Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - rozdzielacz i wyjaśnienia

krzysztof000

Recommended Posts

Ale wydaje mi się, ze znalazlem problem.

Na dole mam korytarz, lazienka i salon z kuchnia. W kazdym z tych pomieszczen jest termostat. Jak ustawie temperature na termostacie w lazience to grzeje korytarz, a jak ustawie temp na termostacie w korytarzu to grzeje lazienke. Korytarz to te pomieszczenie, ktore nie grzalo. Czyli rozumiem, ze musze tylko silowniki miejscami zamienic i po problemie?

Na to wygląda że tak.Podnieś temp.(jeszcze przed zamianą siłowników) na termostacie w łazience wtedy siłownik zdemontowany powinien się otworzyć.I tak powinien być otwarty do założenia.A tak na marginesie nie widzę większego sensu dawać termostatu w łazience,tam powinno chodzić na full=w łazience nigdy nie jest za ciepło)

Edytowane przez Kondensat

Kolejna sprawa na górze w domu.

Na górze mam łazienkę w której jest termostat + grzejnik. Jak podłogówka grzeje to odkręcam grzejnik i też grzeje. A jak podłogówka nie grzeje to też nie grzeje grzejnik mimo, że jest odkręcony. Tak powinno być?

Kolejne pytanie, Na grzejniku w łazience był wkręcony siłownik tech i grzejnik w ogóle nie grzał mimo, że podłogówka grzała, jak wykręciłem caly siłownik na grzejniku to grzejnik w końcu zaczął grzać, czyżby ten siłownik nie był podpięty do listwy bo jest "martwy"? Czy lepiej wywalić ten siłownik przy grzejniku i tyle?

Wysyłam zdjęcia.

20241116_145501.jpg

20241116_143319.jpg

Jak odkręcę na full grzejnik to ładnie grzeje. Cały gorący.

A słyszałem o zakupie grzejnikach na niski parametr jak to działa?

Czy mogę do tej listwy tech, którą mam podłączyć jakieś wifi, aby zarządzać temperaturą w pokojach przez aplikację w tel? Jak to działa technicznie i czy warto? Mogę to ustawiać kiedy przebywam po za domem?