Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja na miejsce starego komina

Recommended Posts

Witam,
Byłem zmuszony wyburzyć komin główny w domu z lat 70tych - znaczne uszkodzenia.
Komin spalin został wykonany zewnętrzny.
Na miejsce komina głównego *był w kotłowni->wc ściana wspólna z kuchnią umieszczony zostanie pion kanalizacyjny (z odpowietrzeniem 50 mm) oraz 4 kanały wentylacyjne izolowana spiro 100 mm (jestem otwarty na uwagi):
- kotłownia (przyziemie);
- pralnia (przyziemie) + kuchnia (parter);
- wc (parter) + wc (piętro);
- łazienka (parter) + łazienka (piętro).
Prace wykonuje we własnym zakresie i zastanawiam się jak to spiąć na stropodachu z papą, czy jakieś 2 trójniki i 2 kominki? Bardzo proszę o uwagi i sugestie.

Czy jest to czasami możliwe... tak, jeśli wykonano wystarczająco dużo pracy, aby zdemontować kominy jako kominy, zamknąć je od zewnątrz i wprowadzić do nich kanał, stosując wszystkie odpowiednie środki. Ujmę to tak: czy widziałem to w szeregowcach z przełomu wieków… tak. Czy to oznacza, że zostało to zrobione prawidłowo – nie.

Naprawdę musisz zacząć od wymagań dotyczących ogrzewania/chłodzenia przestrzeni, a następnie pracować nad potrzebami w zakresie rozmiaru. Wykorzystanie chimenys jako punktu wyjścia wydaje się receptą na kosztowny projekt, który może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.

Jest to projekt typu Edge lub Narożny, który wymaga konsultacji na miejscu.