mateuszbudowa 13.11.2024 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Witam, We wtorek ekipa wylała u mnie strop betonowy na garażu. Długi 480cm szeroki 230cm. W poprzek były zamontowane 5szt dwuteownikow 120mm ze spadniem 4%. Szalunek od spodu licował sie z belkami a wylewki miało być 14cm. (Belki miały być zalane przynajmniej 2cm). Po robocie okazalo się ze belki od góry w niektorych miejscach wystają po 2cm. Teraz muszę to jakoś dolać tylko jeszcze nie mam pomysły. Prosze o jakieś logiczne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszbudowa 13.11.2024 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.11.2024 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 22 godziny temu, mateuszbudowa napisał: Witam, We wtorek ekipa wylała u mnie strop betonowy na garażu. Długi 480cm szeroki 230cm. W poprzek były zamontowane 5szt dwuteownikow 120mm ze spadniem 4%. Szalunek od spodu licował sie z belkami a wylewki miało być 14cm. (Belki miały być zalane przynajmniej 2cm). Po robocie okazalo się ze belki od góry w niektorych miejscach wystają po 2cm. Teraz muszę to jakoś dolać tylko jeszcze nie mam pomysły. Proszę o jakieś logiczne porady. Ten strop poza tymi dwuteownikami jest jakoś zbrojony? Ja bym zapytał projektanta co z tym zrobić, stalowe belki zapewne w założeniu projektanta (pas górny) jest stężony betonem. Częściowy brak betonu oznacza zmniejszenie nośności stropu. Ile wyliczy ten który to projektował. Nadlewki nie zwiążą się z tym betonem więc to słabe rozwiązanie, tylko dociążysz konstrukcje. Skąd taki pomysł na strop? Takie konstrukcje modne były ze 100 lat temu no może z 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.11.2024 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada W dniu 13.11.2024 o 23:51, mateuszbudowa napisał: Witam, We wtorek ekipa wylała u mnie strop betonowy na garażu. Długi 480cm szeroki 230cm. W poprzek były zamontowane 5szt dwuteownikow 120mm ze spadniem 4%. Szalunek od spodu licował sie z belkami a wylewki miało być 14cm. (Belki miały być zalane przynajmniej 2cm). Po robocie okazalo się ze belki od góry w niektorych miejscach wystają po 2cm. Teraz muszę to jakoś dolać tylko jeszcze nie mam pomysły. Prosze o jakieś logiczne porady. 5 dwuteowników IPE120 rozstawie co 1,20 m ? Długość dwuteowników to 2,50 - 2,60 m ? Jakie jest oparcie tych dwuteowników na ścianach? Jakie jest zbrojenie prostopadłe do tych dwuteowników? Tylko dolne i rozdzielcze? Generalnie nie powinno być problemu z tym brakującym betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszbudowa 17.11.2024 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada Belki ipe120 są podparte na scianach nosnych, pomiędzy betkami jest kratownica zbrojeniowa z preta fi 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.11.2024 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 3 godziny temu, mateuszbudowa napisał: Belki ipe120 są podparte na scianach nosnych, pomiędzy betkami jest kratownica zbrojeniowa z preta fi 12 Na tym stropie powierzchnia użytkowa czy strych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.11.2024 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 7 godzin temu, mateuszbudowa napisał: Belki ipe120 są podparte na scianach nosnych, pomiędzy betkami jest kratownica zbrojeniowa z preta fi 12 Jaki jest rozstaw ścian nośnych? Pręty #12 (gładkie czy żebrowane) w obu kierunkach w jakim rozstawie? Ktoś to liczył? Są rysunki konstrukcyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts