demiurg44 09.11.2024 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada (edytowane) Cześć, Posiadam domo powierzchni około 200m wybudowany w latach 70 ze starą instalacją z grzejnikami żeliwnymi. Dom jest ocieplony styropianem 15cm. Zamontowałem w tym roku pompę ciepła Kaisai 10kw. Instalator przy montowaniu powiedział, że nie ma potrzeby zamykania instalacji, bo jest bufor i wymiennik ciepła. I moje pytanie jest takie, czy miał rację? Czy nie mam z tego powodu strat ciepła? Naczynie zbiorcze znajduje się na nieogrzewanym strychu Edytowane 9 Listopada przez demiurg44 Dodanie parametrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 09.11.2024 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada Nie będą mnie lubieć za to ale potwierdzam będzie to działać sam jechałem 1,5 roku na układzie otwartym mieszanym i nie widzę żadnej rużnicy między otwartym a teraz zamkniętym układem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 10.11.2024 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada (edytowane) W dniu 9.11.2024 o 11:53, demiurg44 napisał: Instalator przy montowaniu powiedział, że nie ma potrzeby zamykania instalacji, bo jest bufor i wymiennik ciepła. I moje pytanie jest takie, czy miał rację? Czy nie mam z tego powodu strat ciepła? Naczynie zbiorcze znajduje się na nieogrzewanym strychu Decyzja instalatora o pozostawieniu otwartej instalacji grzewczej ma swoje uzasadnienie, ale wiąże się z pewnymi kompromisami, zwłaszcza gdy w systemie jest pompa ciepła i naczynie wzbiorcze na nieogrzewanym strychu. Oto kilka kluczowych aspektów, które warto wziąć pod uwagę: 1. Otwarty układ a straty ciepła W otwartym układzie grzewczym naczynie wzbiorcze na strychu może powodować pewne straty ciepła, szczególnie jeśli nie jest odpowiednio izolowane. Pompa ciepła pracuje optymalnie w zamkniętym systemie, gdzie minimalizowane są ubytki ciepła i wahania ciśnienia. Naczynie na strychu wystawione na działanie niskich temperatur może wychładzać wodę, co z kolei sprawia, że pompa ciepła musi pracować ciężej, aby utrzymać odpowiednią temperaturę w systemie. 2. Bufor i wymiennik ciepła Bufor pomaga wyrównywać temperaturę i zwiększać stabilność pracy pompy ciepła, a wymiennik ciepła oddziela obiegi (pompy i instalacji). Jednak nie likwidują one strat ciepła, jakie mogą wystąpić w naczyniu wzbiorczym umieszczonym na strychu. Zamknięcie instalacji mogłoby zmniejszyć te straty, poprawiając wydajność cieplną. 3. Ryzyko korozji i żywotność systemu W otwartym układzie woda w instalacji ma kontakt z powietrzem, co zwiększa ryzyko korozji żeliwnych grzejników i innych metalowych elementów. W dłuższej perspektywie korozja może prowadzić do nieszczelności i konieczności wymiany elementów instalacji. W zamkniętym układzie to ryzyko jest mniejsze, co pozytywnie wpływa na trwałość systemu. 4. Kosztowne dogrzewanie Aby ograniczyć straty, warto upewnić się, że naczynie na strychu jest dobrze zaizolowane. Alternatywnie, rozważenie przeniesienia go do cieplejszego miejsca lub przekształcenie systemu na zamknięty mogłoby pomóc zmniejszyć koszty operacyjne i poprawić wydajność pompy ciepła. Podsumowanie Warto rozważyć zamknięcie instalacji, zwłaszcza jeśli naczynie wzbiorcze na strychu generuje straty. Jeśli jednak modernizacja systemu nie jest możliwa, warto upewnić się, że naczynie na strychu jest dobrze izolowane. Edytowane 10 Listopada przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts