Grzegorz123i 12.11.2024 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) Witam wymieniam w domu piec elektryczny 21kw na kocioł zasypowy 24kw. Chciałbym zapytać o kilka podstawowych informacji przed wizytą hydraulika. Kilka podstawowych informacji na temat obecnej instalacji. Bufor Vitocell 333 750L z podwójną wężownicą połączony z solarami na dachu. Naczynie przeponowe 75l. Wymiary przewodu spalinowego 15cm na 25cm. Wysokość komina ok 12m. Instalacja typu zamkniętego. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć instalacji i miejsca docelowego gdzie będzie stał obecny kocioł co. Jedno z moich podstawowych pytań czy wystarczy przy obecnej instalacji po demontażu obecnego kotła elektrycznego wyciągnąć 2 rury do góry przeciągnąć góra ok 3m do drugiego pomieszczenia i wpiąć się w kocioł zasypowy. Z zabezpieczeń kotła wszystko co przewidują obecne przepisy czyli obecne naczynie przeponowe, wężownicą schladzajaca, zawór bezpieczeństwa. Coś jeszcze? Będę wdzięczny za każdą poradę i sugestie dotyczące tego podłączenia dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Edytowane 12 Listopada przez Grzegorz123i Dodanie dodatkowych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz123i 12.11.2024 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 12.11.2024 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 3 godziny temu, Grzegorz123i napisał: Witam wymieniam w domu piec elektryczny 21kw na kocioł zasypowy 24kw. Jaka powierzchnia i izolacja domu do ogrzania. Cytat Bufor Vitocell 333 750L z podwójną wężownicą połączony z solarami na dachu. Do takiej pojemności bufora najlepiej pasował by kocioł zgazowujący o mocy 14 kW. Cytat wyciągnąć 2 rury do góry przeciągnąć góra ok 3m do drugiego pomieszczenia i wpiąć się w kocioł zasypowy Nie widzę żadnego problemu. Cytat wężownicą schladzajaca, zawór bezpieczeństwa. Coś jeszcze? Wystarczy kocioł z fabrycznym zabezpieczeniem do układu zamkniętego (zawór DBV) oraz fabryczna ochrona powrotu. Do tego odpowiedni sterownik do instalacji buforowej z panelem pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz123i 13.11.2024 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Powierzchnia do grzania ok 240m2, 3 kondygnacje. Dom ocieplony styropian 10 albo 15cm, nowe okna 3 szybowe. Piec już zakupiony czekam na odbiór nie wiem czy ma jakieś fabryczne zabezpieczenia czy trzeba je osobno dokupić i zamontować? Na pewno jest przystosowany do montażu w układzie zamkniętym. Myślałem jeszcze dołożyć na następny sezon kolejny bufor 1000l dlatego zamówiłem 24kw zamiast 18 kw jak planowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts