Rafał_Wilczur 10.11.2024 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2024 Dzień dobry Zwracam się do was z prośbą o podpowiedź. Na początku wiosny 2025 mam zamiar docieplać dom. Aktualnie jest ocieplony wełną rockwood 15cm i na to położone są deski elewacyjne 5 cm grubości. Mam plan aby na już te elewacje położyć ocieplenie ze styropianu 20 cm. Pytanie brzmi jak najlepiej zrobić potem "rusztowanie" pod elewacje również drewnianą (połbale) o grubości w najwyższym punkcie 13 cm. Deski będą montowane poziomo. Myślałem o tym żeby zrobić obwód z desek i po położeniu styropianu do właśnie tych desek domontować poprzeczne (taki szkielet jak przy ściankach działowych powiedzmy. Myślicie że to będzie dobre rozwiązanie? Czy to będzie wystarczająca szczelina wentylacyjna? Czy przy takim zabiegu trzeba robić szczeline wentylacyjna? Dodam że na styropian będzie położona jeszcze folia paroprzeouszczająca. Wiem że mogą pojawić się uwagi co do wygryzania styropianu przez owady i inne zwierzęta ale chcę zrobić to bardzo szczelne także wykluczam taką możliwość. Co o tym sądzicie? Z chęcią usłyszę wasze zdanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.11.2024 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2024 Dziwne rozwiązanie. Na wełnę dałbym kolejną warstwę wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_Wilczur 12.11.2024 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2024 W dniu 10.11.2024 o 17:50, d7d napisał: Dziwne rozwiązanie. Na wełnę dałbym kolejną warstwę wełny. Możesz to bardziej rozwinąć ? Co jest dla Ciebie dziwne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_Wilczur 12.11.2024 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2024 W dniu 10.11.2024 o 21:17, henrykow napisał: Po pierwsze to otwory okienne będziesz miał większe niż w bunkrze (pomijam już parapety) a po drugie wylicz sobie punkt rosy. No będą duże ale to mi nie przeszkadza ;) Punkt rosy mam kontrolowany, nie przekracza on zazwyczaj 9 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts