cinaga 31.01.2005 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Hej hej! Mam projekt z Ytonga. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? Jak do Ytonga ma się polski beton komórkowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 01.02.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Ma się całkiem dobrze, na pewno jest zdecydowanie tańszy a właściwości prawie że identyczne. Ytong jest na pewno dobry ale w opinii wielu zbytnio przereklamowany. Ja co prawda nie buduję jeszczę bo do tego u mnie jeszce droga daleka ale po lekturze tego forum mogę ci tak to w skrócie opisać. Poszperaj w postach znajdziesz bardzo dużo informacji na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 02.02.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Hej hej! Mam projekt z Ytonga. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? Jak do Ytonga ma się polski beton komórkowy?? Zbudowałem z YTONGA, więc mogę dzisiaj się wypowiedzieć. Materiał bardzo dobry, ale obecnie znajdziesz równie dobre odpowiedniki za mniejsze pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Planowałam budowę z Ytonga, ale ekonomia niestety rządzi się swoimi prawami i idąc przez kieszeń po rozum do głowy (oraz czytając forum ) wybrałam polski BK. Na papierze stoi napisane, że ma te same parametry co Ytong, odczuwam jednak lekki niepokój, czy aby na pewno. Tym bardziej, że ściana ma być 1W. Ale decyzja zapadła, materiał zresztą już kupiony, więc muszę liczyć na rzetelność obliczeń polskiej firmy produkującej BK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 02.02.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Też mieliśmy budować z Ytonga ale po zapoznaniu się z problemem postawiliśmy na beton komórkowy. Ponoć beton jest nawet lepszy. Tańszy na pewno. A poza tym do Ytonga potrzebna jest ekipa z duuużym doświadczeniem w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 04.02.2005 02:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Ytong to też beton komórkowy, tylko "firmowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 04.02.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Ja mam z Solbetu i jestem zadowolony, bloczki koniecznie klejone, zaprawa jest mostkiem cieplnym. Zanim kupisz postaraj się o opinię murarza co do dokładności wymiarowej. Ja musiałem dokupić troszkę i już nie z Solbetu tylko z pobliskiej hurtowni (potrzebowałem na już) i niestety były takie nierówne, że na zaprawę kończyli. A jeszcze jedno ten klej jest rewelacyjny, by oderwać jeden bloczek (małe zmiany), oderwał się nie na kleju, tylko popękał. Ja nawet nie brałem pod uwagę Ytonga. Moja ściana to bk 600 24cm plus styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 04.02.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Ekonomicznie czy nieekonomicznie? Moim zdaniem:Ekonomicznie - BKNieekonomicznie - YTONG. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 22.02.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 A może moi drodzy wypowiecie się JAKI beton komórkowy kupiliście do swoich domów?Naocznie widziałem i "macałem" Solbet , Prefabet Puławy i łoryginalny Ytong. Na mój chłopski rozum i oko, różnice były minimalne... pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 22.02.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Naocznie widziałem i "macałem" Solbet , Prefabet Puławy i łoryginalny Ytong. Na mój chłopski rozum i oko, różnice były minimalne... Na każdy rozum i każdego oko. U mnie Solbet (jak dobrze pamiętam) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nguyen 24.02.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 budowaliśmy dom z Ytonga. Jedno jest pewne: wyszło drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 25.02.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 A u mnie w firmie właśnie w tej chwili remontują wygódki Burzac to i owo i wymurowując nowe z Ytongu. Podpytałem panów budowlańców czemu to Ytong a nie np. Prefbet. To mi powiedzieli, że Ytong jest najbardziej miękki w obróbce, że się doskonale docina i formuje w przypadku gdy to jest koniecznie. Natomiast polski beton komórkowy po prostu jest nieco trudniejszy w obróbce (twardszy przy docinaniu). Ot tyle mi fachowcy powiedzieli, co nie znaczy, że będę z oryginalnego Ytongu budował (wręcz przeciwnie). pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruczus 04.04.2005 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 znam przypadek gdzie inwestor wybudowal domek z Ytonga, drzwi antywlamaniwe, w oknach rolety, to miala byc "forteca" ..i rzeczywiscie zlodziejom nie udalo sie wejsc przez drzwi, latwiej im bylo wepchnac bloczki Ytonga do srodka domu po tej przygodzie najtansza inwestycja w domu okazal sie montaz alarmu polecam Ytonga jesli czesto gubicie klucze do mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Natomiast polski beton komórkowy po prostu jest nieco trudniejszy w obróbce (twardszy przy docinaniu). Budujemy z polskiego BK 400 gr. 36 z Solbetu, tnie się jak masełko, ale... kij ma dwa końce... obchodzić się z tym trzeba bardzo ostrożnie (szczególnie w transporcie), kruszy się jak diabli. Poza tym, na tę chwilę, OK! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 10.04.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 znam przypadek gdzie inwestor wybudowal domek z Ytonga, drzwi antywlamaniwe, w oknach rolety, to miala byc "forteca" ..i rzeczywiscie zlodziejom nie udalo sie wejsc przez drzwi, latwiej im bylo wepchnac bloczki Ytonga do srodka domu po tej przygodzie najtansza inwestycja w domu okazal sie montaz alarmu polecam Ytonga jesli czesto gubicie klucze do mieszkania no to chyba sie ekipa symulowała klejenie albo mieli kiepski klej... uwierzę szybciej że wycięli otwór piłą w ścianie, ale wypchniecie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek12 27.05.2005 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 a ja wybudowalem z ytonga i nie chce myslec o innym materiale , jest najlepszy . nie wiem jak w tej chwili ma sie cenowo do innych produktow ale 5 lat temu jak ja zaczynalem nie bylo nic lepszego porownanie calkowitych kosztow wymurowania scian z innych materialow wychodzilo na korzysc Yt. Znajomy kupil jakis bk z Milicza taniej ale efekt koncowy jest oplakany mialo byc na klej a musial na zaprawe . To co w koncu udalo mu sie stworzyc ( tez problem kiepskiej ekipy ) to krzywe sciany dodatkowe koszty tynkow wew. izew. ja osobiscie po tym co czytam moze sie naraze ale tylko Ytong . W cenie palety klej na rozpoczecie budowy bezpl. szkolenie i pierwsza warstwa scian ułozona przez firme Ytong gratis . a z tym wejsciem przez sciane to swietny kawal , proponuje sprobowac pozdrawam jak ktos ma porownanie kosztow innych produktow to sam jestem ciekawy posze i info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 27.05.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 być może ytong nie jest najtańszy, ale u mnie się sprawdził. Nie zamienię na inny.Ważne tylko, żeby:dopilnować transportu (tylko specjalna paleta, patrzeć na rozładunek)równiutko pierwsza warstwawarto wzmacniać narożniki budynku, warstwę ytongu pod oknami (pręty zbrojeniowe)pilnować fachowców, nawet tych przeszkolonych w ytongu dobrze zrobione, gładkie ściany bardzo ułatwiają tynkowanie (wychodzi mało materiału)Teraz jest sympatyczny mikroklimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.05.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 warto wzmacniać narożniki budynku, warstwę ytongu pod oknami (pręty zbrojeniowe) Te pręty to gdzie dawać ? w klej ? Jak wzmacniałeś naroznik budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 28.05.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Po ułożeniu warstwy ytongu wyryć rowki na narożnikach budynku, wzdłuż bloczków, położyć pręty, potem klej i następna warstwa ytongu. Pręty powinny leżeć na tyle głęboko w rowkach, żeby bloczki dobrze przylegały. Wzięte chyba z któregoś z "muratorów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.05.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Po ułożeniu warstwy ytongu wyryć rowki na narożnikach budynku, wzdłuż bloczków, położyć pręty, potem klej i następna warstwa ytongu. Pręty powinny leżeć na tyle głęboko w rowkach, żeby bloczki dobrze przylegały. Wzięte chyba z któregoś z "muratorów"Czy Ytong to autoryzuje tzn. czy w razie reklamacji czegoś tam nie zarzuci że zrobiliśmy coś niewłaściwego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts