zina 31.01.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Mam pytanko. Może troche naiwniutkie, ale.. Jak to jest z budową domu jednorodzinnego na działce pod usługi? Moja ciotunia zamierza ofiarować mi działkę która byla kiedyś rolna a teraz raptem stała się usługowa. Działka jest na obrzeżach miasta na takim szczerym polu gdzie rzekomo ma powstać jakieś osiedle. (tyle że sąsiedzi nie chcą się zgodzić ) ) Obok stoi dom- na zasadach siedliska. Da się coś z tym zrobić. A może to nie jest żaden problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 31.01.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Jeżeli usługowość działki wynika z zapisów Planu Miejscowego to z pewnością jest też określone jaki procent zabudowy należy pod te usługi przeznaczyć. Achritekci radzą sobie z tym wtedy w ten sposób, że - zazwyczaj parter - określają w dokumentacji jako pomieszczenia biurowe, zaplecze gospodarcze, magazyn itp, a góra jest legalnie mieszkalna. Oczywiście nikt nie jest w stanie zmusić cię potem do prowadzenia tam działalności gospodarczej, ale nikt również nie pozwoli na zmianę przeznaczenia tej powierzchni. Za tym idą wyższe opłaty (podatek od nieruchomości i wieczyste - jeśli jest).Powyżej pewnej wartości takie oszustwo się nie opłaca, bo obciążenia podatkowe dla usług są 3 razy wyższe niż dla mieszkaniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zina 31.01.2005 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Dzięki za odpowiedż trochę mnie przeraziłaś.To rzekomo ma być centrum osiedla ( Pewnie będą chcieli dużo pod te usługi. Czy możesz mi powiedziec czy to jest OK że oni to zmienili bez wiedzy cioci. Ona mieszka na drugim końcu polski i nikt jej o tym nie zawiadomił. Mąż poszedł do urzędu, patrzy na mapke a tam usługi. Co prawda domeczek to na razie pewnie odległa przyszłość ale chce wiedzieć na czym stoje. No to się szykuje kolejna wyprawa do urzędu [/img][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 01.02.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Czy możesz mi powiedziec czy to jest OK że oni to zmienili bez wiedzy cioci. Ona mieszka na drugim końcu polski i nikt jej o tym nie zawiadomił. Musiałabyś to sprawdzić, czy faktycznie tak było Jest kilka możliwości: 1. Urząd zawiadamiał ale ciocia nie odebrała listu 2. Urząd zawiadamiał poprzez ogłoszenie (można tak, gdy jest wielu do powiadomienia) 3. Urząd wysyłał zawiadomienie na jakiś nieaktualny adres. Sprawdź to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 01.02.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 oj to ja mam podoby problem moja działka to "teren aktywizacji gospodarczej z możliwością zabudowy mieszkalnej". Byłem u architekta miasta a on na to: w większości musi to być teren pod aktywizację gospodarczą (działalność gospodarczą). Chyba 51 % . Jak coś się dowiem więcej dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.02.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Ja bym się bał tylko jednego, że za płotem powstanie warsztat samochodowy, albo jakiś uciążliwy zakładzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.02.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Ja bym się bał tylko jednego, że za płotem powstanie warsztat samochodowy, albo jakiś uciążliwy zakładzik. Zazwyczaj w Planach Miejscowych wprowadza się rozgraniczenie na usługi uciążliwe i nieuciążliwe, przy czym na terenach "mieszkaniowych" zakazuje się prowadzenia usług uciążliwych. Warsztat by do takich należał. Niemniej jednak uwaga jest słuszna - też bym się bała, nawet jeśli Plan to wyklucza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zina 06.02.2005 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Na szczęście z jednej strony jest dom, z drugiej gość który twierdzi, że to jego ojcowizna a z trzeciej droga. Ryzyko jest z czwartej ale tam już są fajne drzewka no i działka jest dość długa.No ale dowiem się czegoś więcej jak w końcu dotre do urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts