Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong czy nie Ytong o to jest pytanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ma się całkiem dobrze, na pewno jest zdecydowanie tańszy a właściwości prawie że identyczne. Ytong jest na pewno dobry ale w opinii wielu zbytnio przereklamowany. Ja co prawda nie buduję jeszczę bo do tego u mnie jeszce droga daleka ale po lekturze tego forum mogę ci tak to w skrócie opisać. Poszperaj w postach znajdziesz bardzo dużo informacji na ten temat.

Hej hej! Mam projekt z Ytonga. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? Jak do Ytonga ma się polski beton komórkowy??

Zbudowałem z YTONGA, więc mogę dzisiaj się wypowiedzieć. Materiał bardzo dobry, ale obecnie znajdziesz równie dobre odpowiedniki za mniejsze pieniądze.

Planowałam budowę z Ytonga, ale ekonomia niestety rządzi się swoimi prawami i idąc przez kieszeń po rozum do głowy (oraz czytając forum :D)

wybrałam polski BK.

Na papierze stoi napisane, że ma te same parametry co Ytong, odczuwam jednak lekki niepokój, czy aby na pewno. :-?

Tym bardziej, że ściana ma być 1W.

Ale decyzja zapadła, materiał zresztą już kupiony, więc muszę liczyć na rzetelność obliczeń polskiej firmy produkującej BK.

Pozdrawiam.

:D

Ja mam z Solbetu i jestem zadowolony, bloczki koniecznie klejone, zaprawa jest mostkiem cieplnym. Zanim kupisz postaraj się o opinię murarza co do dokładności wymiarowej. Ja musiałem dokupić troszkę i już nie z Solbetu tylko z pobliskiej hurtowni (potrzebowałem na już) i niestety były takie nierówne, że na zaprawę kończyli. A jeszcze jedno ten klej jest rewelacyjny, by oderwać jeden bloczek (małe zmiany), oderwał się nie na kleju, tylko popękał. Ja nawet nie brałem pod uwagę Ytonga. Moja ściana to bk 600 24cm plus styropian.

• 3 weeks później...

A u mnie w firmie właśnie w tej chwili remontują wygódki ;-) Burzac to i owo i wymurowując nowe z Ytongu. Podpytałem panów budowlańców czemu to Ytong a nie np. Prefbet. To mi powiedzieli, że Ytong jest najbardziej miękki w obróbce, że się doskonale docina i formuje w przypadku gdy to jest koniecznie. Natomiast polski beton komórkowy po prostu jest nieco trudniejszy w obróbce (twardszy przy docinaniu).

Ot tyle mi fachowcy powiedzieli, co nie znaczy, że będę z oryginalnego Ytongu budował (wręcz przeciwnie).

pozdrawiam

Gerion

• 1 month później...

znam przypadek gdzie inwestor wybudowal domek z Ytonga, drzwi antywlamaniwe, w oknach rolety, to miala byc "forteca"

..i rzeczywiscie zlodziejom nie udalo sie wejsc przez drzwi, latwiej im bylo wepchnac bloczki Ytonga do srodka domu :D

po tej przygodzie najtansza inwestycja w domu okazal sie montaz alarmu

polecam Ytonga jesli czesto gubicie klucze do mieszkania :lol:

Natomiast polski beton komórkowy po prostu jest nieco trudniejszy w obróbce (twardszy przy docinaniu).

Budujemy z polskiego BK 400 gr. 36 z Solbetu, tnie się jak masełko, ale...

kij ma dwa końce... obchodzić się z tym trzeba bardzo ostrożnie (szczególnie w transporcie), kruszy się jak diabli.

Poza tym, na tę chwilę, OK!

Pozdrawiam.

znam przypadek gdzie inwestor wybudowal domek z Ytonga, drzwi antywlamaniwe, w oknach rolety, to miala byc "forteca"

..i rzeczywiscie zlodziejom nie udalo sie wejsc przez drzwi, latwiej im bylo wepchnac bloczki Ytonga do srodka domu :D

po tej przygodzie najtansza inwestycja w domu okazal sie montaz alarmu

polecam Ytonga jesli czesto gubicie klucze do mieszkania :lol:

no to chyba sie ekipa symulowała klejenie albo mieli kiepski klej... uwierzę szybciej że wycięli otwór piłą w ścianie, ale wypchniecie????

• 1 month później...

a ja wybudowalem z ytonga i nie chce myslec o innym materiale , jest najlepszy . nie wiem jak w tej chwili ma sie cenowo do innych produktow ale 5 lat temu jak ja zaczynalem nie bylo nic lepszego porownanie calkowitych kosztow wymurowania scian z innych materialow wychodzilo na korzysc Yt. Znajomy kupil jakis bk z Milicza taniej ale efekt koncowy jest oplakany mialo byc na klej a musial na zaprawe . To co w koncu udalo mu sie stworzyc ( tez problem kiepskiej ekipy ) to krzywe sciany dodatkowe koszty tynkow wew. izew. ja osobiscie po tym co czytam moze sie naraze ale tylko Ytong . W cenie palety klej na rozpoczecie budowy bezpl. szkolenie i pierwsza warstwa scian ułozona przez firme Ytong gratis .

a z tym wejsciem przez sciane to swietny kawal , proponuje sprobowac

pozdrawam

jak ktos ma porownanie kosztow innych produktow to sam jestem ciekawy posze i info

być może ytong nie jest najtańszy, ale u mnie się sprawdził. Nie zamienię na inny.

Ważne tylko, żeby:

dopilnować transportu (tylko specjalna paleta, patrzeć na rozładunek)

równiutko pierwsza warstwa

warto wzmacniać narożniki budynku, warstwę ytongu pod oknami (pręty zbrojeniowe)

pilnować fachowców, nawet tych przeszkolonych w ytongu

dobrze zrobione, gładkie ściany bardzo ułatwiają tynkowanie (wychodzi mało materiału)

Teraz jest sympatyczny mikroklimat

Po ułożeniu warstwy ytongu wyryć rowki na narożnikach budynku, wzdłuż bloczków, położyć pręty, potem klej i następna warstwa ytongu. Pręty powinny leżeć na tyle głęboko w rowkach, żeby bloczki dobrze przylegały.

Wzięte chyba z któregoś z "muratorów"

Czy Ytong to autoryzuje tzn. czy w razie reklamacji czegoś tam nie zarzuci że zrobiliśmy coś niewłaściwego ?