Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja poddasza nieużykowego

Chucke

Recommended Posts

25 minut temu, henrykow napisał:

Szerokość dachu przy okapie to strzelam około 9-10 m a Ty chcesz dać jedna kratkę szerokości około 80-90 cm na stronę, czy nie uważasz że to za mało?

Jaką podbitkę będziesz dawał drewniana czy z pcv?

Ja proponował dać po obwodzie od czoła krokwi między pełnym, deskowaniem a podbitką przy zastosowaniu tej taśmy o której wspominałem wcześniej.

Jak chcesz dać kratki to policz ile masz krokwi na jednym boku dachu i daj np co drugą parę krokwi tak aby wyszła to w marę symetrycznie, przy narożnikach możesz sobie odpuścić bo tam są najkrótsze krokwie.

Szerokość dachu z jednej strony 12 m z drugiej 17 m

Raczej pcv.

Czyli przy Twoim pomyśle szparę pomiędzy deskowaniem a ociepleniem dać po całej długości dachu że wszystkich stron?

49 minut temu, henrykow napisał:

Tak, jeżeli dałbyś taśmę, przy podbitce pcv masz gotowe panele wentylacyjne i gdy będziesz robił podbitkę na stelażu dajesz rzadziej panele wentylacyjne.

Sam widzisz że jedna kratka na 12 m czy 17 m to nic nie da.

Ok, to jeszcze raz, gdzie tą taśmę przyczepiam?

Mam już na dachu blachodachówkę i na rantach okapu mam wywiniętą blachę, aby zrobić podbitkę poziomo do ściany budynku.