zyb3usz 06.11.2024 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada Cześć, Od około dwóch lat posiadam ów pompę, jednak dopiero od września tego roku mam w użyciu ją w pełni (skończone remonty - wymiana ogrzewania na podłogowe wcześniej PC grzała tylko CWU oraz 30m2 podłogówki) Do rzeczy. Chciałbym się dowiedzieć czy moja instalacja jest dobrze zrobiona, bo mam wątpliwości, patrząc na zużycie energii innych użytkowników w domach o podobnych parametrach Otóż zużycie z podlicznika dla mojej PC za cały październik to 500kWh Poniżej przesyłam specyfikację mieszkania oraz schemat Mojej instalacji C.O. oraz C.W.U. Charakterystyka Budynku i mieszkania Dom z lat 80', lokalizacja Dolny Śląsk (pow. Ząbkowicki) Ściany: pustak ceramiczny 24cm + pustka 5cm + cegła 12cm + Styropian Grafit 0,032 15cm (w tym jedna ściana północna 20cm) Okna nowe ciepłe 3 szybowe Drzwi wejściowe - bardzo ciepłe Dach izolacja wełna 10cm Piwnica posadzka styropian 5cm Stropy - styropian 5cm całkowita grubość stropów/posadzek wraz ze styropianem ok. 30cm Wentylacja grawitacyjna Podłogówka zarówno w piwnicy jak i na parterze układana co 10cm. średnia długość pętli 75mb Powierzchnia ogrzewania 170m2 - temperatura w lokalu 22' Sąsiad na ten monent nie ogrzewa swojej części. Charakterystyka C.O. i C.W.U. PC Samsung EHS 12kW Mono 3F Bufor 80L Zasobnik C.W.U dwupłaszczowy 160L pompka dla PC bez PWM Temperatura dla C.W.U 47' W Październiku pół miesiąca grzałem prosta, później pół miesiąca krzywą grzewczą Reszta jak na schemacie w załącznikach Teraz pytanie, czy mogę tu coś poprawić aby to zużycie spadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.11.2024 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 1/ Czy piwnica jest zamieszkana? -jaka temperatura jest w niej? 2/ Izolacja stropu pomiędzy parter a piętrem - to tylko 5 cm styropianu!!! Jeżeli sąsiad nie ogrzewa swojej części ; - to masz bardzo duże straty ciepła ; parter-piętro , - u Ciebie 22 C a u niego z pewnością ok; 12-15 C, 3/ Jaka izolacja garażu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyb3usz 06.11.2024 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 3 minuty temu, Andrzej5101 napisał: 1/ Czy piwnica jest zamieszkana? Tak, jest używana w całości (łazienka, pokój Tv etc.) -jaka temperatura jest w niej? 19-20' 2/ Izolacja stropu pomiędzy parter a piętrem - to tylko 5 cm styropianu!!! Jeżeli sąsiad nie ogrzewa swojej części ; - to masz bardzo duże straty ciepła ; parter-piętro , - u Ciebie 22 C a u niego z pewnością ok; 12-15 C, Zgadza się, ale jest też sam strop który ma 25cm 3/ Jaka izolacja garażu?? Z zewnątrz styropian 15 + 20cm Są w nim stare drewaniane okna (2x małe 50x100cm i dziurawe drzwi garażowe.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.11.2024 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada ad2/ Jeżeli ta sytuacja będzie w dłuższym przedziale czasowym, to ; - należałoby ocieplić strop pomiędzy parterem a piętrem - od wewnątrz , ad3/ Istotne jest; - jak ocieplone są ściany garażu sąsiadujące z Twoją piwnicą, 4/ Należy wykonać audyt energetyczny Twojej części; -dowiesz się wówczas ile energii jest tracone przez poszczególne ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyb3usz 06.11.2024 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 3 minuty temu, Andrzej5101 napisał: ad2/ Jeżeli ta sytuacja będzie w dłuższym przedziale czasowym, to ; - należałoby ocieplić strop pomiędzy parterem a piętrem - od wewnątrz , ad3/ Istotne jest; - jak ocieplone są ściany garażu sąsiadujące z Twoją piwnicą, 4/ Należy wykonać audyt energetyczny Twojej części; -dowiesz się wówczas ile energii jest tracone przez poszczególne ściany Myślę, że taka sytuacja to maksymalnie ten sezon grzewczy. Co do ścian między garażem a moją piwnicą. zostanie to wzięte pod uwagę i docieplone. Pytanie czy obecna instalacja pod względem hydraulicznym jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.11.2024 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada Jeżeli nie masz problemu z ogrzaniem pomieszczeń to; - generalnie jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyb3usz 06.11.2024 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada Godzinę temu, Andrzej5101 napisał: Jeżeli nie masz problemu z ogrzaniem pomieszczeń to; - generalnie jest OK Generalnie nie mam. Zastanawia mnie tylko to czy sama instalacja jest zrobiona dobrze. Przydałby się tu jakie spec od Samsunga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.11.2024 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) Jest OK, Obecnie masz za duże straty ; - patrz wyżej, - oraz b; duże straty piwnicy do ziemi; - też tylko 5 cm styropianu, - powinno być 30 cm Edytowane 6 Listopada przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyb3usz 06.11.2024 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 3 godziny temu, Andrzej5101 napisał: Jest OK, Obecnie masz za duże straty ; - patrz wyżej, - oraz b; duże straty piwnicy do ziemi; - też tylko 5 cm styropianu, - powinno być 30 cm Niestety, Dom swoje lata ma, a piwnica już teraz ma ok 210cm wysokości, więc tyle styropianu nie wchodziło w grę. lepszy rydz niż nic Piwnica docelowo będzie miała temp. wewnątrz ok. 18-19' czyli skryzuje na rozdzielaczu Zastanawiam się czy bufor w tej instalacji jest potrzebny? Wiem, że mam za dużą PC do powierzchni ale w samej podłodze mam ponad 120l wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.11.2024 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 11 godzin temu, zyb3usz napisał: Zastanawiam się czy bufor w tej instalacji jest potrzebny? Wiem, że mam za dużą PC do powierzchni ale w samej podłodze mam ponad 120l wody Prawdopodobnie masz ; - cienkie wylewki ; 6-7 cm, - oraz tylko 120 l wody w instalacji, Więc z całą pewnością bufor jest potrzebny aby ilość wody w instalacji była co najmniej = 12 kW * 20 l/kW = 240 l Moc pompy zależy od mocy cieplnej lokalu ; -jaka ona jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyb3usz 07.11.2024 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) 6 godzin temu, Andrzej5101 napisał: Prawdopodobnie masz ; - cienkie wylewki ; 6-7 cm, - oraz tylko 120 l wody w instalacji, Więc z całą pewnością bufor jest potrzebny aby ilość wody w instalacji była co najmniej = 12 kW * 20 l/kW = 240 l Moc pompy zależy od mocy cieplnej lokalu ; -jaka ona jest? Według obliczeń, jeśli u sąsiada będzie 5' a na dworze -20', to mój 170m2 lokal potrzebuje ok. 35W/m2 dla utrzymania temperatury 20' w środku Dla średniej na zewnątrz 5' i temperatury u sąsiada 20', będę potrzebował ok. 18W/m2 dla temp. 20' Edytowane 7 Listopada przez zyb3usz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyb3usz 07.11.2024 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada Takie OZC mi wyszło, dla danych temperatur Jak to się ma do tych 500W które zjadła pompa w październiku (z tych 500W około 50W poszło na C.W.U.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts