m1arta 31.01.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Jak wykonać najtańszym kosztem fundamenty? Bloczki czy lanie z gruszki?Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 31.01.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Bloczki - mowisz chyab o scianach fundamentowych...Lawy i stopy fund. oczywiscie z gruszki (niektorzy wprawdzie robia lawy z bloczkow ale to jest pomylka), a sciany fund. jak kto woli - podobno ansze sa lane, ale za to murarze wiecej biora za robocizne. A tak swoja droga to na funadamentach radzilabym najmniej oszczedzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 31.01.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 "szukajcie a znajdziecie""czytajcie a wiedzieć będziecie""liczcie a decyzję podejmiecie" droga m1arta, wybacz, ale nim zapytasz poszukaj odpowiedzi / już istniejacych/, ja osobiście radzę dowiedzieć się ile co kosztuje w twojej okolicy, zrobić kawkę zebrać notatki policzyć sumienie i bedziesz wiedzieć co i ile kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 31.01.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Hmm najtańszym kosztem gdzieś o tym pisałam. Po pierwsze zrobić samemu (jak się na tym człek zna) Po drugie dobrze się przygotować (np na szalunki rozebrać jakąś szopę, albo wykorzystać deski darowane) Po trzecie zbierać kamienie najlepiej na polach (np po zbieraniu ziemniaków wielu rolników zostawia je w jednym miejscu, no ale trzeba mieć swój transport np. ciągnik) Po czwarte mieć wujka albo życzliwego kolege co to ma piach nadający się na zrobienie betonu. No cóż cement trzeba kupić i to chyba tylko tyle. Tak mój wujek zrobił fundamenty i to całkiem porządnie (pilnował tego zaprzyjaźniony kierownik) No cóż ja takich możliwości nie miałam więc zapłaciłam 35 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 07.02.2005 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 W Muratorze 10/1997, s. 209 znalazłem notatkę Tani fundament. Opisano metodęv w której nie powinno się wcześniej usuwać humusu, bo będzie nam trzymał górną warstwę gleby z korzeniami. Kopiemy bardzo ostrożnie i dokładnie. Cały wykop wykładamu folią budowlaną, na dnie wykopu, o ile jet to konieczne układamy na fragmentach cegieł zbrojenie. Klejem polimerowym przyklejamy do boków folii arkusze styropianu doprowadzając je do górnej krawędzi wykopu. Styropian nie powinien sięgać dna wykopu. Górną krawędź styropianu możemy zabezpieczyć ułożonymi w poprzek wykopu deskami, bo gdyby klej puścił to przytrzymają go deski (styropian będzie wypierany przez beton). Brak deskowania i potrzeby rozkopywania i późniejszego ocieplania jak i zmniejszenie pracochłonności. Wyłożenie wykopu folią i wyłożenie go folią zmniejsza ilość betonu zużytą na zalanie fundamentu.Może zastosujesz tą metodę, ja ruszam z budową na wiosnę i zamierzam ją wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w40 13.02.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Klej nie jest najlepszym rozwiazaniem poniewaz sila wypierania jest duza - zanurz styropian 10x40x60 do wody i sie przekonasz. Mozna dac: folie po stronie zewnetrznej do dna, styropian, i jeszcze raz folie juz na caly wykop. Wtedy styropian ne jest wypierany przez beton i deski ne sa potrzebne (chyba prawie wystarczy na dodatkowa folie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.02.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Po trzecie zbierać kamienie najlepiej na polach (np po zbieraniu ziemniaków wielu rolników zostawia je w jednym miejscu, no ale trzeba mieć swój transport np. ciągnik) Po czwarte mieć wujka albo życzliwego kolege co to ma piach nadający się na zrobienie betonu. A te kamienie to do czego? Rozumiem,że do ogrodzenia? Beto nie robi się z piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts