Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do NiecoDziennika Zuzzy :)))

Aga J.G

Recommended Posts

Dokładnie chcę czegoś takiego jak na zdjęciach, nawet wykończenia okien będą podobne. Mamy chyba podobne upodobania. A mój dach nic się nie ruszył, bo a to za zimno a to pada descz lub śnieg. Jak komuś się nie chce robic, to każdy pretekst jest dobry. Zdjęcia są super jak byś miała jeszcze jakieś, to zapodaj. POZDRO M.

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz dopiero zauważyłam twoja notkę o kredycie. My niestety tez posiłkujemy sie kredytem, bo oszczędnosci nie były duże :( (skończyły się na etapie jaki widnieje u ciebie na zdjeciu). To opóźnienie zwiazane z budową to wlaśnie wszystko przez ten kredyt. :evil: Sąsidzi już dawno skończyli a my nadal tkwimy przy dachu. :cry: Kredyt załatwialismy od czerwca a pieniądze dostalismy pod koniec września. Ponad 3 miesiące czekalismy na kredyt ( a mowa była o 3 tygodniach). Na początku nasza pani od kredytu poszła na urlop na 2 tygodnie i nikt nie przejął jej sprawy całość sprawy zakończyła się dopiero wtedy jak szanowna pani została popędzona przez dyrektora banku, który został popedzony przez kolejną osobę .... To była zgroza, mam wrażenie, że nasz wniosek leżał cały czas na spodzie sporej kupki innych wniosków, które nie wiedząc czemu były ważniejsze od naszego. Tak to jest jak się bierze tani kredyt. :roll: Dlatego mam jedną radę: trzeba złozyć wniosek jak najszybciej :wink:

Hej !

Dziś to już tylko na chwilkę, bo jeszcze tysiące spraw mam do skończenia przed urlopem...

Cieszę się że podobają ci się zdjęcia - mam ich całą masę, ale to już chyba po powrocie poszukam i powklejam. Ale czy Ty nie pisałaś ze chcesz mieć białe okna?

Ten pierwszy dom, to dom mojego kolegi z biurka obok. To prawda, że dach jest z blachy, ale temu domowi to wcale nie przeszkadza.

Ja na razie marzę o karpiówce...

Zmartwiłas mnie tym kredytem... My będziemy mieli tylko kilka tygodni na załatwienie wszystkich formalnosci... Miestety do wniosku jest potrzebne Pozwolenie na Budowę... A nam kredyt będzie potrzebny już na fundamenty ;-)

A jaki to bank jest taki paskudny????

Ja brałam w BOŚ-u ale podobno wszystkie banki tak działają, które mają dobre oprocentowanie. Drugim takim dobroczyńcą na którym ludzie nie zostawiają suchej nitki to PKO BP. Millenium ma ponoć dobre warunki ale tylko dla tych, którzy biorą ponad 600 tysięcy kredytu. A Wy macie już wybrany bank (BOS miał wtedy super promocję, ale skończyła się chyba w październiku). A okna chcę mieć białe i PCV bo mam ich 30 szt :roll: ( a to spory koszt). Zrobiliśmy wstepną wycenę i wyszło nam 40 tysięcy na same okna + montaż :o . Pozdrawiam

Tragicznie drogo za okna... My się długo zastanawialiśmy nad projektem - nasz wyjdzie w miarę tanio :-) Wycenę okien robiłam juz dawno i za mahoniowe z grubymi szprosami i rzeźbionymi słupkami policzyli mi 21tys. z montażem.

Najgorzej będzie z drzwiami zewnętrznymi - chcemy dokładnie takie same jak okna, żeby nie różniły się kolorem, a niestety mamy wielki otwór drzwiowy 200x240. To będzie ból...

Bank mamy wybrany, bo juz obciążyliśmy hipotekę na działkę - to będzie Mbank. Mam nadzieję, że uda nam się kredyt załatwić w miesiąc.....

Jeszcze jedna sprawa mnie ciekawi: Czy Wy już macie studnie? Jeśli tak to jakie? Nasi majstrowie chcą mieć wodę, więc musimy zacząć o tym myśleć...

No cóż woda to kolejny dramat tego miejsca. Najlepsza woda jest na 7-9 m ( zapomnij o głębinówce). Niestety ta woda jest paskudna, trzeba ją uzdatnić. Jeżeli przejdziesz się po sąsiadach zauważysz że wszyscy mają żółtą wodę a przez to zanieczyszczone sanitariaty. Drama! Jeszcze jej nie badaliśmy ale do picia się nie nadaje (smakowo), no i ten kolor.

Wodę mamy wszyscy już wykręconą. Sąsiad z najmniejszym domem ma nawet dwie studnie i nic z tego nie wyszło, bo woda jest do niczego wszędzie.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Hej Maju!

Widziałam w weekend Twój dach - jakas folia się wreszcie pojawiła ;-) My przyjechaliśmy pokazać nasz włościa mojej Mamie, która mieszka w Gdańsku i jeszcze jakoś nie miała okazji się wcześniej na Polu pojawić. Ładnie było... Spokój cisza ;-) Tylko psy szalały z naszym.

Miałas rację - Egipt jest super! Teraz zawsze w zimie będziemy jeździć. Oczywiscie jak nas będzie jeszcze kiedykolwiek stać jak juz rozpoczniemy budowę :-(

Zuzza. Dzięki pomocy Twojej w temacie grafitowego dachu trafiłam na Twój dziennik. Podziwiam Cię za cierpliwość w poszukiwaniu działki. Ja jestem w gorącej wodzie kąpana, więc pewnie nie wpadłabym na pomysł liczenia benzyny i kupiłabym pierwszą lepszą działkę.

Tak też zrobiłam ze swoją dzaiłką i okazało się po fakcie, że kanalizacja miała być na dniach a nie było to do końca prawdą. I będziemy musieli mieć przez jakiś czas szambo.

Maja,

Miałaś rację z tym Egiptem - jesteśmy zachwyceni. Planujemy jeździć tam każdej zimy :-) Andrzej nurkował, a my z Dalią tylko z fajką, ale prawdę mówiąc to my chyba miałyśmy lepiej, bo na głębokości metra-dwóch jest super widoczność i ryb masa.

Planujemy rozpocząć w kwietniu, jak nic nie stanie na przeszkodzie - a przeszkody nas lubią ;-)

Justyna, szambo to nic strasznego, do naszych działek, pewnie nigdy nie dociągną kanalizacji...

Maja,

Miałaś rację z tym Egiptem - jesteśmy zachwyceni. Planujemy jeździć tam każdej zimy Andrzej nurkował, a my z Dalią tylko z fajką, ale prawdę mówiąc to my chyba miałyśmy lepiej, bo na głębokości metra-dwóch jest super widoczność i ryb masa.

A nie mówiłam że z fajką jest jeszcze lepiej. Cieszę się, że się Wam podobało. Bardzo dużo osób nie lubi krajów arabskich bo jest tam brudno, jedzenie kiepskie :o :lol: no ale jak się jada kawior na śniadanie to nie dziwota :lol: Do zobaczenia w kwietniu (będziemy się spotykać pewnie z 6 razy w tygodniu). Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Właśnie przeczytałam sobie Twój dziennik i wiesz co...? Jestem pełna podziwu- dla Twojej cierpliwości przy poszukiwaniu działki. Ja jestem w gorącej wodzie kąpana, więc jak już postanowiliśmy kupić działkę, to poszukiwania (bardzo szumna nazwa w naszym przypadku) trwały nie dłużej niż miesiąc. Nawet nie sprawdziliśmy wcześniej żadnych warunków zabudowy, ani nie zmierzyliśmy działki. Fakt, że działka była wśród wybudowanych już domów na małym osiedlu domków jednorodznnych, więc nie bardzo mięliśmy się czego obawiać. Baliśmy się jednak, że ceny pójdą w górę, no i okazało się, że w naszym miasteczku po prostu nie ma działek. Stąd nasz pośpiech. My też mamy projekt z archonu.

Życzę powodzenia przy budowie

Zuzza Ja równiez juz po przeczytaniu całego dziennika i pod duzym wrazeniem wytrwalosci w wyborze dzialki :) ja wy daliscie rade! :D Ale faktycznie - dziaka pierwsza klasa (ja tam cie popieram, bo tez jestem z tych miastowych dzialek :) ). Jestesmy na podobnym etapie - tez zaczynamy wiosna budowe. Życze duzo czasu na budowe :)

Maja, Domyslam się, ze Twoje okna będą spooooro kosztować. Ja mam ich o połowę mniej i wyszła mi kwota ponad 20tys.. A u Ciebie balkonowych widzę 7 par, trójkątne, półokragłe... Ja zrezygnowałam z balkonów na bocznej elewacji, wrzuciłam tam zwykłe okna. Ale ja mam wąską działkę... U Ciebie jest inaczej. I tak zostały mi dwa balkony - jeden z przodu drugi z tyłu. Nie wierzę, że kiedykolwiek będę na nie wychodzić. A pościeli nie mam zwyczaju wietrzyć ;-) Andrzej mieszkał w domu i miał balkon - służył tylko do suszenia prania - jak się ma ogród, to po co balkon? Oczywiście, że bez balkonów Twój dom by już tak ładnie nie wyglądał :-) Ja się też boję czy u nas nie będzie za ciemno z tymi małymi oknami... Zobaczymy :-)

Tabaluga, My po prostu mieliśmy pecha :-) Ale może z domem pójdzie za to łatwiej :-) A jaki projekt wybrałaś?

Iga, Dziękuję za życzenia !! Ja niestety będę na budowie spędzać czasu mało - ktoś musi "pracować" ;-), ale Andrzej zapowiedział, że się tam sprowadzi z psem jak tylko mury staną :-) Tobie również zyczę powodzenia - oby te śniegi stopniały :-) Możemy sobie kibicować wzajemnie :-)

Iga, Dziękuję za życzenia !! Ja niestety będę na budowie spędzać czasu mało - ktoś musi "pracować" ;-), ale Andrzej zapowiedział, że się tam sprowadzi z psem jak tylko mury staną :-) Tobie również zyczę powodzenia - oby te śniegi stopniały :-) Możemy sobie kibicować wzajemnie :-)

Koniecznie :D Ja tez z archonowego klubu (dom w daliach 3). I powiem, ze u ciebie i tak duzo balkonow - ja wyrzucilam wszystkie i zrobilam tam okna, dzeki temu zyskalam miejsce pod parapetem i zaoszczedzialm na oknach :) A na mojej malej dzialce balkony bylyby tylko kolpotem.

A co do banku my tez bralismy pod uwage Mbank. Ale ostaecznie GE money przedstawil nam troche lepsze warunki. Czesc umowy podpisana, tylko harmonogram transz nie parafowany. Od 3 dni bije sie z warszawa o 60.000 w pierwszej transzy. A ogolnie mamy VI transz - koszmar!

Zuzza! zdumiała mnie nie sama suma, co jej rozpiętość. Jak można prawie za ten sam towar brać 2X więcej tylko dlatego, że gostek ma np. biuro na bartyckiej a drugi 5 km za warszawką. Za sam montaż cena waha się od 5 tysięcy do 2 tysiecy. czlowiek musi wszysko wiedzieć bo inaczej musiałabym wybudować ten dom za 800 tysi a nie za 400. Tak samo miałam z wyceną stanu surowego, gdzie ekipa krzyknęla sobie 300 tysięcy za stan surowy (oczywiście z materiałem) a powinni zamknąć się w 180 tysiącach ( a i to też może za dużo). Oj, gdyby nie to forum to bym się już poddała a kasa już dawno by się skończyła. Pozdrawiam wszyskich co zaczynaja budowę w tym roku. Oj będzie się działo, będzie. :p