Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Myszy w instalacji odgromowej.

Recommended Posts

Witam.

Nie wiem czy wybrałem dobry dział ale żaden inny nie wydawał się lepszy więc piszę tutaj.
Pojawił mi się problem z myszami wchodzącymi do domu i buszującymi za ścianami. Długo nie mogłem znaleźć miejsca którym wchodzą ale w końcu udało się - wydaje się, że w jakiś sposób włażą przez instalację odgromową - zdjęcia poniżej. Mam łącznie cztery skrzynki odgromowe "wlepione" w ściany. Zdjęcia pochodzą z jednej z nich, która z jakiegoś powodu nie ma tylnej części(pozostałe ją mają), więc z tyłu jest trochę miejsca, z którego wyciągnąłem mnóstwo trawy, śmieci i przeżartego styropianu(resztki z resztą są widoczne). W samej skrzynce u dołu i od góry dziury - w tej górnej tkwiło coś co wyglądało na zdechłą, zasuszoną mysz. Pozostałe skrzynki wyglądają podobnie, z dziurami na górze i na dole, z tym że druty instalacje przez nie przechodzą - nie wiem czemu ta ze zdjęcia wygląda trochę inaczej i instalacja jest tak naprawę do tyłu za nią.

Czy ktoś byłby w stanie mi poradzić co z tym fantem zrobić? Nie jestem pierwotnym właścicielem domu i w papierach, które mam nie znalazłem żadnych przedatnych informacji. Czy była by jakaś mało inwazyjna metoda 'zatkania' tego co już wyżarte żeby gryzonie przestały wchodzić? Okazjonalnie trafiają na strych i dają się odłowić ale po kilku dniach pojawiją się nowi lokatorzy.

IMG_0139.jpeg

IMG_0138.jpeg

IMG_0140.jpeg

Edytowane przez sprytnebobry

na jesień myszy poszukują miejsc ciepłych, niestety elewacja to dobre "miejsce". U siebie zauważyłem bardzo blisko a właściwie tuz pod dolna listwą elewacji odrobiny mielonego styropianu + mysie odchody - to był sygnał aby rozłożyć pojemniki z trutką wzdłuż domu (być może juz trochę za późno i  myszy zdążyły wejść w elewację :(), po paru dniach bylem bardzo zdziwiony gdy wszystkie kostki zostały zżarte - widać gryzonie intensywnie żerowały. Mogę polecić truciznę opartą na BRODIFACUM - na pewno działa bo znajdowałem w trawie padłe myszy.

Na pewno na twoim miejscu zaczął bym od systematycznego  trucia bo jeżeli zamkniesz kanały (np. jakąś pianką) gdzie one się poruszają to padłe myszy będą śmierdzieć, trutka je mumifikuje

Edytowane przez MiroMirek