Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawory na belce powrotu.

robert_gda1

Recommended Posts

Witam, wiem jak wyregulować rotametry na belce zasilania, nie mogę natomiast znaleść informacji jak reguluje się zawory na belce powrotu. Nie ma do nich żadnej skali, tylko + i -.. czy ktoś podpowie do czego służą i skąd wiadomo jak je ustawić skoro nie mają żadnej liczbowej skali? Pozdrawiam 

IMG_3604.jpeg

2 godziny temu, robert_gda1 napisał:

jak reguluje się zawory na belce powrotu. Nie ma do nich żadnej skali, tylko + i -.. czy ktoś podpowie do czego służą i skąd wiadomo jak je ustawić skoro nie mają żadnej liczbowej skali? 

Zawory na belce powrotu służą głównie do regulacji przepływu i równoważenia obiegów grzewczych, jednak ich precyzyjne ustawienie bywa trudniejsze, ponieważ, jak wspomniałeś, często nie mają one skali liczbowej. Znaki + i – oznaczają kierunek otwierania i zamykania zaworu. W praktyce regulację przeprowadza się przez stopniowe otwieranie lub zamykanie zaworów, obserwując temperaturę powrotu i sprawdzając, czy wszystkie pomieszczenia są równomiernie ogrzane.

Najlepiej zacząć od niewielkiego otwarcia na każdym z zaworów powrotu i stopniowo regulować te, które obsługują obiegi z większym lub mniejszym zapotrzebowaniem na ciepło. Czasami potrzebne są drobne korekty – warto je przeprowadzać stopniowo, aby uzyskać optymalne wyrównanie przepływów.

11 godzin temu, robert_gda1 napisał:

Witam, wiem jak wyregulować rotametry na belce zasilania, nie mogę natomiast znaleść informacji jak reguluje się zawory na belce powrotu. Nie ma do nich żadnej skali, tylko + i -.. czy ktoś podpowie do czego służą i skąd wiadomo jak je ustawić skoro nie mają żadnej liczbowej skali? Pozdrawiam 

IMG_3604.jpeg

Dolna belka wszystkie zawory otwierasz na full a górnymi czyli rotametrami regulujesz ,capnij paluchami za to pokrętło tuż pod szkiełkiem nie tym na samym dole o reguluj patrząc na ten pływaczek w środku ile wskazuje.

To mały domek szeregowy więc przepływy mam ok 1.5 litra i jest ok, temp zasilanie 35 powrót ok 25-27, jeśli chodzi o skuteczność grzania jest ok.

innym problem jest to że w dwóch miejscach jak nadepnę na płytkę to jest trzask jakby się lód kruszył 😕 Sama płytka się nie rusza. Boję się że poprzedni właściciel źle zrobił podłogę i będzie remont 😕