sklepzeusik1 13.11.2024 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2024 Piec gazowy thermagen solo 18kw. Instalacja stara (z70 lat) na układzie otwartym w piwnicy grube rury, grzejniki żeliwne, dużo wody 1.najpierw pomp obiegowa w piecu byla ustawiona standardowo. Mi nie dogrzewalo grzejniki. 2. Później fachowiec w piecu ustawił pompe obiegowa w piecu na najwyższy tryb jaki jest możliwy. Jest znaczna poprawa w grzaniu grzejnikow ale nie idealnie jak powinno być. Rozwiązania 1. Przepłukać instalacje z syfu?(bez chemi bo się rozwali stara instalacje) 2. Zamontowanie sprzęgła hydrulicznego. Zamontować mocniejszą pompę 25-80 vilo 3. Zamontowanie sprzęgła i rozdzielić instalacje na dwa obiegi i na każdym obiegu pompa leszno 25-60 . Ktorę rozwiązanie byłoby dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 14.11.2024 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 (edytowane) 4. Zamknąć instalację Filtroodmulnik przed kotłem zainstalowany? "Kotły Thermagen to seria kondensacyjnych kotłów gazowych jednofunkcyjnych Solo i Dwufunkcyjnych Duo przeznaczo- nych do pompowych, zamkniętych systemów grzewczych i zasilania instalacji ciepłej wody" Edytowane 14 Listopada 2024 przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sklepzeusik1 14.11.2024 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 Ten model pieca może współpracować na układzie otwartym. Tak jest w instrukcji. Tak mam filtr magnetyczny. 1 etap chyba przepłucze instalacje. Może ktoś napisać o kolejnych rozwiazaniach: 2. Zamontowanie sprzęgła hydrulicznego. Zamontować mocniejszą pompę 25-80 vilo 3. Zamontowanie sprzęgła i rozdzielić instalacje na dwa obiegi i na każdym obiegu pompa leszno 25-60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 14.11.2024 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 Nie żebym się czepiał.. jakie źródło miałeś zainstalowane wcześniej w tej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sklepzeusik1 14.11.2024 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 Aktualnie jest nadal piec na ekogroszek klasy Będę musiał go zlikwidować . Bo biorę kase z czystego powietrzana na ocieplenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 14.11.2024 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 Ogólnie jeżeli jest to kwestia pompy, to wystarczy zamontować jedną za sprzęgłem hydraulicznym. Ilość wody w układzie jest tutaj bez znaczenia. Czy będziesz miał grzejniki płytowe, czy członowe i tak będziesz musiał przepompować tę samą ilość wody. Różnica polega tylko na tym, że w płytowych tych wymian będzie znacznie więcej, bo mniej energii będzie zgromadzone w wodzie, która przez nie przepływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sklepzeusik1 14.11.2024 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 Planuje jeszcze zamontować piec elektryczny jako awaryjne rozwiazanie lub rozliczyć najwyżek z PV. Jak podłącze do sprzęgła dwa kotly. Na grzejniki pojdzie mocniejszą pompa obiegowa . To będzie lepiej grzać grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 14.11.2024 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 @sklepzeusik1 Szczerze mówiąc mam wątpliwości. Pompa, którą masz w kotle z powodzeniem radzi sobie w nowych instalacjach z grzejnikami płytowymi i sporymi oporami w instalacji. Twoja instalacja charakteryzuje się niskimi spadkami ciśnienia. Jakiej byś tam pompy nie zainstalował, to w otwartej instalacji masz ciśnienie bliskie (równe) ciśnieniu atmosferycznemu. W starej instalacji działającej na 95/70 stopni Celsjusza, masz dostępne tylko około 800 Pa ciśnienia dyspozycyjnego dzięki różnicy w gęstości wody na zasilaniu i powrocie (o ile dobrze liczę:)). Twoja instalacja musi się mieścić w tym przedziale. Pompa w Twoim kotle przy przepływie 1,55 m3/h (18kW; dT=10K) i na 3 biegu (75%) daje ciśnienie o wysokości około 3m słupa wody (w przybliżeniu 30000 Pa) i przepływ około 1,75m3/h. Fakt, że gdzieś było wspomniane, że kocioł może działać w instalacji otwartej nie świadczy o tym, że praca ta będzie wydajna. Kolejna sprawa, to to, że kupując nowy kocioł najlepiej było go połączyć ze starą instalacją przez wymiennik ciepła. Teraz jak coś stanie się z kotłem może być problem z uznaniem gwarancji. Filtroodmulnik czy inne takie zabezpieczenia są dobre w nowej instalacji w układach zamkniętych napełnionych wodą demineralizowaną. W starej instalacji w systemie otwartym woda ma kontakt z powietrzem atmosferycznym przez co szybciej też dochodzi do korozji. Grzejniki żeliwne może mniej ulegają temu zjawisku, natomiast nowego kotła jednak trochę szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sklepzeusik1 14.11.2024 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 Dziękuję za opinie. Piec gazowy podłączony przez wymiennik ponosi straty cieplne. Pytanie jakie to są straty? Pisałeś o ciśnieniu w instalacji. Jakbym rozbił instalacje na dwie obiegi na każdej obiegu pompa obiegowa. To poprawi ciśnienie w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 14.11.2024 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 (edytowane) Wymiennik płytowy, zaizolowany termicznie, także wiadomo trochę ciepła ta izolacja przepuszcza oraz sprawność takiego wymiennika też jest poniżej 100%, ale to są wartości stosunkowo do pominięcia. Ja spiąłbym te dwa kotły na trójnikach z tym wymiennikiem z zastosowaniem zaworów zwrotnych lub odcinających (bardziej nawet odcinające- trzeba by je tylko ręcznie przestawiać), a za wymiennikiem ustawił pompę obiegową na instalację w budynku i ją zamknął. Dodatkowo obieg kotłowy uzupełniłbym wodą demineralizowaną z jakimś inhibitorem korozji. Tylko pamiętaj.. ten obieg kotłowy i grzejnikowy należy zabezpieczyć naczyniem przeponowym i zaworem bezpieczeństwa. Rozumiem, że ten piec na ekogroszek jest wyposażony w pompę obiegową? Edytowane 14 Listopada 2024 przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sklepzeusik1 14.11.2024 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 (edytowane) Tak. Ale będzie likwidowany. Chce kociol elektryczny wstawić na wszelki wypadek. Edytowane 14 Listopada 2024 przez sklepzeusik1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sklepzeusik1 14.11.2024 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 Problem jest taki że nie mogę zabafezo zamknąć instalacje grzejnikowa. Zbiornik wyrównawczy mam w łazience obudowana płytkami. Nie chcę niszczyć narazien lazienki. Najwyżej kociol elektryczny i kociciol gazowy zamknę ich układ. A grzejniki będą na układzie otwartym. To pojdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 14.11.2024 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 Ja bym sobie właśnie darował włączanie tego pieca w tę instalację. Zapasowe źródło ciepła może być przydatne, ale rachunki za prąd z takiego ogrzewania da się tylko wytłumaczyć w sytuacji kryzysowej. W każdym razie, jeszcze dopytam.. jak to działało wcześniej? Jakie temperatury zasilania i powrotu miałeś na tym ekogroszku? Ogólnie dobrze Ci to grzało, czy wolałbyś lepiej? Pytam, bo te stare grzejniki miałeś też pewnie dobrane na 95/70, teraz temperaturę zasilania i powrotu to może być 75/65, w szczycie może 80/70, więc moc grzejników też jest stosunkowo mniejsza, ale mimo wszystko mogły być one przewymiarowane, dlatego nawet na tych niższych parametrach powinny wydolić. Hmmm... rozumiem.. może być ciężko bez zamknięcia układu i bez pompy, bo tak jak pisałem wcześniej miałeś przykładowo dT=25K, teraz będziesz miał dT=10K, ale... Z pieca maks będziesz miał powiedzmy 80/70, za wymiennikiem 77/50, co może dać już za tym wymiennikiem 710 Pa.. nie nie pójdzie.. wymiennik będzie miał spore opory.. Może da się zamknąć ten układ, tylko odcinając końcówki rur na piętrze budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 15.11.2024 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2024 @sklepzeusik1 Wiesz co, wstrzymaj się póki co z jakąkolwiek decyzją, bo mogę się mylić i ta pompa może jednak pomoże Ci i mógłbyś ją włączyć przez sprzęgło, chociaż ja polecałbym wymiennik. Mam tylko nadzieję, że póki co nie zatkałeś sobie wymiennika płytowego w kotle gazowym szlamem itp. i nie jest to przyczyną kiepskiego grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 15.11.2024 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2024 Dobra, mam to.. wybacz wcześniej nie miałem takiej wiedzy.. W każdym razie zgodnie z literaturą, zainstalowanie pompy na zasileniu umożliwi uzyskanie korzystnego rozkładu ciśnień, uniemożliwiając zasysanie powietrza do obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts