Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic Aquarea K 7 kWh

LukaszDGX

Recommended Posts

Dzień Dobry, 

w związku z tym, że jestem nowym użytkownikiem pompy ciepła próbuje rozpracować wszystkie kwestie techniczne, ale potrzebuje pomocy jeśli tonie będzie dla Was problemem. Wprowadziliśmy się ok 19 sierpnia - dom typu bliźniak, dach ocieplony 30 cm styropianu, na ścianach 15 cm grafitowego, podłoga 20 cm, okna 3-szybowe i rekuperacja. Ogólnie idąc do konkretnego problemu, mam wrażenie że pompa którą posiadam zużywa zbyt dużo energii na grzanie CWU - temperaturę mam ustawioną na 47 stopni i w ubiegłym miesiącu pompa zużyła 155 kWh na podgrzanie wody, w tym miesiącu do dzisiaj mam już zużyte 20 kWh. Czy taki poziom jest normalny jeśli chodzi o podgrzewanie wody użytkowej? 

16 minut temu, LukaszDGX napisał:

Dzień Dobry, 

w związku z tym, że jestem nowym użytkownikiem pompy ciepła próbuje rozpracować wszystkie kwestie techniczne, ale potrzebuje pomocy jeśli tonie będzie dla Was problemem. Wprowadziliśmy się ok 19 sierpnia - dom typu bliźniak, dach ocieplony 30 cm styropianu, na ścianach 15 cm grafitowego, podłoga 20 cm, okna 3-szybowe i rekuperacja. Ogólnie idąc do konkretnego problemu, mam wrażenie że pompa którą posiadam zużywa zbyt dużo energii na grzanie CWU - temperaturę mam ustawioną na 47 stopni i w ubiegłym miesiącu pompa zużyła 155 kWh na podgrzanie wody, w tym miesiącu do dzisiaj mam już zużyte 20 kWh. Czy taki poziom jest normalny jeśli chodzi o podgrzewanie wody użytkowej? 

Zmiennych jest sporo. Na przykład cyrkulacja, wygrzewania legionelli, umiejscowienie czujki CWU, histereza etc.

Zużycie spore jeśli chodzi o kWh ale musisz to odnieść do bieżącego stanu instalacji i ustawień. 

Wrzuć tu screen z aplikacji Panasonic albo ze sterownika i ludzie którzy mają tę PC z pewnością coś doradzą 

Tak wyglądało zużycia za październik samego CWU:

image.png

Tak z CO:

image.png

Obecnie mam tak:

image.png

Ustawienia zgodnie z poniższym - trochę się nimi bawiłem w zakresie CWU - miałem przez pewien czas ustawione 45 stopni. Podobni z krzywą grzewczą dla CO - zmieniałem w zakresie -5 do -3.

image.png

Jak trzeba jakiś dodatkowych danych ze sterownika to dostarczę tylko proszę o info co konkretnie. 

9 godzin temu, Angelo19 napisał:

Ja mam czujnik na dole zasobnika 300 litrowego i grzeje raz na dzien do 50 stopni to na zegarze u góry mam tak 56. U mnie 2+2. 

Też miałem na dole czujnik i to dobre jak żona w pracy ale kilka dni wolnego to siwe włosy na głowie bo bojler 5 razy na dzień startuje ,odpuści wiadro wody zimna napłynie i mimo pełnego zasobnika ciepłej wody pompa startuje ,nawet chistereza 15 stopni nie pomagała.

W dniu 6.11.2024 o 08:41, prokurator napisał:

Też miałem na dole czujnik i to dobre jak żona w pracy ale kilka dni wolnego to siwe włosy na głowie bo bojler 5 razy na dzień startuje ,odpuści wiadro wody zimna napłynie i mimo pełnego zasobnika ciepłej wody pompa startuje ,nawet chistereza 15 stopni nie pomagała.

Według mnie teraz jest ok ale ja mam grzanie dodatkowo włączone na harmonogramie czyli przychodzi południe pompa zaczyna  zasobnik grzać mam ustawione na 1,5 godzinne grzanie i zawsze się wyrobi i później się wyłącza i pomimo ubytku cieplej wody już mi nie podgrzewa zasobnika i styka na cały dzień.

To jak masz teraz rozwiązane?

11 godzin temu, Angelo19 napisał:

Według mnie teraz jest ok ale ja mam grzanie dodatkowo włączone na harmonogramie czyli przychodzi południe pompa zaczyna  zasobnik grzać mam ustawione na 1,5 godzinne grzanie i zawsze się wyrobi i później się wyłącza i pomimo ubytku cieplej wody już mi nie podgrzewa zasobnika i styka na cały dzień.

To jak masz teraz rozwiązane?

Narazie z tym nie kombinowałem tylko dałem czujnik na górę niby mniej załączeń dosyć dużo mniej ale czasem zabraknie wody bo mam same wanny , chyba dam go znów na dół i jakiś harmonogram aby tylko za dnia się załączał.