Karolus112 11.11.2024 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2024 Cześć, chciałbym odnowić moją bardzo starą piwnicę pod równie starym domem. Marzą mi się tutaj białe ściany Chcę z tego miejsca zrobić miejsce na zbiorniki z wodą (pod pompę ciepła) / spiżarnię (parlka, suszarka, kibelek). Piwnica na zewnątrz nie posiada żadnej izolacji (od strony gruntu). Chciałbym zaizolować ją od wewnątrz, bez kopania wokoło domu. Chciałbym żeby na ścianach finalnie był biały tynk (lub coś analogicznego, co może być białe ) Piwnica zbudowana jest z kamieni wapiennych (z potoka obok, więc głównie chyba wapienne), jest dużo nierówności, choć nie jakichś wielkich (jak widać na zdjęciu). Fuga to jakaś mieszanka piasku, cementu, czy czegos takiego. Bardzo się sypie. Kamienie są lekko wilgotne, ale nigdzie mi tam nie podchodzi woda. Domyślnie myślałem tam zrobić podłogówkę z pompą ciepła. Jakaś wentyacja też będzie (jakieś sugestie co do wentylacji macie?). Myślę więc, że wilgoć będzie tam na umiarkowanym/niskim poziomie. Z mojego wstępnego rozenania widze to tak: trzeba dać jakiś grunt, potem coś co będzie izolować od wody/wilgoci, wyrównać (albo wyrównać przed izolacją...), a na koniec tynk. I teraz: jaki grunt? Czym izolować? (chyba to najważniejsza kwestia). Czym wyrównać te kamienie (jeżeżeli trzeba)? Czytałem, że tynk powinien być renowacyjny (bo dobrze izoluje i oddycha), czy tak? A może izolacja pianką natryskową? Jak wtedy przygotować taki kamień pod aplikację pianki? Jak się potem wykańcza piankę? Też tynkiem? Czy pianka to dużo większy koszt? Ogólnie, nie szukam jakichś nietypowych rozwiązań. Zadowolę się sprawdzoną, i standardową opcją w takich przypadkach. Uwaga: nie jestem budowlańcem, więc proszę o zrozumienie w odpowiedziach. Robotę będzie mi wykonywał fachowiec, ja szukam tutaj informacji. Będę bardzo wdzięczny za Waszą pomoc! Pozdrawiam, Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts