Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy problem

sklepzeusik1

Recommended Posts

Piec gazowy thermagen solo 18kw. Instalacja stara (z70 lat)  na układzie otwartym  w piwnicy grube rury,  grzejniki żeliwne, dużo wody
1.najpierw  pomp obiegowa   w piecu  byla ustawiona  standardowo.  Mi nie dogrzewalo grzejniki.
2. Później fachowiec  w piecu ustawił pompe obiegowa  w piecu na najwyższy tryb jaki jest możliwy.  Jest znaczna poprawa w grzaniu  grzejnikow  ale nie  idealnie  jak powinno być. 

Rozwiązania 
1. Przepłukać instalacje z syfu?(bez chemi bo się  rozwali stara instalacje)
2.  Zamontowanie  sprzęgła hydrulicznego.  Zamontować mocniejszą  pompę  25-80 vilo 
3. Zamontowanie  sprzęgła  i rozdzielić  instalacje  na dwa obiegi i na każdym obiegu pompa leszno 25-60 .

Ktorę rozwiązanie byłoby dobre?

4. Zamknąć instalację

Filtroodmulnik przed kotłem zainstalowany?

"Kotły Thermagen to seria kondensacyjnych kotłów gazowych
jednofunkcyjnych Solo i Dwufunkcyjnych Duo przeznaczo-
nych do pompowych, zamkniętych systemów grzewczych
i zasilania instalacji ciepłej wody"

Edytowane przez andruszek

Ten  model pieca może współpracować  na układzie otwartym. Tak jest w instrukcji.

Tak mam filtr  magnetyczny. 

1 etap chyba przepłucze  instalacje.

Może ktoś napisać o kolejnych  rozwiazaniach:

2.  Zamontowanie  sprzęgła hydrulicznego.  Zamontować mocniejszą  pompę  25-80 vilo 
3. Zamontowanie  sprzęgła  i rozdzielić  instalacje  na dwa obiegi i na każdym obiegu pompa leszno 25-60

Ogólnie jeżeli jest to kwestia pompy, to wystarczy zamontować jedną za sprzęgłem hydraulicznym. Ilość wody w układzie jest tutaj bez znaczenia. Czy będziesz miał grzejniki płytowe, czy członowe i tak będziesz musiał przepompować tę samą ilość wody. Różnica polega tylko na tym, że w płytowych tych wymian będzie znacznie więcej, bo mniej energii będzie zgromadzone w wodzie, która przez nie przepływa.

@sklepzeusik1

Szczerze mówiąc mam wątpliwości. Pompa, którą masz w kotle z powodzeniem radzi sobie w nowych instalacjach z grzejnikami płytowymi i sporymi oporami w instalacji. Twoja instalacja charakteryzuje się niskimi spadkami ciśnienia. Jakiej byś tam pompy nie zainstalował, to w otwartej instalacji masz ciśnienie bliskie (równe) ciśnieniu atmosferycznemu.

W starej instalacji działającej na 95/70 stopni Celsjusza, masz dostępne tylko około 800 Pa ciśnienia dyspozycyjnego dzięki różnicy w gęstości wody na zasilaniu i powrocie (o ile dobrze liczę:)). Twoja instalacja musi się mieścić w tym przedziale. Pompa w Twoim kotle przy przepływie 1,55 m3/h (18kW; dT=10K) i na 3 biegu (75%) daje ciśnienie o wysokości około 3m słupa wody (w przybliżeniu 30000 Pa) i przepływ około 1,75m3/h.

Fakt, że gdzieś było wspomniane, że kocioł może działać w instalacji otwartej nie świadczy o tym, że praca ta będzie wydajna. Kolejna sprawa, to to, że kupując nowy kocioł najlepiej było go połączyć ze starą instalacją przez wymiennik ciepła. Teraz jak coś stanie się z kotłem może być problem z uznaniem gwarancji. Filtroodmulnik czy inne takie zabezpieczenia są dobre w nowej instalacji w układach zamkniętych napełnionych wodą demineralizowaną. W starej instalacji w systemie otwartym woda ma kontakt z powietrzem atmosferycznym przez co szybciej też dochodzi do korozji. Grzejniki żeliwne może mniej ulegają temu zjawisku, natomiast nowego kotła jednak trochę szkoda.

Wymiennik płytowy, zaizolowany termicznie, także wiadomo trochę ciepła ta izolacja przepuszcza oraz sprawność takiego wymiennika też jest poniżej 100%, ale to są wartości stosunkowo do pominięcia.

Ja spiąłbym te dwa kotły na trójnikach z tym wymiennikiem z zastosowaniem zaworów zwrotnych lub odcinających (bardziej nawet odcinające- trzeba by je tylko ręcznie przestawiać), a za wymiennikiem ustawił pompę obiegową na instalację w budynku i ją zamknął. Dodatkowo obieg kotłowy uzupełniłbym wodą demineralizowaną z jakimś inhibitorem korozji. Tylko pamiętaj.. ten obieg kotłowy i grzejnikowy należy zabezpieczyć naczyniem przeponowym i zaworem bezpieczeństwa.

Rozumiem, że ten piec na ekogroszek jest wyposażony w pompę obiegową?

Edytowane przez andruszek

Problem jest taki że nie mogę zabafezo zamknąć instalacje grzejnikowa.  Zbiornik wyrównawczy  mam w łazience obudowana  płytkami. Nie chcę niszczyć narazien lazienki. 

Najwyżej kociol elektryczny i kociciol gazowy zamknę ich układ. A grzejniki  będą na układzie otwartym. To pojdzie?

Ja bym sobie właśnie darował włączanie tego pieca w tę instalację. Zapasowe źródło ciepła może być przydatne, ale rachunki za prąd z takiego ogrzewania da się tylko wytłumaczyć w sytuacji kryzysowej.

W każdym razie, jeszcze dopytam.. jak to działało wcześniej? Jakie temperatury zasilania i powrotu miałeś na tym ekogroszku? Ogólnie dobrze Ci to grzało, czy wolałbyś lepiej?

Pytam, bo te stare grzejniki miałeś też pewnie dobrane na 95/70, teraz temperaturę zasilania i powrotu to może być 75/65, w szczycie może 80/70, więc moc grzejników też jest stosunkowo mniejsza, ale mimo wszystko mogły być one przewymiarowane, dlatego nawet na tych niższych parametrach powinny wydolić.

Hmmm... rozumiem.. może być ciężko bez zamknięcia układu i bez pompy, bo tak jak pisałem wcześniej miałeś przykładowo dT=25K, teraz będziesz miał dT=10K, ale...

Z pieca maks będziesz miał powiedzmy 80/70, za wymiennikiem 77/50, co może dać już za tym wymiennikiem 710 Pa.. nie nie pójdzie.. wymiennik będzie miał spore opory..

Może da się zamknąć ten układ, tylko odcinając końcówki rur na piętrze budynku?

@sklepzeusik1

Wiesz co, wstrzymaj się póki co z jakąkolwiek decyzją, bo mogę się mylić i ta pompa może jednak pomoże Ci i mógłbyś ją włączyć przez sprzęgło, chociaż ja polecałbym wymiennik.

Mam tylko nadzieję, że póki co nie zatkałeś sobie wymiennika płytowego w kotle gazowym szlamem itp. i nie jest to przyczyną kiepskiego grzania.