Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - rozterki/pytania

MaroW

Recommended Posts

tym którzy nie zaczeli budowac dobrze radzę nie czytac forum, wiele nerwów zaoszczedzicie. dla przykładu w okolicach Puław nigdzie, dosłownie nigdzie nie mozna wypozyczyc wibratora do betonu, nie mylic z innymi. nawet betoniarnie nie mają. a więc moje fundamenty były wibrowane szpadlem, są bezpośrednio na ziemi a nie w folii lub na chudziaku. dwa błedy technologiczne(nowe sposoby lania fundamentów) zostały popełnione a murzarzy miałem bardzo dobrych. gdybym mniej wiedział nawet bym sie nie przejmował :-)

Wskaż może kto napisał ,że nie mozna zagęszczac ręcznie (nie wibrować - nie iem jak zawibrowałeś łopatą). Jeśli zaś chodzi o chudy beton to projektant dobiera rozwiązanie a w tej kwestii kieruje się normą.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wskaż może kto napisał ,że nie mozna zagęszczac ręcznie (nie wibrować - nie iem jak zawibrowałeś łopatą). Jeśli zaś chodzi o chudy beton to projektant dobiera rozwiązanie a w tej kwestii kieruje się normą.

przeciez nie ja to łopatowałem. jaka norma przewiduje urzywanie chudziaka?

przeciez nie ja to łopatowałem. jaka norma przewiduje urzywanie chudziaka?

PN-B-03264:2002 pkt. 8.1.1.2

Oczywiście to jest tylko jedna z możliwości wykorzystania chudziaka :wink:

Witam

Wykonawca proponuje mi zrobienie ścian fundamentowch z bloczków grubości 38 cm (ściana domu będzie z ytonga lub polskiego betonu komórkowego - gr 36 lub 36,5 cm). A ja mimo że się specjalnie na tym nie znam kombinuję tak:

lepiej (taniej i szybciej) będzie zrobić ścianę fundamentową z bloczków grubości 24 cm a te 12 cm BK będzie wystawać na zewnątrz. Potem do bloczków fundamentowych przyklei się styropian a na niego powyżej gruntu płytki klinkierowe tak że w sumie cokół będzie miał szerokość mniejszą od muru o ok. 2 cm.

Proszę o ocenienie czy dobrze kombinuję

pozdrawiam

Tak pięknie dyskutujecie na forum jaki beton użyć lać wodę czy nie lać, ja już jestem po wylaniu ław i postawieniu bloczków oraz po koszmarnym stresie związanym z wylaniem ław, wyobraźcie sobie że zamówiliśmy za mało betonu według betoniarni, w trakcie zalewania ław 3 metry zabrakło w piątek wieczorem pracownik obiecał wrócić w ciagu 40min z betonem ale zapomniał, po 3godz. zainteresowaliśmy sie naszym betonem, a szef betoniarni mówi, że takich spraw nie załatwia się z pracownikiem fajnie nie :evil:

Tak pięknie dyskutujecie na forum jaki beton użyć lać wodę czy nie lać, ja już jestem po wylaniu ław i postawieniu bloczków oraz po koszmarnym stresie związanym z wylaniem ław, wyobraźcie sobie że zamówiliśmy za mało betonu według betoniarni, w trakcie zalewania ław 3 metry zabrakło w piątek wieczorem pracownik obiecał wrócić w ciagu 40min z betonem ale zapomniał, po 3godz. zainteresowaliśmy sie naszym betonem, a szef betoniarni mówi, że takich spraw nie załatwia się z pracownikiem fajnie nie :evil:

W piątek się takich rzeczy nie robi :-?

W piątek się takich rzeczy nie robi :-?

A ja mam na jutro zamówiony beton na ławy :( :( :( :( :( :( :( :(

I co teraz będzie :roll: :roll: :-?

3 metry ci zbrakło? jakes liczył? na moje ławy poszło 13 metrów ale sam liczyłem, zamówiłem 13,5 metra, majster płakał że za mało bedzie, (panie weź pan z 15 metrów napewno nie zbraknie) troche szczescia mialem bo wyszło tyle ile wyliczyłem, zresztą ze stropem tak samo. ogólna metoda wypracowana: policzyć wymiar i dodać 1,5 metra wiecej, powinno starczyc. przeciez i tak nie jestes w stanie wyliczyc ile ci wylali betonu :-)

• 6 years później...
Mam takie pytanie, odnośnie fundamentów pod słup żelbetowy, czy można zrobić przy fundamencie 40x60 najpier podmurówke z 2x bloczek betonowy ( tak żeby wysokość w sumie wyniosła 50cm) szerokość 30cm i na tym zrobić żelbetowy słup 36x36cm, czy sa takie bloczki betonowe spełniajace takie wymiary i w jaki sposób zamocować słup w takim bloczku ?