Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieńka izolacja akustyczna - jaka?

buniek

Recommended Posts

potrzebne jest cos ciężkiego i dobrze tłumiącego drgania: piasek może być takim rozwiązaniem bo dobrze tłumi drgania i nie jest lekki. Jesli potrafisz go gdzies zastosowac to super.

Innym rozwiązaniem jest wełna i tutaj praktycznie nie spodziewałbym sie jakiejś istotniejszej róznicy bo najwieksze znaczeie będzie miało rozwiązanie konstrukcyjne stropu (nie przenoszące drgań akustycznych w pionie i poziomie)

pozdrawiam

nie wiem czemu ale jakoś nie wspomniałem o tym samo-narzucającym się rozwiązaniu :oops:

to jest zdecydowanie najczęsciej stosowane rozwiązanie - warto tylko zaprojektowac odseparowanie pływty wylewki od ścian i belek nośnych na przekładkach elastycznych aby zmniejszyc przenoszenie drgań bo przeciez taka wylewka jest jak duża membrana drgająca i np kroki na górze momi wszystko daja się usłyszeć

pozdrawiam

Dzięki za rady. Ta wylewka pewnie wycisza konkretnie, ale trzeba też konkretnej wytrzymalosci sufit, na którym się ją wyleje, no i to odseparowanie. Nie wiem czy to się wszystko kalkuluje. Coś czuję, że stanie na wełnie. No cóż, będziem słuchać jak dzieci rajcują zamiast spać.

buniek: koniecznie o czymś pomyśl i to teraz bo bvyłem kiedys u kolegi w Stanach w bardzo ładnym domu i wszystko było super poza tym, że jak ktoś był w towalecie na pietrze to dośc szcegółowo :) wiedzieli o tym wszyscy w salonie. Tak więc teraz jeszce coś możesz z tym robic i koniecznie rób. Obciążenie wynikające z 4cm betonu to tylko jakieś 100kg/m2 a więc nie powinno być z tym kłopotu. Na pewno warto to skonsultowac z projektantem ale naprawde warto! Jak rozpoczynałem swoje prace koncepcyjne nad domem to widziałem domek wzorcowy na konstrukcji drewnianej i tam zwróciłem uwage że podłoga miała taka wylewkę. Nie rozwiązywało to problemu całkowicie ale tym niemniej gorąco zachęcam do myslenia o tym teraz bo potem to juz za późno.

pozdrawiam