Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - rozterki/pytania

MaroW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...
Mam problem z betonem a raczej wątpliwość :roll: :roll: :roll:

Majster proponuje dać na ławy B15 a nie B20 bo podobno wystarczy ale ja mam obawy czy to będzie dobrze :roll: :roll: :roll:

Co prawda ławy i fundamenty bdą zbrojone ale.......... czy to nie za mało :roll:

Niech majster potwierdzi to na piśmie potwierzdając własną pieczątką z uprawnieniami....

a czym majster to argumentuje? jak masz w projekcie? jakie masz podłoże na którym budujesz?

ława to ważny element konstrukcyjny domu i oszczędności są tu niewskazane - rozumiem jakby Ci powiedział masz b20 dajmy b25 ale w druga stronę to mało zrozumiałe dla mnie

Argumentuje tym, że inny majster sąsiedniej budowy powiedział, że B15 też jest dobry i wystarczy :roll: :roll: :-?

W projekcie B20

Różnica w cenie na 1m3 30 PLN :roll:

Na całości nie całe 400 PLN :-?

Warto oszczędzać?

No właśnie tak myślę czy warto :roll: :roll:

Ale jak na wszystkim nie oszczędzać po trochę to może być cienko :( :(

Dlatego, że mam wątpliwości proszę o rady doświadczonyh i znających się budowniczych :p :wink: 8)

Niech majster potwierdzi to na piśmie potwierzdając własną pieczątką z uprawnieniami

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Majster to wujek który zaśpiewał najmniej ze wszystkich ekip ale jak na tym wyjdziemy to się okaże jeszcze :roll:

Więc niczego nie potwierdzi :(

Musze sama decydowac zasięgając waszych rad no i licząc na dobre znajomości praktyczne budowy majstra :roll: :roll:

Majster jest od wykonywania konstrukcji a nie przeprojektowywania - moja osobista opinia też jest taka,że z tym B20 może być przesada - niemniej jednak w obliczu braku danych nie zmieniałbym nic a nic z projektu - ktoś go wykonuje i bierze odpowiedzialność za to. Niestety argumenty w stylu "bo tak" lub " bo inni tak mieli" ewentualnie "bo baby tak w sklepie mówiły" akurat do mnie nie przemawiają - chociaż akurat sprawa może być kontrowersyjna bo czasem projektanci też "cuda" tworzą ,których realizacji bez zmian bym się nie podjął :wink:

b20 na ławy to przesada????????

To zależy - albo robisz większy przekrój i np.B15 albo mniejszy i B20 w uproszczeniu - kilkanascie lat temu projektowano duże przekroje i ławy np. z B10 ze względu na utrudniony dostęp do dobrej jakości mieszanki betonowej. Bez wielu danych nie można stwierdzić z dużą dozą dokładności czy to przesada czy nie. Faktem jednbak jest ,że zdarza się iż projetanci ze względu na to,że nie chce im się przelczać lub inwestor zaoszczędził i nie ma badań gruntu projektuja z dużym zapasem bezpieczeństwa :wink:

a czym majster to argumentuje? jak masz w projekcie? jakie masz podłoże na którym budujesz?

ława to ważny element konstrukcyjny domu i oszczędności są tu niewskazane - rozumiem jakby Ci powiedział masz b20 dajmy b25 ale w druga stronę to mało zrozumiałe dla mnie

Argumentuje tym, że inny majster sąsiedniej budowy powiedział, że B15 też jest dobry i wystarczy :roll: :roll: :-?

W projekcie B20

Różnica w cenie na 1m3 30 PLN :roll:

Na całości nie całe 400 PLN :-?

Warto oszczędzać?

No właśnie tak myślę czy warto :roll: :roll:

Ale jak na wszystkim nie oszczędzać po trochę to może być cienko :( :(

Dlatego, że mam wątpliwości proszę o rady doświadczonyh i znających się budowniczych :p :wink: 8)

Niech majster potwierdzi to na piśmie potwierzdając własną pieczątką z uprawnieniami

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Majster to wujek który zaśpiewał najmniej ze wszystkich ekip ale jak na tym wyjdziemy to się okaże jeszcze :roll:

Więc niczego nie potwierdzi :(

Musze sama decydowac zasięgając waszych rad no i licząc na dobre znajomości praktyczne budowy majstra :roll: :roll:

Ja mam w projekcie ławy z B15, mimo że ściany są z bardzo ciężkiego silikatu. Mimo to kierownik powiedział, żebym zamówił B20 i tak też zrobiłem. Do tego zwiększyłem ilość o 1,5 m sześć. Dopłaciłem w sumie ok. 500 zł. Uważam, że na fundamentach i w ogóle na elementach konstrukcyjnych nie ma co oszczędzać. Można zaoszczędzić na wykończeniu i to dużo, a w razie błędu poprawki nie są kosztowne. Za to poprawić fundament jest bardzo trudno, a często jest to po prostu niemożliwe.

a robiłaś badania gruntu? jak z wodami gruntowymi?

Nie robiłam niestety :roll: :roll: :(

Ale lawy są dość szerokie 60 cm na zewnątrz i 90 środkowa ściana nośna, wys 30 cm :-?

A i jeszcze jedna wątpliwość się pojawiła czy jeśli zamówię gruszkę bez pompy to da się zalac wszystko dobrze :roll: :roll:

Jest wysięgnik 2.5 m od kół ale trochę siuę boje żeby nie zasypały się wykopy :roll:

Gość w betoniarni mówi, że bedzie ok ale ja mam wątpliowści :roll: :-?

Gruszka z pompą musiałaby jechać ok 100 km a ta bez pompy 40 km także jest różnica i w cenie betonu i w tranporcie ale...... :roll: :roll: :roll: