marwoc 31.01.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 właśnie sie zatrzymałem na takim problemie. otóż w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, napisano iż odbiór ścieków odbywa się poprzez podłączenie do kanalizacji, która jeszcze nie istnieje. Wodociągi napisały opinie, iż nie przewiduje się budowania takiej infrastruktury. W związku z tym architekt zaprojektował szambo bezodpływowe., na co pan ze starostwa cofnął wniosek o pozwolenie na budowę do poprawki, pisząc, że przyjęte rozwiązanie jest niezgodne z planem miejscowym i kazał wykreslić szambo. Jak "ugryźć" taki temat? Ma ktoś pojęcie?MarWoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq11 01.02.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 ... w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, napisano iż odbiór ścieków odbywa się poprzez podłączenie do kanalizacji, która jeszcze nie istnieje.... ...Jak "ugryźć" taki temat? Ma ktoś pojęcie?... MarWoc u mnie nic nie gryzłem bo jeszcze nie musiałem (dzialka 300m od cywilizacji, pieniędzy brak i czekam jak rozwinie sie sasiedztwo) a mam taki sam zapis w Planie, w miedszyczasie gmina zaczeła zmiane planu aby umożliwić budowę "bezodpływowych zbiorników o gwarantowanej szczelności" co prawda to dopiero uchwała o rozpoczeciu myslenia o temacie, ale widac że chyba ktoś wazny ma dzialke tam gdzie ja. i zamierza cos z nia robic jak najszybciej. chociaz ja wolałbym aby w zmienionym planie pozwolili nie tylko na szambo ale też na POŚ, i to bedzie mój cel, pytanie tylko czy mnie nie zlinczuja pozostali przyszli sąsiedzi (na razie to puste pole) jak zaczne wnosić protesty i opóźniać ostateczne uchwalenie zmiany, U nas lubi sie napuszczać jednych na drugich, zamiast przemyśleć ZA i PRZECIW. ps. a wolno spytać w jakiej gminie wystapił ten problem, tzn gdzie uchwalono taki sprytny Plan bez mozliwości jego realizacji? Bo mój (taki sam "dopracowany") to w Swarzedzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marwoc 01.02.2005 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 gmina Kórnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 01.02.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 marwoc napisał - "odbiór ścieków odbywa się poprzez podłączenie do kanalizacji, która jeszcze nie istnieje. Wodociągi napisały opinie, iż nie przewiduje się budowania takiej infrastruktury." I wariant: Idź do Gminy z tym papierkiem z wodociągów i wnioskiem o wydanie zaświadczenia z żądaniem wyjaśnienia sposobu realizacji odnośnego zapisu w MPZP (w trybie art. 217 i 218, w związku z art. 113 KPA) II wariant: Niech projektant uzupełni projekt szamba o połączenie z "projektowaną" przez Gminę siecią kanalizacyjną, z adnotacją w opisie, że projektowane szambo jest tymczasowe, do czasu podłączenia kanalizy. II wariant nie wyklucza I-go, wręcz przeciwnie; odpowiedź Gminy będzie załącznikiem do projektu. Podrzucam odnośne przepisy: USTAWA z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego. (Tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071) (Zmiany: Dz. U. z 2001 r. Nr 49, poz. 509; z 2002 r. Nr 113, poz. 984; z 2002 r. Nr 153, poz. 1271, Nr 169, poz. 1387; z 2003 r. Nr 130, poz. 1188, Nr 170, poz. 1660 oraz z 2004 r. Nr 162, poz. 1692) Art. 113. § 1. Organ administracji publicznej może z urzędu lub na żądanie strony prostować w drodze postanowienia błędy pisarskie i rachunkowe oraz inne oczywiste omyłki w wydanych przez ten organ decyzjach. § 2. Organ, który wydał decyzję, wyjaśnia w drodze postanowienia na żądanie organu egzekucyjnego lub strony wątpliwości co do treści decyzji. § 3. Na postanowienie w sprawie sprostowania i wyjaśnienia służy zażalenie. Art. 217. § 1. Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie. § 2. Zaświadczenie wydaje się, jeżeli: 1) urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego wymaga przepis prawa, 2) osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego. § 3. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni. Art. 218. § 1. W przypadkach, o których mowa w art. 217 § 2 pkt 2, organ administracji publicznej obowiązany jest wydać zaświadczenie, gdy chodzi o potwierdzenie faktów albo stanu prawnego, wynikających z prowadzonej przez ten organ ewidencji, rejestrów bądź z innych danych znajdujących się w jego posiadaniu. § 2. Organ administracji publicznej, przed wydaniem zaświadczenia, może przeprowadzić w koniecznym zakresie postępowanie wyjaśniające. :)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marwoc 02.02.2005 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 I wariant: Idź do Gminy z tym papierkiem z wodociągów i wnioskiem o wydanie zaświadczenia z żądaniem wyjaśnienia sposobu realizacji odnośnego zapisu w MPZP (w trybie art. 217 i 218, w związku z art. 113 KPA) II wariant: Niech projektant uzupełni projekt szamba o połączenie z "projektowaną" przez Gminę siecią kanalizacyjną, z adnotacją w opisie, że projektowane szambo jest tymczasowe, do czasu podłączenia kanalizy. II wariant nie wyklucza I-go, wręcz przeciwnie; odpowiedź Gminy będzie załącznikiem do projektu. miałem dwudziestominutową pyskuwke z dyrektorem, który jest przełożonym urzędnika i miał zapoznać się ze sprawą. W następnej rozmowie powiedział, ze po konsultacji z prawnikiem uznali, że trzeba wpisać w projekcie tymczasowość szamba i napisać oświadczenie, ze po wykonaniu kanalizacji szambo zostanie zlikwidowane i nastąpi podłączenie do kanalizacji. Czyli zastosowanie znajduje wariant drugi. Ciekawe, że przy pierwszej rozmowie zdecydowanie odrzucił mozliwość takiego rozwiązania Pozdrawiam MarWoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 02.02.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 marwoc - jak widzisz, trzeba być upartym pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts