Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepływowe ogrzewacze na zasilaniu CWU i na powrocie cyrkulacji CWU

Recommended Posts

Mam standardowy piec gazowy, jednofunkcyjny, z zasobnikiem CWU. Zainstalowałem panele z magazynem. W przyszłym roku przypuszczalnie będę w sytuacji, że wieczorami będę miał pełen magazyn prądu naładowany z paneli. Zastanawiam się jak mogę najprościej lekko zmodyfikować instalację CWU, aby w okresach nadmiaru prądu z paneli nie używać w ogóle gazu do CWU.

Wymyśliłem następujące rozwiązanie. Dodam do istniejącego układu CWU dwa przepływowe ogrzewacze wody. Jeden, o mocy powiedzmy 7kW na zasilaniu zasobnika. Czyli jak ktoś włącza wodę, to zasobnik jest ładowany od razu ciepłą wodą grzaną przez ogrzewacz na wejściu. Drugi ogrzewacz wstawiam na cyrkulacji. Ten może być jakikolwiek, np. 3kW. Jego zadaniem jest dociągać temperaturę w przypadku strat, itp.

Oczywiście oba załączają się tylko wtedy jak uznam (sterowanie zrobić sam), że mam nadmiar prądu w magazynie.

Może to mieć sens?

Takie przepływowe podgrzewacze kosztują grosze. 500-1000PLN. Pewnie za 1200PLN na luzie kupię oba.

Sądzę, że ten na wejściu to będzie działał bez żadnego problemu. W końcu do jest dokładnie model działania do jakiego jest projektowany. Natomiast zastanawiam się nad tym w cyrkulacji. Czy to może mieć sens? On musiałby mieć czujnik, który powoduje, że przy zbyt wysokiej temperaturze w ogóle nie grzeje i jakąś sensowną histerezę. Czy to ma szanse działać stabilnie przez dłuższy czas?