Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lawendowy ogrod

Recommended Posts

Czy ktoś z Was ma może doświadczenia z sadzeniem i pielegnacją lawendy. Zamarzył mi sie ogród cały w lawendzie. mam działkę bardzo słoneczną i raczej piasek przepuszczalny. Widziałam piekne ogrody we Francji i od tej pory jestem chora. Lawenda to jest to!!

Ale slyszałam, że jaest trudna do uprawy. Interesują mnie własne doświadczenia. Znam ogolne zasady uprwy z pism i internetu. Ale jak to wyglada w rzeczywistosci.??

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z trudnością w uprawie to przesada, ale lawenda przemarza u nas czasmi zimą choć nie do końca to prawda. Lawendę możesz wysiać już w lutym (około 15 lub 20) np. do skrzyneczki na okno, przykryć folią dla utrzymania właściwej wilgotności podłoża. Gdy tylko zaczną kiełkować roślinki trzeba zdejmować to przykrycie, żeby nie zgniły. Potem popikować do doniczek. Acha nasionka są małe więc nie przykrywaj ich za mocno ziemią. Dobrze posypać np. piaskiem. Potem takie roślinki hartujesz na ogodzie i możesz wsadzić na właściwe miejsce. Niestety lawenda zakwitnie dopiero za rok. Początkowo to małe krzewinki, potem rosną mocniej, więc trzeba im zostawić dużo miejsca. U mnie jeden krzaczek ma 1 m średnicy. A z tym przemarzaniem to powiem że ten największy krzaczek rośnie w dużej donicy (takiej miskowatej) już o 4 lat, nie okrywam go na zime i przeżył.

Prawda, prawda :p lawenda jest cudowna. Piekielnica nie chce mi się rozmnażać z kupowanych nasion i sadzonek własnych, ale za to sama sie rozsiewa bez problemu. Posadziłam ją razem z kostrzewą siną i zieloną i turzycami. Do tej pory nie zastanawiałam się nad uprawą :-? Na pierwszy rzut oka jest bez p[roblemu, ale może mogło być lepiej.

Gość 1950
u mnie rośnie już z 7 lat ale ostatnio zaczyna mi marnieć, bardzo ładny jest rozmaryn, podobny do lawendy i łatwiejszy w utrzymaniu, nie mówiąc o tym, że daje wspaniały aromat mięsku z grila

W ub. roku w lutym kupiłam opakowanie nasion lawendy. Nasiona należało zmieszać z wilgotną ziemią i potrzymać do czasu wysiewu w lodówce. Tak zrobiłam a w kwietniu wysiałam w ogrodzie. Lawenda bardzo ładnie wyrosła, zaczęła nawet kwitnąć, sąsiadka poradziła, aby w tym roku wiosną ukorzenić wierzchołki/ za pomoca ukorzeniacza/.Tym sposobem można mieć jeszcze więcej sadzonek. Podobnie mozna zrobić z kupionymi krzaczkami -wierzchołki ukorzeniają się ponoć bardzo dobrze. W ogóle polecam kupowanie nasion bylin bo wychodzi to b. tanio. Nie polecam wysiewania w mieszkaniu bo z tym dużo bałaganu a często nic nie wychodzi - pleśnie, choroby.

Ja też zachorowałam na lawędę i wysiałam ją rok temu w lutym, wszystko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parę roślinek wzeszło, reszta nasion się zmarnowała. Ale niestety te co wykiełkowały w ciągu roku wyrosły tylko na około 10 cm wysokości. Pocieszam się tym że później rosną szybciej.

jezeli chodzi o lawende to mam ja w ogordzie , calkiem sporo , jest bardzo latwa w utrzymaniu , nie wymaga za wiele pielegnacji na jesien przycinasz tylko gore i te czesci rosliny ktore sa martwe , z roku na rok bedzie wieksza i bedzie pachniec mocniej , jezeli chodzi o warunki klimatyczne to w Polsce moze byc troche za zimno zalezy w ktorym rejonie , ale ja w Polsce nie mieszkam wiec u mnie rosnie slicznie , jezeli cos to mozesz ja miec w dyzch doniczkach i pozniej na zime np przeniesc w cieplejsze miejsce , aha postaraj sie kupic juz wyrosnieta lawende a nie nasiona bo sie nie doczekasz z naszym klimatem :) , ja kupuje juz duze wyrosniete rosliny , dajesz troche kompostu na dno dziury wsadzasz i juz ladanie pachanie :)

• 2 weeks później...
Czy ktoś z Was ma może doświadczenia z sadzeniem i pielegnacją lawendy. Zamarzył mi sie ogród cały w lawendzie. mam działkę bardzo słoneczną i raczej piasek przepuszczalny. Widziałam piekne ogrody we Francji i od tej pory jestem chora. Lawenda to jest to!!

Czy masz może jakieś linki do stron z takimi ogrodami ... chętnie bym zobaczył. i może spróbował wkomponować w swój ogród.

niestety nie mam takich typowych linków, czasmi piękne zdjęcia widzialam w internecie na http://www.webshots.pl ale tam trzeba tez poszukac.Ale wiem że ludzie hodują lawendę. Ja ja zasadzę w tym roku , zobaczę co z tego wyjdzie. Wiem ,że w polsce są uprawy lawendy. Wejdż w google.pl -uprawa lawendy.

niestety nie mam takich typowych linków, czasmi piękne zdjęcia widzialam w internecie na http://www.webshots.pl ale tam trzeba tez poszukac.Ale wiem że ludzie hodują lawendę. Ja ja zasadzę w tym roku , zobaczę co z tego wyjdzie. Wiem ,że w polsce są uprawy lawendy. Wejdż w google.pl -uprawa lawendy.

Czy można wysuszyć lawendę aby jej zapachem cieszyć sie równiez zimą ... taką jak dzisiaj ?

Jak najlepiej ją przygotwać na zime .... Czy w doniczce będzie pachniała zima ?

• 4 years później...
acca masz dobrą ziemię dla lawendy=piaszczystą, lekką. Zakładaj lawendowe pola! Będzie pięknie- sadź ją w duużych gromadach po kilkanascie, kilkadziesiąt, dobierz dużo tej zwykłej ( najtwardsza), może gdzieś dodać inną odmianę o innym odcieniu- np. Hidcote. Sadź ją w ciepłych, słonecznych miejscach.Musisz nauczyć się ją ciąć-po kwitnieniu, całe kwiaty aż do lini listków.Czasem przydadzą się jej jakieś plecy=tło np.przy ogrodzeniu- może pnącza czy krzewy.

• 4 weeks później...