Darex 18.02.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 A ja mam taką ścianę fundamentową: bloczek 25, styropian 8, bloczek12.Zgodnie z projektem.Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 18.02.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Darex,styropian 8cm - dawałeś zwykły czy o podwyższonej wytrzymałości na ściskanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 18.02.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Dopiero dam. W projekcie jest podwyższony.Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 18.02.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 to 8cm sporo Cie bedzie kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 18.02.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 I to jest ten ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 18.02.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 to daj 5cm z Marbetu - najtańszy z tych o podwyższonej wytrzymałości - przy 3W będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 18.02.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Czy chodzi o "Styrohart" z Marbetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 18.02.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 nazwy nie pamiętam ale jasnozielony i za 5cm płaciłem 350zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 19.07.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Mam problem z betonem a raczej wątpliwość Majster proponuje dać na ławy B15 a nie B20 bo podobno wystarczy ale ja mam obawy czy to będzie dobrze Co prawda ławy i fundamenty bdą zbrojone ale.......... czy to nie za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.07.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Mam problem z betonem a raczej wątpliwość Majster proponuje dać na ławy B15 a nie B20 bo podobno wystarczy ale ja mam obawy czy to będzie dobrze Co prawda ławy i fundamenty bdą zbrojone ale.......... czy to nie za mało Niech majster potwierdzi to na piśmie potwierzdając własną pieczątką z uprawnieniami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 19.07.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Majster proponuje dać na ławy B15 a nie B20 bo podobno wystarczy ale ja mam obawy czy to będzie dobrze Warto oszczędzać? U mnie różnica między B15 a B20 to 10zł/m3 - czyli na całych łaawch oszczędność rzędu 150-200zł. W projekcie mam B20 i taki będę zamawiał. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 19.07.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 a czym majster to argumentuje? jak masz w projekcie? jakie masz podłoże na którym budujesz?ława to ważny element konstrukcyjny domu i oszczędności są tu niewskazane - rozumiem jakby Ci powiedział masz b20 dajmy b25 ale w druga stronę to mało zrozumiałe dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 19.07.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 a czym majster to argumentuje? jak masz w projekcie? jakie masz podłoże na którym budujesz? ława to ważny element konstrukcyjny domu i oszczędności są tu niewskazane - rozumiem jakby Ci powiedział masz b20 dajmy b25 ale w druga stronę to mało zrozumiałe dla mnie Argumentuje tym, że inny majster sąsiedniej budowy powiedział, że B15 też jest dobry i wystarczy W projekcie B20 Różnica w cenie na 1m3 30 PLN Na całości nie całe 400 PLN Warto oszczędzać? No właśnie tak myślę czy warto Ale jak na wszystkim nie oszczędzać po trochę to może być cienko Dlatego, że mam wątpliwości proszę o rady doświadczonyh i znających się budowniczych Niech majster potwierdzi to na piśmie potwierzdając własną pieczątką z uprawnieniami Majster to wujek który zaśpiewał najmniej ze wszystkich ekip ale jak na tym wyjdziemy to się okaże jeszcze Więc niczego nie potwierdzi Musze sama decydowac zasięgając waszych rad no i licząc na dobre znajomości praktyczne budowy majstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 19.07.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 a robiłaś badania gruntu? jak z wodami gruntowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.07.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Majster jest od wykonywania konstrukcji a nie przeprojektowywania - moja osobista opinia też jest taka,że z tym B20 może być przesada - niemniej jednak w obliczu braku danych nie zmieniałbym nic a nic z projektu - ktoś go wykonuje i bierze odpowiedzialność za to. Niestety argumenty w stylu "bo tak" lub " bo inni tak mieli" ewentualnie "bo baby tak w sklepie mówiły" akurat do mnie nie przemawiają - chociaż akurat sprawa może być kontrowersyjna bo czasem projektanci też "cuda" tworzą ,których realizacji bez zmian bym się nie podjął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 19.07.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 b20 na ławy to przesada???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.07.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 b20 na ławy to przesada???????? To zależy - albo robisz większy przekrój i np.B15 albo mniejszy i B20 w uproszczeniu - kilkanascie lat temu projektowano duże przekroje i ławy np. z B10 ze względu na utrudniony dostęp do dobrej jakości mieszanki betonowej. Bez wielu danych nie można stwierdzić z dużą dozą dokładności czy to przesada czy nie. Faktem jednbak jest ,że zdarza się iż projetanci ze względu na to,że nie chce im się przelczać lub inwestor zaoszczędził i nie ma badań gruntu projektuja z dużym zapasem bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.07.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 a czym majster to argumentuje? jak masz w projekcie? jakie masz podłoże na którym budujesz? ława to ważny element konstrukcyjny domu i oszczędności są tu niewskazane - rozumiem jakby Ci powiedział masz b20 dajmy b25 ale w druga stronę to mało zrozumiałe dla mnie Argumentuje tym, że inny majster sąsiedniej budowy powiedział, że B15 też jest dobry i wystarczy W projekcie B20 Różnica w cenie na 1m3 30 PLN Na całości nie całe 400 PLN Warto oszczędzać? No właśnie tak myślę czy warto Ale jak na wszystkim nie oszczędzać po trochę to może być cienko Dlatego, że mam wątpliwości proszę o rady doświadczonyh i znających się budowniczych Niech majster potwierdzi to na piśmie potwierzdając własną pieczątką z uprawnieniami Majster to wujek który zaśpiewał najmniej ze wszystkich ekip ale jak na tym wyjdziemy to się okaże jeszcze Więc niczego nie potwierdzi Musze sama decydowac zasięgając waszych rad no i licząc na dobre znajomości praktyczne budowy majstra Ja mam w projekcie ławy z B15, mimo że ściany są z bardzo ciężkiego silikatu. Mimo to kierownik powiedział, żebym zamówił B20 i tak też zrobiłem. Do tego zwiększyłem ilość o 1,5 m sześć. Dopłaciłem w sumie ok. 500 zł. Uważam, że na fundamentach i w ogóle na elementach konstrukcyjnych nie ma co oszczędzać. Można zaoszczędzić na wykończeniu i to dużo, a w razie błędu poprawki nie są kosztowne. Za to poprawić fundament jest bardzo trudno, a często jest to po prostu niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 19.07.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 a robiłaś badania gruntu? jak z wodami gruntowymi? Nie robiłam niestety Ale lawy są dość szerokie 60 cm na zewnątrz i 90 środkowa ściana nośna, wys 30 cm A i jeszcze jedna wątpliwość się pojawiła czy jeśli zamówię gruszkę bez pompy to da się zalac wszystko dobrze Jest wysięgnik 2.5 m od kół ale trochę siuę boje żeby nie zasypały się wykopy Gość w betoniarni mówi, że bedzie ok ale ja mam wątpliowści Gruszka z pompą musiałaby jechać ok 100 km a ta bez pompy 40 km także jest różnica i w cenie betonu i w tranporcie ale...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 19.07.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Anpi co do oszcżedzania to myślę tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts