Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadbudowa.

ernestus

Recommended Posts

Witam,

Jakiś czas temu mój ojciec dostał w spadku niewielką kamieniczkę (1 piętro, powierzchnia kondygnacji 100m2 nie wliczając klatki schodowej, niewielki strych). Niedawno zakończyły się formalności sądowe ze spadkiem związane. Pojawił się pomysł nadbudowania jednego piętra. Mam w związku z tym szereg pytań:

1. Od czego zacząć? Jak wykonać coś w rodzaju „wstępnej analizy”? Do kogo się zwrócić? Nie wiem nawet, czy MPZP pozwala na wykonanie nadbudowy.

2. Jaki jest status prawny nadbudowy? Czy będzie ona własnością moją, mojego ojca, czy dzieloną, w zależności od kosztów poniesionych przez strony?

3. Czy można gdzieś w internecie poczytać na temat nadbudów? A może jakaś książka na ten temat, w miarę możliwości z aktualnym stanem prawnym...

4. Na co zwracać uwagę? Może jakieś złote rady? Ktoś poleci dobrą i niedrogą firmę budowlaną w Warszawie?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Paweł

:-? ernestus piszesz - ”? "Nie wiem nawet, czy MPZP pozwala na wykonanie nadbudowy." :o Idź do Gminy, złóż wniosek o wypis i wyrys z MPZP; BĘDZIESZ WIEDZIAŁ, CO MOŻESZ. :-? :)

:o piszesz - "Jak wykonać coś w rodzaju „wstępnej analizy”? Do kogo się zwrócić?" :) Najlepiej do architekta - niech zaproponuje koncepcję nadbudowy, zgodną z zapisami w MPZP; :)

:o piszesz - "Jaki jest status prawny nadbudowy? Czy będzie ona własnością moją, mojego ojca, czy dzieloną, w zależności od kosztów poniesionych przez strony?"

:o Na przebudowę, nadbudowę, rozbudowę i inne zmiany w budynku, mającym wielu właścicieli, muszą wyrazić zgodę wszyscy współwłaściciele.

W przeciwnym razie, nie możesz podpisać oświadczenia o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. :-? To oświadczenie będzie potrzebne przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę. :-?

:o Co do własności części nadbudowanej - wszystko zależy od właściwych zapisów w umowie cywilno - prawnej z pozostałymi współwłaścicielami. To normalna procedura. W Kodeksie Cywilnym są ustalone zasady; poradź się prawnika; notariusz bez problemów potrafi sformułować zasady własności. :-? :) Pozdrawiam :)

Aib Marinna dobrze radzi. Warto dodatkowo wspomnieć, że nadbudowane pietro można będzie zapewne po zakończeniu budowy przekształcić w samodzielny lokal, (rozmawiając z architektem, wspomnij, że nowe piętro musi obejmować wszystko co jest potrzebne do samodzielnego lokalu), którego Ty będziesz właścicielem. Potrzebne będzie zaświadczenie starosty, że lokal może być samodzielny i akt notarialny. Warto zajrzeć do ustawy o własności lokali z 24.06.1994, żeby zobaczyć co się z tym wiąże - m.in. kwestie zarządzania, praw do gruntu itp.