Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do NiecoDziennika Zuzzy :)))

Aga J.G

Recommended Posts

Iga - wszyscy mówią o jakiejś męce - więc ja też się boję ;-)

Ale że to dla mnie najprzyjemniejsza rzecz na świecie to juz inna sprawa. Mogłabym całymi tygodniami siedzieć przy internecie i szukać inspiracji do Mojego Domu. Tak naprawdę większość rzeczy mam już wymyślonych - ale ciągle mam nowe pomysły i ta koncepcja się zmienia, rozrasta.

Teraz własnie zastanawiamy się nad tymi wszystkimi kontaktami, lampami - i tu trzeba mies juz wszystkie meble zaplanowane.... Każdy obraz... Dziś sobie własnie wydrukowałam kazde pomieszczenie w formacie A4 w kilku kopiach, żeby nasze bazgroły ponanosić ładnie... Wycinamy sobie mebelki z papieru, to jest fajna zabawa :-)

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to wam zazdroszczę dziewczyny, że wy takie uzdolnione dekoratorsko, z pomysłami i wogóle. U mnie z wyobraźnią przestrzenną trochę kiepsko...no ale może jakoś sobie poradzę :roll: :wink:

Zuzza koncepcja kuchni fajna, kombinuj, kombinuj moze potem coś podpatrzę :wink:

W jakim programie robisz te wizualizacje kuchni. Też bym chciała się "pobawić" ale nie mam żadnego prostego w obsłudze programu.

Monka, jakie tam uzdolnione ;-) Ja tylko ściągam pomysły niestety... Sama nic nie wymyślę ;-)

A co do programu to polecam Pro100 - mozna sobie ściągnąć darmowe demo. Niestety nie mozna tego zapisac, ale ja ten problem rozwiązałam kopiując printscreeny. A potem od nowa...

Ale ja mam baaaardzo duzo czasu i jestem baaardzo cierpliwa ;-)

A teraz co do kuchni - bo ten temat zglebiam juz ponad rok - rowniez od strony praktycznej u roznych znajomych, wiec sie wypowiem - moze pomoge :wink:

Kuchnia niezaprzeczalnie piekna :D No, ale z praktycznasia moze byc gorzej - no chyba, ze lubisz sprzatac (ja nie lubie wiec kombinuje coby zrobic aby nie trzeba bylo ze szmata codziennie biegac :wink: ) i:

1. Zlew pod oknem" = to ladny widok przy zmywaniu, - to klopot z twoeraniam okna i ciagle zachapana szyba. Chociaz na projekcie widze 2 zewy? :wink:

2. Koncepcja ala kredensu prz plycie naprawde fajna - bardzo oryginalny pomysl. Ale licz sie z tym, ze na 100% szafka po lewej bedziesz miala codziennie ochlapana jakimis kropelkami. Taka jasna galadka powirzchnia na tyle tez bedzie uwidaczniala kazdy brud.

3. Ciemne blaty - zawsze bardzo mi sie podobaly, no ale w koncu z nich zrezygnowalam bo bardzo widac na nich kurz (juz po 2 dniach) i wszelkie okruszki.

I uwazaj ze zbyt janymi plytakami - my mamy teraz bialy "marmurek" na podlodze i cigle trzeba go zmywac :-?

Przyznam racje - ze wizualnie takie zestawienia wygladaja super, ale... i to ja mam ogromy dylemat pomiedzy tym co najbardziej mi sie podoba, a tym co bedzie dla mnie najpraktyczniejsze w uzytkowaniu. Kuchnie wybralam jednak praktyczne a bajery zostawiam do lazienki przy sypialni i sypialni wlasnie :wink:

ale moze kombinowac - np. ciemna ramka po grubosci blatu a blat jany w kolorzy mebli. Zasanow sie i wybierz co dla ciebie najwazniejsze :D

Dzięki Iga !

Na razie oczywiscie jest to kuchnia marzeń :-)

Co do brudzenia - to nie ma problemu - to mi nie przeszkadza - wcale nie jestem pedantką i z brudem mogę funkcjonować ;-)

Dlatego mogę sobie wymyslić niepraktyczną ;-)

Zlew pod oknem pewnie będzie - bo okno mam jeszcze drugie do otwierania - chlapanie też zniosę ,a innego miejsca nie znalazłam. Drugi zlew na wyspie ma byc mały okragły i ozdobny. Taki do nalania wody do czajnika jak ktos duży zlew okupuje. Kanalizacja w kuchni juz wystaje na srodku ;-)

Co do blatów to jeszcze nie wiem... chciałam jasne kafelki na blacie.. Ale wszystko jasne być nie moze... Moi znajomi maja kuchnie w takich kolorach wyglada to super. Jutro wkleję ;-)

OK muszę już uciekać do domu.... Jutro się odezwę :-)

Ja bym w łazience dał 1 okno (ile ma m2?). Tym bardziej, ze od polnocy. Sama mialam dylematy z polaciowkami. Symatria w oknach na dachu nie jest konieczna - nikt nie bedzie tego widzial :wink:

Co do slupow to wcale nie sa najgorsze :wink: Pozniej zrobicie z nich ozdobe pokoju.

Fakt- my kombinowalismy ze slupami i przstawilismy je z cieslami i murarzami tak aby wyszly w siankach dzialowych. Tylko w sypialni zostal jeden - bedzie sluzyl jako rurka do tanca - jak mawia Rafal :wink:

Iga, Moja łazienka jest monstrualna - bo ma 25 metrów podłogi :oops:

A wygląda tak:

http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/dziennik/lazienka2.jpg

W okolicach wejścia moze byc rzeczywiście ciemno -a w kabinie to już na pewno... Dodatkowe okno dorysowałam na czerwono.

Będziemy mysleć.. Gdyby to była mała łazienka - to pewnie ze by wystarczyło. Mieszkałam w mieszkaniu na poddaszu i miałam okno dachowe w malutkiej łazience. Tylko, że to było od południowej strony. Łazienka była super ! A tu niestety jest północ...

A jak planujesz wykończyc swój słup? ;-) Ja bym chciała wyszlifowac i wybejcować na ciemno (jesli okna będą ciemne). Słupy mam tez w łazience na ścianach i też będą widoczne....

A z tym tańcem to dobry pomysł ;-)

Też nie myslałam, że mogę być czyimkolwiek postrachem ;-)

Ale to jest fajna wymówka mojego męża. On siedzi na budowie całe dnie - a ja w pracy. I wszystko co mu się nie podoba zwala na mnie. I w wyniku to on jest ten dobry, bo przecież, on wcale nie chce nic poprawiać - to ta okropna żona.... Aż się wszyscy nad nim litują jaką ma okropną heterę.... ;-)

Salon ma 40m ;-) A łazienka ma rózne funkcje - to ma byc prawdziwy pokój kąpielowy, z kwiatami i leżakiem i dwuosobową kabiną. Na dodatek będzie zabudowana pralka, bo na pewno nie będę z praniem biegać w tą i z powrotem po schodach. Juz się nie mogę doczekać.....

Taaa, teraz mam łazienkę 3m, kuchnię 4m, a salon 15m... To dopiero jest tragedia :-)

Cieszy, ze nie tylko mnie sie podoba ta moja skała.

Przejrzałem twój dziennik budowy. Wy co prawda z działką strasznie długo się grzebaliście, ALE ZA TO TERAZ NA BUDOWIE JAKIE TEMPO !. nieprawdopodobne.! godne pozazdroszenia. !

Moi wykonawcy sa znacznie bardziej opieszali, znacznie bardziej..

Ja to sobie planuje na emeryturze zamieszkać gdzieś z dala od cywilizacji... Niestety wokół Warszawy nie ma ani skałek, ani górek, ani jezior.... Równina paskudna...

Ale pewnie na starość lepiej mieszkać w mieście ;-)

teoretycznie u mnie jedną z głównych przesłanek było mieszkać trochę dalej od miasta. Jak ktoś spedził w krakowie całe życie, to ma niekiedy dość. ale tak napradę ten park krajobrazowy, ktory widziałaś u mnie na zdjęciach jest jedyne 20 km od krakowa, co oznacza,że do centrum miasta jade w najlepszym razie 20 minut, w najgorszym 35 minut. A to zupełnie nie stanowi przeciez problemu.

nie masz się co przejmowac tym, ze nie masz naturalnych atracji. jak widzilem masz zmysł artystyczny, wiec łatwo ci bedzie zrobić śliczne otoczenie domu. A to jest najważniejesze. :-)

• 3 weeks później...
Dziewczyny coś na pocieszenie :

"S.E.": Nie warto kupować wczasów za granicą. Według klimatologów tropiki możemy mieć także w Polsce. Jeśli sprawdzą się prognozy, to nadchodzące wakacje będą jednymi z bardziej upalnych i suchych w ostatnich latach!

"Biorąc pod uwagę dziesięcioletnie cykle pogodowe, całkiem możliwe, że to właśnie lato 2006 okaże się tym z ekstremalnymi temperaturami" - mówi profesor Tadeusz Niedźwiedź, klimatolog z Uniwersytetu Śląskiego.

Podobnego zdania jest Artur Widawski, asystent Katedry Klimatologii UŚ, specjalista od odczytu zdjęć satelitarnych. Również z jego obserwacji wynika, że lato 2006 może zaskoczyć nas gorącem. "Powinno być ciepło z wieloma dniami o temperaturach powyżej 30 stopni Celsjusza" - mówi Widawski. "Jak to już bywa u nas od jakiegoś czasu, takim temperaturom mogą towarzyszyć ekstremalne zjawiska pogodowe, z gradem włącznie".

Te prognozy się sprawdzają - to taka dygresja. :p :lol:

Aga, Cieszę się że się podoba !!!

Masz rację z tym klimatem - coś rzeczywiście wykrakałam ;-)

Na dachu mam dachówkę ceramiczną RuppCeramika Sirius kolor miedziana angoba.

co do okien to decyzja jeszcze nie podjęta ;-) Ale zamówic je MUSZĘ w przyszłym tygodniu - czyli decyzja będzie w weekend.

Oczywiście ja juz wiem co chcę i koniec - ale męża muszę jeszcze przekonac, bo on by chciał białe plastikowe, bo tak mają sąsiedzi... Ale ja już nie chcę białych plastikowych tylko ciemno drewniane.

W sobote planuję przejść się po kilku punktach okiennych (mam na razie 9 namiarów) i zebrać ostateczne wyceny na okna i drzwi zewnętrzne.

Stawiam na Igies&Igies - drewniane meranti, kolor czekolada ;-) I identyczne drzwi zewnętrzne.

Ciekawe czy mnie przekonają do czegoś innego... Bo zdecydowana na 100% to jeszcze nie jestem....