoła krokwi między pełnym, deskowaniem a podbitką przy zastosowaniu tej taśmy o której wspominałem wcześniej.

Jak chcesz dać kratki to policz ile masz krokwi na jednym boku dachu i daj np co drugą parę krokwi tak aby wyszła to w marę symetrycznie, przy narożnikach możesz sobie odpuścić bo tam są najkrótsze krokwie.

Szerokość dachu z jednej strony 12 m z drugiej 17 m

Raczej pcv.

Czyli przy Twoim pomyśle szparę pomiędzy deskowaniem a ociepleniem dać po całej długości dachu że wszystkich stron?

13 minut temu, Chucke napisał:

Czyli przy Twoim pomyśle szparę pomiędzy deskowaniem a ociepleniem dać po całej długości dachu że wszystkich stron?

Tak, jeżeli dałbyś taśmę, przy podbitce pcv masz gotowe panele wentylacyjne i gdy będziesz robił podbitkę na stelażu dajesz rzadziej panele wentylacyjne.

15 minut temu, Chucke napisał:

Szerokość dachu z jednej strony 12 m z drugiej 17 m

Sam widzisz że jedna kratka na 12 m czy 17 m to nic nie da.

49 minut temu, henrykow napisał:

Tak, jeżeli dałbyś taśmę, przy podbitce pcv masz gotowe panele wentylacyjne i gdy będziesz robił podbitkę na stelażu dajesz rzadziej panele wentylacyjne.

Sam widzisz że jedna kratka na 12 m czy 17 m to nic nie da.

Ok, to jeszcze raz, gdzie tą taśmę przyczepiam?

Mam już na dachu blachodachówkę i na rantach okapu mam wywiniętą blachę, aby zrobić podbitkę poziomo do ściany budynku.