Weronikala 09.11.2024 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada Hej. Chciałabym ogrzewać powierzchnię o wielkości 23 metry kwadratowe. Jest to mieszkanie w starej kamienicy we Wrocławiu. Zależy mi na jak najniższych rachunkach za prąd i utrzymywaniu temperatury 21 stopni. Doradzano mi dwa splity. Który według Was z nich jest lepszy? https://aero7.pl/klimatyzator/panasonic-etherea-kit-xz-silver?variant_id=1099 https://aero7.pl/klimatyzator/lg-dualcool-premium-soft-air Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.11.2024 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada W dniu 9.11.2024 o 02:14, Weronikala napisał: Jest to mieszkanie w starej kamienicy we Wrocławiu. Stara kamienica - a więc z pewnością wysokość lokalu ok;3,5 m Proponuje o mocy 3,5 kW Panasonic - jest dużo cichszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.11.2024 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada W dniu 9.11.2024 o 02:14, Weronikala napisał: Hej. Chciałabym ogrzewać powierzchnię o wielkości 23 metry kwadratowe. Jest to mieszkanie w starej kamienicy we Wrocławiu. Zależy mi na jak najniższych rachunkach za prąd i utrzymywaniu temperatury 21 stopni. Doradzano mi dwa splity. Który według Was z nich jest lepszy? https://aero7.pl/klimatyzator/panasonic-etherea-kit-xz-silver?variant_id=1099 https://aero7.pl/klimatyzator/lg-dualcool-premium-soft-air Drogi ten LG. Tutaj jest tańszy. https://dmuchamy.pl/pl/products/klimatyzacja/nascienne/wszystkie/klimatyzator-scienny-lg-soft-air-premium-2-5-kw-nowosc-2024-23393.html Katalogowo głośność jedn wewnętrznej jest taka sama. 3,5 kW może być lepszym rozwiązaniem niż 2,5 kW. Ciche są podobno Samsung Wind Free https://dmuchamy.pl/pl/products/klimatyzacja/nascienne/design/klimatyzator-scienny-samsung-wind-free-elite-3-5kw-15477.html Ceny katalogowe a ceny zakupu w e-sklepach to czasami jest przepaść. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronikala 10.11.2024 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 10 godzin temu, Andrzej5101 napisał: Stara kamienica - a więc z pewnością wysokość lokalu ok;3,5 m Proponuje o mocy 3,5 kW Panasonic - jest dużo cichszy Dziękuję za opinię. Kuzyn zmierzył i faktycznie 3,5 coś. Rozumiem, że 3.5 kw ze względu na sufit. Ale rachunki nie będą dużo wyższe przy takiej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronikala 10.11.2024 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 5 godzin temu, d7d napisał: Drogi ten LG. Tutaj jest tańszy. https://dmuchamy.pl/pl/products/klimatyzacja/nascienne/wszystkie/klimatyzator-scienny-lg-soft-air-premium-2-5-kw-nowosc-2024-23393.html Katalogowo głośność jedn wewnętrznej jest taka sama. 3,5 kW może być lepszym rozwiązaniem niż 2,5 kW. Ciche są podobno Samsung Wind Free https://dmuchamy.pl/pl/products/klimatyzacja/nascienne/design/klimatyzator-scienny-samsung-wind-free-elite-3-5kw-15477.html Ceny katalogowe a ceny zakupu w e-sklepach to czasami jest przepaść. Dziękuję za opinię. Jeśli głośność nie jest moim priorytetem, tylko niskie rachunki, to czy jednak Panasonic nie będzie lepszy? Ma SCOP 5.20, podczas gdy Samsung 5.10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.11.2024 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 12 godzin temu, Weronikala napisał: Jeśli głośność nie jest moim priorytetem, tylko niskie rachunki, Chłodzenie - trwa krótko i tu nie ma problemu z głośnością, Grzanie - wymaga dłuższego czasu ; - głośność jest b; istotna i męcząca, Radzę przed zakupem posłuchać pracy klimatyzatorów; - aby później nie żałować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2024 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 15 godzin temu, Weronikala napisał: Dziękuję za opinię. Jeśli głośność nie jest moim priorytetem, tylko niskie rachunki, to czy jednak Panasonic nie będzie lepszy? Ma SCOP 5.20, podczas gdy Samsung 5.10. Głośność to dwa urządzeni - jednostka wewnętrzna i jednostka zewnętrzna. Im mniejsza głośność w dB tym lepiej. SCOP 5,0 jest gorszy niż SCOP = 5,10 więc czysto teoretycznie Samsung jest lepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronikala 11.11.2024 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 7 godzin temu, Andrzej5101 napisał: Chłodzenie - trwa krótko i tu nie ma problemu z głośnością, Grzanie - wymaga dłuższego czasu ; - głośność jest b; istotna i męcząca, Radzę przed zakupem posłuchać pracy klimatyzatorów; - aby później nie żałować Dobrze, wysłucham brzmienia głośności, ale słyszałam, że one najgłośniej pracują wtedy, kiedy się nagrzewają, a kiedy utrzymują temperaturę są bardzo ciche. Czy jednostka o mocy 3.5 kw nie będzie generować dużo wyższych rachunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronikala 11.11.2024 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 4 godziny temu, d7d napisał: Głośność to dwa urządzeni - jednostka wewnętrzna i jednostka zewnętrzna. Im mniejsza głośność w dB tym lepiej. SCOP 5,0 jest gorszy niż SCOP = 5,10 więc czysto teoretycznie Samsung jest lepszy. Tak, im wyższy SCOP tym lepiej, ale to właśnie Panasonic ma wyższy, bo 5.20, a Samsung 5.10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2024 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Widziałem Panasonic 5,0 a Samsung 5,1 5,0, 5,1 czy 5,2 w praktyce ma znikome znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arszcz 11.11.2024 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Weronikala Ty się nie zastanawiaj wysokością rachunków, tylko zadaj sobie pytanie. Jakiej mocy klimatyzator będzie Ci potrzebny do ogrzania pomieszczenia przy temperaturze np. -15 stopni?, bo z tego co piszesz, ma on być jedynym źródłem ciepła. Zrób sobie zapotrzebowanie na moc grzewczą dla swojego mieszkania na stronie Ciepło Właściwie, zobacz jaką moc daje klimatyzator przy danej temperaturze i na tej podstawie podejmij decyzję. Hałasem jednostki wewnętrznej, z mojego doświadczenie, przy pracy ciągłej klimatyzatora w grzaniu to nie ma się co przejmować (a ja mam klimatyzatory budżetowe), mi bardziej przeszkadza hałas jednostki zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.11.2024 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Ogrzewasz jesienią, zimą i wiosną i nie przeszkadza Tobie hałas jednostki wewnętrznej a przeszkadza hałas jednostki zewnętrznej? W czasie ogrzewania masz otwarte okna czy inne połączenie przenoszące hałas z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.11.2024 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Z pewnością koledze arszcz mylą się pojęcia; - zewnętrzny z wewnętrznym, - stąd taka odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.11.2024 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Możliwe. Zewnętrzny a wewnętrzny zależy od punktu widzenia. Patrząc od zewnątrz, wewnętrzna jednostka, może być jednostką zewnętrzną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arszcz 12.11.2024 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Ha, ha dowcipnisie 😀, ja grzałem I-szy sezon do 26 października. Mam dwa splity. W 3.5 kW jednostka zewnętrzna zamocowana jest na garażu dobudowanym do domu i tu jednostki zewnętrznej nie słychać. Druga 2.5 kW jest w sypialni, JZ jest na ścianie domu (trójwarstwowej), blisko okna i ta mi przeszkadza. Na wiosnę wyląduje na gruncie. Jednostki wewnętrzne mi nie przeszkadzały, mruczały sobie cichutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.11.2024 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Nie masz właściwej izolacji akustycznej i wibro-izolacji na tej jednostce zewnętrznej na ścianie przy sypialni? Dźwięki masz przez ścianę czy przez okno? Miałem głośną jednostkę zewnętrzną zamocowaną do ściany dwuwarstwowej tuż przy oknie i nie było jej słychać, nawet przy rozszczelnionym oknie. Serwis naprawił swój błąd i teraz hałasuje w miarę normalnie. Ciekawe jaka masz głośność jednostek wewnętrznych i zewnętrznych. I ściana trójwarstwowa i okna znacząco tłumią dźwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arszcz 12.11.2024 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Poprosiłem montera, podłożył mi gumy pod te plastikowe śruby do regulacji, ale to nic nie dało. Dogadaliśmy się , że ja przygotuję fundamencik , a on wpadnie i za małe pieniądze przeniesie mi ją na grunt. Myślę, że to rozwiąże problem, bo od wiosny zamierzam wrócić do grzania klimatyzatorami. Weronikala, jak tam z wyborem klimatyzatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts