uzytkownik73467 10.11.2024 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada Prośba o poradę Instalacja CO w domu jednorodzinnym, Piec Viessmann Vitopend 100 WHE4, Rury PCV Proszę zanawców o pomoc co może być przyczyną spadania ciśnienia wody w instalacji CO. Po dolaniu wody na zimnym piecu do 1.2 bara spada do 0.82 i dalej już nie spada. Myślałem, że to wyciek pod wpływem ciśnienia ale gdy piec grzeje, ciśnienie wzrasta do ok 2.5-2.7 bara a po wyłączeniu i ostygnięciu dalej jest 0.82 więc nie chodzi o ciśnienie. Powyższe wyjaśniło mi, że nie chodzi o wyciek ale mimo to - odciąłem na jakiś czas zawory odpowietrzające - to nie zawory; - obszedłem wszystkie rury i grzejniki - nigdzie nie znalazłem wycieku. - oglądałem pod piecem i w środku - nie widać wycieku; - pomyślałem, że gdzieś w ścianie ale nie widać zacieków; - powinno być widać gdzieś trochę wody ale wszędzie sucho; - parowanie też chyba odpada bo spada w godzinę jw z 1.2 do 0.82 i do tego dalej nie spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszM57 10.11.2024 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada W ubiegłym roku miałem podobny problem. Okazuje się, że w piecu Viessman jest również zbiornik wyrównawczy który zabezpiecza piec. Po wymianie tego zbiornika problem zniknął. Koszt kilkuset złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 10.11.2024 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada Sprawdź ciśnienie po stronie poduszki gazowej w naczyniu przponowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 10.11.2024 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada @uzytkownik73467 25 minut temu, andruszek napisał: Sprawdź ciśnienie po stronie poduszki gazowej w naczyniu przponowym. Należy wyłączyć kocioł na funkcji ogrzewania, zamknąć zawory pod kotłem, spuścić wodę z kotła, sprawdzić ciśnienie na wentylu zbiornika CO w kotle (powinno być 0,8-1,2bar), jeśli jest mniej to należy dopompować kompresorem do tej wartości, sprawdzić wentyl czy nie przepuszcza powietrza, otworzyć zawory pod kotłem, dopuścić wody do układu na 1,5bara, odpowietrzyć układ kotła, załączyć kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 11.11.2024 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Dziękuję za porady. To poczeka więc do wiosny i prawdopodobnie na serwisanta bo brzmi dla mnie dość poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 11.11.2024 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Źle. Okazuje się, że po 24 godzinach (w tym ok 20 godz grzania czyli cisnienie ok 1.5-2.5 bara) jednak zeszła woda do ok 0.2 bara na zimnym. Czyli moje w.w obserwacje do bani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 11.11.2024 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 23 godziny temu, Hannibal ŁW napisał: @uzytkownik73467 Należy wyłączyć kocioł na funkcji ogrzewania, zamknąć zawory pod kotłem, spuścić wodę z kotła, sprawdzić ciśnienie na wentylu zbiornika CO w kotle (powinno być 0,8-1,2bar), jeśli jest mniej to należy dopompować kompresorem do tej wartości, sprawdzić wentyl czy nie przepuszcza powietrza, otworzyć zawory pod kotłem, dopuścić wody do układu na 1,5bara, odpowietrzyć układ kotła, załączyć kocioł. U mnie nie ma chyba czegoś takiego jak zbiornik CO. Patrzyłem tutaj w instrukcję na str 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 11.11.2024 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Godzinę temu, uzytkownik73467 napisał: U mnie nie ma chyba czegoś takiego jak zbiornik CO. Patrzyłem tutaj w instrukcję na str 48 Zerknij na stronę 34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 11.11.2024 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada @uzytkownik73467 Popatrz na stronę 55/56 nr 007 - Przeponowe naczynie wzbiorcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 11.11.2024 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada No to kapituluję bo nawet nie znam tych pojęć a co dopiero zabierać się za to. Piec ma ok 24 lata więc czas na niego. Najgorsze w tym to, że te makolągwy w PE wciąż wymyślają jakieś zmiany i nie wiadomo na co się decydować czyli gaz, prąd, inne wynalazki (z fotowoltaiką nie chce mi się użerać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts