Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanalizacja, a plan miejscowy

marwoc

Recommended Posts

właśnie sie zatrzymałem na takim problemie. otóż w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, napisano iż odbiór ścieków odbywa się poprzez podłączenie do kanalizacji, która jeszcze nie istnieje. Wodociągi napisały opinie, iż nie przewiduje się budowania takiej infrastruktury. W związku z tym architekt zaprojektował szambo bezodpływowe., na co pan ze starostwa cofnął wniosek o pozwolenie na budowę do poprawki, pisząc, że przyjęte rozwiązanie jest niezgodne z planem miejscowym i kazał wykreslić szambo.

Jak "ugryźć" taki temat? Ma ktoś pojęcie?

MarWoc

... w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, napisano iż odbiór ścieków odbywa się poprzez podłączenie do kanalizacji, która jeszcze nie istnieje....

...Jak "ugryźć" taki temat? Ma ktoś pojęcie?...

MarWoc

u mnie nic nie gryzłem bo jeszcze nie musiałem (dzialka 300m od cywilizacji, pieniędzy brak i czekam jak rozwinie sie sasiedztwo) a mam taki sam zapis w Planie,

w miedszyczasie gmina zaczeła zmiane planu aby umożliwić budowę "bezodpływowych zbiorników o gwarantowanej szczelności"

co prawda to dopiero uchwała o rozpoczeciu myslenia o temacie, ale widac że chyba ktoś wazny ma dzialke tam gdzie ja. ;) i zamierza cos z nia robic jak najszybciej.

chociaz ja wolałbym aby w zmienionym planie pozwolili nie tylko na szambo ale też na POŚ, i to bedzie mój cel,

pytanie tylko czy mnie nie zlinczuja pozostali przyszli sąsiedzi (na razie to puste pole) jak zaczne wnosić protesty i opóźniać ostateczne uchwalenie zmiany,

U nas lubi sie napuszczać jednych na drugich, zamiast przemyśleć ZA i PRZECIW.

ps.

a wolno spytać w jakiej gminie wystapił ten problem, tzn gdzie uchwalono taki sprytny Plan bez mozliwości jego realizacji? Bo mój (taki sam "dopracowany") to w Swarzedzu.

:-? marwoc napisał - "odbiór ścieków odbywa się poprzez podłączenie do kanalizacji, która jeszcze nie istnieje. Wodociągi napisały opinie, iż nie przewiduje się budowania takiej infrastruktury." :-? :o :evil:

:) I wariant: Idź do Gminy z tym papierkiem z wodociągów i wnioskiem o wydanie zaświadczenia z żądaniem wyjaśnienia sposobu realizacji odnośnego zapisu w MPZP (w trybie art. 217 i 218, w związku z art. 113 KPA) :-? :-? :) II wariant: Niech projektant uzupełni projekt szamba o połączenie z "projektowaną" przez Gminę siecią kanalizacyjną, z adnotacją w opisie, że projektowane szambo jest tymczasowe, do czasu podłączenia kanalizy. :-? :)

II wariant nie wyklucza I-go, wręcz przeciwnie; odpowiedź Gminy będzie załącznikiem do projektu. :)

Podrzucam odnośne przepisy:

USTAWA z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego. (Tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071) (Zmiany: Dz. U. z 2001 r. Nr 49, poz. 509; z 2002 r. Nr 113, poz. 984; z 2002 r. Nr 153, poz. 1271, Nr 169, poz. 1387; z 2003 r. Nr 130, poz. 1188, Nr 170, poz. 1660 oraz z 2004 r. Nr 162, poz. 1692)

Art. 113. § 1. Organ administracji publicznej może z urzędu lub na żądanie strony prostować w drodze postanowienia błędy pisarskie i rachunkowe oraz inne oczywiste omyłki w wydanych przez ten organ decyzjach. § 2. Organ, który wydał decyzję, wyjaśnia w drodze postanowienia na żądanie organu egzekucyjnego lub strony wątpliwości co do treści decyzji. § 3. Na postanowienie w sprawie sprostowania i wyjaśnienia służy zażalenie.

Art. 217. § 1. Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie.

§ 2. Zaświadczenie wydaje się, jeżeli: 1) urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego wymaga przepis prawa, 2) osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego. § 3. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni. Art. 218. § 1. W przypadkach, o których mowa w art. 217 § 2 pkt 2, organ administracji publicznej obowiązany jest wydać zaświadczenie, gdy chodzi o potwierdzenie faktów albo stanu prawnego, wynikających z prowadzonej przez ten organ ewidencji, rejestrów bądź z innych danych znajdujących się w jego posiadaniu. § 2. Organ administracji publicznej, przed wydaniem zaświadczenia, może przeprowadzić w koniecznym zakresie postępowanie wyjaśniające. :o :-? :)Pozdrawiam :)

:) I wariant: Idź do Gminy z tym papierkiem z wodociągów i wnioskiem o wydanie zaświadczenia z żądaniem wyjaśnienia sposobu realizacji odnośnego zapisu w MPZP (w trybie art. 217 i 218, w związku z art. 113 KPA) :-? :-? :) II wariant: Niech projektant uzupełni projekt szamba o połączenie z "projektowaną" przez Gminę siecią kanalizacyjną, z adnotacją w opisie, że projektowane szambo jest tymczasowe, do czasu podłączenia kanalizy. :-? :)

II wariant nie wyklucza I-go, wręcz przeciwnie; odpowiedź Gminy będzie załącznikiem do projektu. :)

miałem dwudziestominutową pyskuwke z dyrektorem, który jest przełożonym urzędnika i miał zapoznać się ze sprawą. W następnej rozmowie powiedział, ze po konsultacji z prawnikiem uznali, że trzeba wpisać w projekcie tymczasowość szamba i napisać oświadczenie, ze po wykonaniu kanalizacji szambo zostanie zlikwidowane i nastąpi podłączenie do kanalizacji. Czyli zastosowanie znajduje wariant drugi. Ciekawe, że przy pierwszej rozmowie zdecydowanie odrzucił mozliwość takiego rozwiązania :-)

Pozdrawiam

MarWoc