robert_gda1 03.11.2024 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada Witam, wiem jak wyregulować rotametry na belce zasilania, nie mogę natomiast znaleść informacji jak reguluje się zawory na belce powrotu. Nie ma do nich żadnej skali, tylko + i -.. czy ktoś podpowie do czego służą i skąd wiadomo jak je ustawić skoro nie mają żadnej liczbowej skali? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 03.11.2024 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2 godziny temu, robert_gda1 napisał: jak reguluje się zawory na belce powrotu. Nie ma do nich żadnej skali, tylko + i -.. czy ktoś podpowie do czego służą i skąd wiadomo jak je ustawić skoro nie mają żadnej liczbowej skali? Zawory na belce powrotu służą głównie do regulacji przepływu i równoważenia obiegów grzewczych, jednak ich precyzyjne ustawienie bywa trudniejsze, ponieważ, jak wspomniałeś, często nie mają one skali liczbowej. Znaki + i – oznaczają kierunek otwierania i zamykania zaworu. W praktyce regulację przeprowadza się przez stopniowe otwieranie lub zamykanie zaworów, obserwując temperaturę powrotu i sprawdzając, czy wszystkie pomieszczenia są równomiernie ogrzane. Najlepiej zacząć od niewielkiego otwarcia na każdym z zaworów powrotu i stopniowo regulować te, które obsługują obiegi z większym lub mniejszym zapotrzebowaniem na ciepło. Czasami potrzebne są drobne korekty – warto je przeprowadzać stopniowo, aby uzyskać optymalne wyrównanie przepływów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 04.11.2024 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada Zawory na belce powrotnej odkrecasz na full Przepływy reguluje się rotameteami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 04.11.2024 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 11 godzin temu, robert_gda1 napisał: Witam, wiem jak wyregulować rotametry na belce zasilania, nie mogę natomiast znaleść informacji jak reguluje się zawory na belce powrotu. Nie ma do nich żadnej skali, tylko + i -.. czy ktoś podpowie do czego służą i skąd wiadomo jak je ustawić skoro nie mają żadnej liczbowej skali? Pozdrawiam Dolna belka wszystkie zawory otwierasz na full a górnymi czyli rotametrami regulujesz ,capnij paluchami za to pokrętło tuż pod szkiełkiem nie tym na samym dole o reguluj patrząc na ten pływaczek w środku ile wskazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 04.11.2024 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada To mały domek szeregowy więc przepływy mam ok 1.5 litra i jest ok, temp zasilanie 35 powrót ok 25-27, jeśli chodzi o skuteczność grzania jest ok. innym problem jest to że w dwóch miejscach jak nadepnę na płytkę to jest trzask jakby się lód kruszył 😕 Sama płytka się nie rusza. Boję się że poprzedni właściciel źle zrobił podłogę i będzie remont 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 05.11.2024 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada Czy pompa lepiej by chodziła na auto czy na jakimś konkretnym biegu? Na parterze podlogowka na powierzchni ok 40-50 m2, na piętrze ok 15 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 07.11.2024 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Pompa w trybie stałego ciśnienia,bieg najniższy który zapewni wymagany przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts