Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany działowe, a strop wiązarowy

Recommended Posts

Witam, buduję dom parterowy z konstrukcją dachu z wiązarów, które również będą pełniły funkcję lekkiego stropu  zabudowa z GK. Obecnie jestem na etapie SSO i przymierzam się do murowania ścian działowych. W projekcie jest przewidziany beton komórkowy ale zdecyduję się prawdopodobnie z pustaki keramzytowe PK AQ-12 CJ BLOK ze względu na dobrą izolacyjność akustyczną i lepszą akumulację ciepła. Zastanawiam się do jakiego poziomu murować pustaki:

1) do poziomu pasa dolnego wiązara (270+51) 

2) do takiego poziomu aby tylko zmieścił się profil przyścienny sufitu podwieszanego czyli np. +280cm

Planuję wykonanie izolacji przez zasyp celulozą lub pianowanie. Czy lepiej byłoby wymurowac niżej ścianki i zachować ciągłość izolacji czy wyciągnąć ścianki ile się da. Obawiam się, że obniżenie ścianek spowoduje, że będzie kiepska izolacyjność akustyczna między pomieszczeniami, z drugiej strony jeżeli pustak będzie wyciągnięty ponad izolację to trzeba będzie go dodatkowo izolować od góry. Pustaki te są otworowane wewnątrz i zimne powietrze ze strychu niecieplonego może migrować wewnątrz ścianki. 

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? 

image.png

• 2 weeks później...
W dniu 3.11.2024 o 22:37, grzesiek.B napisał:

1) do poziomu pasa dolnego wiązara (270+51) 

2) do takiego poziomu aby tylko zmieścił się profil przyścienny sufitu podwieszanego czyli np. +280cm

Ja bym robił wg punktu 2 czyli do wysokości aby profil ścienny sie zmieścił, ale to nie zrobi wyskości ściany +280, a jakieś +273-274. Izolacja cieplan przejdzie nad ścianami więc o akustyk e "sufitem' nie masz się co martwić. W zależności od układu ścian czasem warto wymurować niżej a na końcu wylać coś w rodzaju mini wieńca. Tak ogólnie to 51cm na izolacje to sporo.

Ja bede murował w podobny sposób jak radzi jajmar.  Mam sytuacje - 14 warstw silki po 20cm i 25cm wienca na nosnych,  jakies 2cm zaprawy cementowej.Posadzka to u mnie 19cm,

Nie mogę murować na 15 warstw bo podejde na ok 5cm do wiązarów a pod wiązarami chce puscic wentylacje. Domuruje połówkowe bloczki (nie chce mi sie ciąć całej warstwy) albo wyleje 10cm wienca.  Wieniec bedzie lepszy bo położe prety  a i sporo zaprawy wejdzie w kanały bloczka.