Geno 21.07.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 tym którzy nie zaczeli budowac dobrze radzę nie czytac forum, wiele nerwów zaoszczedzicie. dla przykładu w okolicach Puław nigdzie, dosłownie nigdzie nie mozna wypozyczyc wibratora do betonu, nie mylic z innymi. nawet betoniarnie nie mają. a więc moje fundamenty były wibrowane szpadlem, są bezpośrednio na ziemi a nie w folii lub na chudziaku. dwa błedy technologiczne(nowe sposoby lania fundamentów) zostały popełnione a murzarzy miałem bardzo dobrych. gdybym mniej wiedział nawet bym sie nie przejmował Wskaż może kto napisał ,że nie mozna zagęszczac ręcznie (nie wibrować - nie iem jak zawibrowałeś łopatą). Jeśli zaś chodzi o chudy beton to projektant dobiera rozwiązanie a w tej kwestii kieruje się normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 21.07.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Wskaż może kto napisał ,że nie mozna zagęszczac ręcznie (nie wibrować - nie iem jak zawibrowałeś łopatą). Jeśli zaś chodzi o chudy beton to projektant dobiera rozwiązanie a w tej kwestii kieruje się normą. przeciez nie ja to łopatowałem. jaka norma przewiduje urzywanie chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 21.07.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 b]shago napisał tym którzy nie zaczeli budowac dobrze radzę nie czytac forum, wiele nerwów zaoszczedzicie. popieram cię, są takie tematy ze jak czytam jakie problemy sabie znajdujemy to myslę że lepiej nic nie wiedzieć i żyć w błogiej nieświadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.07.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Wskaż może kto napisał ,że nie mozna zagęszczac ręcznie (nie wibrować - nie iem jak zawibrowałeś łopatą). Jeśli zaś chodzi o chudy beton to projektant dobiera rozwiązanie a w tej kwestii kieruje się normą. przeciez nie ja to łopatowałem. jaka norma przewiduje urzywanie chudziaka? PN-B-03264:2002 pkt. 8.1.1.2 Oczywiście to jest tylko jedna z możliwości wykorzystania chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregori 27.07.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witam Wykonawca proponuje mi zrobienie ścian fundamentowch z bloczków grubości 38 cm (ściana domu będzie z ytonga lub polskiego betonu komórkowego - gr 36 lub 36,5 cm). A ja mimo że się specjalnie na tym nie znam kombinuję tak: lepiej (taniej i szybciej) będzie zrobić ścianę fundamentową z bloczków grubości 24 cm a te 12 cm BK będzie wystawać na zewnątrz. Potem do bloczków fundamentowych przyklei się styropian a na niego powyżej gruntu płytki klinkierowe tak że w sumie cokół będzie miał szerokość mniejszą od muru o ok. 2 cm. Proszę o ocenienie czy dobrze kombinuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopierozaczynam 27.07.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Tak pięknie dyskutujecie na forum jaki beton użyć lać wodę czy nie lać, ja już jestem po wylaniu ław i postawieniu bloczków oraz po koszmarnym stresie związanym z wylaniem ław, wyobraźcie sobie że zamówiliśmy za mało betonu według betoniarni, w trakcie zalewania ław 3 metry zabrakło w piątek wieczorem pracownik obiecał wrócić w ciagu 40min z betonem ale zapomniał, po 3godz. zainteresowaliśmy sie naszym betonem, a szef betoniarni mówi, że takich spraw nie załatwia się z pracownikiem fajnie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.07.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Tak pięknie dyskutujecie na forum jaki beton użyć lać wodę czy nie lać, ja już jestem po wylaniu ław i postawieniu bloczków oraz po koszmarnym stresie związanym z wylaniem ław, wyobraźcie sobie że zamówiliśmy za mało betonu według betoniarni, w trakcie zalewania ław 3 metry zabrakło w piątek wieczorem pracownik obiecał wrócić w ciagu 40min z betonem ale zapomniał, po 3godz. zainteresowaliśmy sie naszym betonem, a szef betoniarni mówi, że takich spraw nie załatwia się z pracownikiem fajnie nie W piątek się takich rzeczy nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 28.07.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Tak pięknie dyskutujecie na forum jaki beton użyć lać wodę czy nie lać, ja już jestem po wylaniu ław i postawieniu bloczków oraz po koszmarnym stresie związanym z wylaniem ław, wyobraźcie sobie że zamówiliśmy za mało betonu według betoniarni, w trakcie zalewania ław 3 metry zabrakło w piątek wieczorem pracownik obiecał wrócić w ciagu 40min z betonem ale zapomniał, po 3godz. zainteresowaliśmy sie naszym betonem, a szef betoniarni mówi, że takich spraw nie załatwia się z pracownikiem fajnie nie W piątek się takich rzeczy nie robi A ja mam na jutro zamówiony beton na ławy I co teraz będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 28.07.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 3 metry ci zbrakło? jakes liczył? na moje ławy poszło 13 metrów ale sam liczyłem, zamówiłem 13,5 metra, majster płakał że za mało bedzie, (panie weź pan z 15 metrów napewno nie zbraknie) troche szczescia mialem bo wyszło tyle ile wyliczyłem, zresztą ze stropem tak samo. ogólna metoda wypracowana: policzyć wymiar i dodać 1,5 metra wiecej, powinno starczyc. przeciez i tak nie jestes w stanie wyliczyc ile ci wylali betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.07.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 A ja mam na jutro zamówiony beton na ławy I co teraz będzie Mam nadzieję, że napiszesz jak było. Ale mądre przysłowie pszczół mówi: "w piatek zły początek" Nawet mój murarz powiedział, że on w piątek nie zaczyna. Ja zalewałem w środę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MuChaChaa 03.07.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Mam takie pytanie, odnośnie fundamentów pod słup żelbetowy, czy można zrobić przy fundamencie 40x60 najpier podmurówke z 2x bloczek betonowy ( tak żeby wysokość w sumie wyniosła 50cm) szerokość 30cm i na tym zrobić żelbetowy słup 36x36cm, czy sa takie bloczki betonowe spełniajace takie wymiary i w jaki sposób zamocować słup w takim bloczku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 04.07.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Proszę o ocenienie czy dobrze kombinuję Jak koń pod górę. Zrób jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.07.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Jak koń pod górę. Zrób jak w projekcie. :rotfl: Brawo dla archeologa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts