ernestus 31.01.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Witam, Jakiś czas temu mój ojciec dostał w spadku niewielką kamieniczkę (1 piętro, powierzchnia kondygnacji 100m2 nie wliczając klatki schodowej, niewielki strych). Niedawno zakończyły się formalności sądowe ze spadkiem związane. Pojawił się pomysł nadbudowania jednego piętra. Mam w związku z tym szereg pytań: 1. Od czego zacząć? Jak wykonać coś w rodzaju „wstępnej analizy”? Do kogo się zwrócić? Nie wiem nawet, czy MPZP pozwala na wykonanie nadbudowy.2. Jaki jest status prawny nadbudowy? Czy będzie ona własnością moją, mojego ojca, czy dzieloną, w zależności od kosztów poniesionych przez strony?3. Czy można gdzieś w internecie poczytać na temat nadbudów? A może jakaś książka na ten temat, w miarę możliwości z aktualnym stanem prawnym...4. Na co zwracać uwagę? Może jakieś złote rady? Ktoś poleci dobrą i niedrogą firmę budowlaną w Warszawie? Dziękuję z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 01.02.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 ernestus piszesz - ”? "Nie wiem nawet, czy MPZP pozwala na wykonanie nadbudowy." Idź do Gminy, złóż wniosek o wypis i wyrys z MPZP; BĘDZIESZ WIEDZIAŁ, CO MOŻESZ. piszesz - "Jak wykonać coś w rodzaju „wstępnej analizy”? Do kogo się zwrócić?" Najlepiej do architekta - niech zaproponuje koncepcję nadbudowy, zgodną z zapisami w MPZP; piszesz - "Jaki jest status prawny nadbudowy? Czy będzie ona własnością moją, mojego ojca, czy dzieloną, w zależności od kosztów poniesionych przez strony?" Na przebudowę, nadbudowę, rozbudowę i inne zmiany w budynku, mającym wielu właścicieli, muszą wyrazić zgodę wszyscy współwłaściciele. W przeciwnym razie, nie możesz podpisać oświadczenia o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. To oświadczenie będzie potrzebne przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę. Co do własności części nadbudowanej - wszystko zależy od właściwych zapisów w umowie cywilno - prawnej z pozostałymi współwłaścicielami. To normalna procedura. W Kodeksie Cywilnym są ustalone zasady; poradź się prawnika; notariusz bez problemów potrafi sformułować zasady własności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 01.02.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Aib Marinna dobrze radzi. Warto dodatkowo wspomnieć, że nadbudowane pietro można będzie zapewne po zakończeniu budowy przekształcić w samodzielny lokal, (rozmawiając z architektem, wspomnij, że nowe piętro musi obejmować wszystko co jest potrzebne do samodzielnego lokalu), którego Ty będziesz właścicielem. Potrzebne będzie zaświadczenie starosty, że lokal może być samodzielny i akt notarialny. Warto zajrzeć do ustawy o własności lokali z 24.06.1994, żeby zobaczyć co się z tym wiąże - m.in. kwestie zarządzania, praw do gruntu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts