Bazarek 28.05.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Ytong to beton komórkowy, tyle, że ze Szwecji. Mam dom z siporexu z Polski i zamierzam budować drugi - produkowany przez firmę Prefbet Śniadów. Cena jednego bloczka 24x24x59 to 5,30 zł. Sądze, że jedyną różnicą jest inna nazwa.Pozdrawiam,Bazarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 29.05.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 co do prętów w Ytongu: Proponuję odszukać informacje w archiwum artykułów "Muratora". Albo zadzwonić z wątpliwościami do Ytonga. Przecież i tak przy kładzeniu pierwszej warstwy musi być "ich człowiek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Kaczmarek 30.05.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Ytong zmusza do bardzo dokładnej murarki (tolerancja producenta na nierówności spoiny to tylko 2 mm) jeśli ściana ma być jednowarstwowa to ekipa musi być bardzo fachowa. Jeśli ściana ma być ocieplana to pytanie po co tak dokładny materiał skoro polski beton komórkowy (przy dużo wiekszej tolerancji na nierówność spoiny) wraz z ociepleniem da to samo co Ytong a będzie ok. 20% taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 31.05.2005 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 U mnie o wyborze ytongu zdecydowało o pierwsze - porównanie właściwości różnych betonów komórkowych. Po drugie - ściana składa się z 1 warstwy, bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdziebdzio 07.06.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 wczoraj mojemu mezowi probowali wytlumaczyc ze budowa z Ytonga wcale nie jest drozsza poniewaz nie trzeba docieplac, zaprawiac, mozna od razu klasc tynk, byle bylaby sprawdzona ekipa - czy TO Prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 07.06.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 wczoraj mojemu mezowi probowali wytlumaczyc ze budowa z Ytonga wcale nie jest drozsza poniewaz nie trzeba docieplac, zaprawiac, mozna od razu klasc tynk, byle bylaby sprawdzona ekipa - czy TO Prawda?? PRAWDA - jeżeli chodzi o technologię. Nie trzeba docieplać, itd. WZGLĘDNA PRAWDA - jeżeli chodzi o koszty. Wszystko zależy z jakimi materiałami porównujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 07.06.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Ytong to beton komórkowy, tyle, że ze Szwecji. Mam dom z siporexu z Polski i zamierzam budować drugi - produkowany przez firmę Prefbet Śniadów. Cena jednego bloczka 24x24x59 to 5,30 zł. Sądze, że jedyną różnicą jest inna nazwa. Pozdrawiam, Bazarek Zły adres - właściwy brzmi OSTROŁĘKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazarek 07.06.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Ytong to beton komórkowy, tyle, że ze Szwecji. Mam dom z siporexu z Polski i zamierzam budować drugi - produkowany przez firmę Prefbet Śniadów. Cena jednego bloczka 24x24x59 to 5,30 zł. Sądze, że jedyną różnicą jest inna nazwa. Pozdrawiam, Bazarek Zły adres - właściwy brzmi OSTROŁĘKA Mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi, bo nie rozumiem Twojej odpowiedzi na mój post. Jak to zły adres? Pozdrawiam, Bazarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaniewk 14.06.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Ytong to beton komórkowy, tyle, że ze Szwecji. Mam dom z siporexu z Polski i zamierzam budować drugi - produkowany przez firmę Prefbet Śniadów. Cena jednego bloczka 24x24x59 to 5,30 zł. Sądze, że jedyną różnicą jest inna nazwa. Pozdrawiam, Bazarek Zły adres - właściwy brzmi OSTROŁĘKA Mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi, bo nie rozumiem Twojej odpowiedzi na mój post. Jak to zły adres? Pozdrawiam, Bazarek chodzi o to ze Ytong jest robioy w Ostrolece a nie w Szwecji (jesli sie orientuje to Ostroleka juz nie jest jedyna fabryka). Ytong to nie jest taki sam beton komorkowy jak inne produkty. Wystarczy porownac ciezar bloczkow, Ytong jest duzo lzejszy co swiadczy o tym ze jest w nim wiecej pecherzykow powietrza, co swiadczy o tym ze jest znacznie cieplejszy. Pozrawiam KK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Ytong to nie jest taki sam beton komorkowy jak inne produkty. Wystarczy porownac ciezar bloczkow, Ytong jest duzo lzejszy co swiadczy o tym ze jest w nim wiecej pecherzykow powietrza, co swiadczy o tym ze jest znacznie cieplejszy. Tu się z Tobą nie zgodzę, kaniewk, buduję z BK "Solbet" 36x59x24, kl. 400, 1 bloczek waży 21,9 kg. Odpowiedni bloczek Ytonga 36,5x60x20, kl. 400 waży 22 kg. Zauważ, że bloczek Ytonga jest mniejszy objętościowo. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazarek 14.06.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Ytong to beton komórkowy, tyle, że ze Szwecji. Mam dom z siporexu z Polski i zamierzam budować drugi - produkowany przez firmę Prefbet Śniadów. Cena jednego bloczka 24x24x59 to 5,30 zł. Sądze, że jedyną różnicą jest inna nazwa. Pozdrawiam, Bazarek Zły adres - właściwy brzmi OSTROŁĘKA Mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi, bo nie rozumiem Twojej odpowiedzi na mój post. Jak to zły adres? Pozdrawiam, Bazarek chodzi o to ze Ytong jest robioy w Ostrolece a nie w Szwecji (jesli sie orientuje to Ostroleka juz nie jest jedyna fabryka). Ytong to nie jest taki sam beton komorkowy jak inne produkty. Wystarczy porownac ciezar bloczkow, Ytong jest duzo lzejszy co swiadczy o tym ze jest w nim wiecej pecherzykow powietrza, co swiadczy o tym ze jest znacznie cieplejszy. Pozrawiam KK Już rozumiem. Ytong może być produkowany w Ostrołęce czy też w Sosnowcu, ale pochodzi ze Szwecji i o tym mówiłem. Nie zgodzę się również co do innej wagi Ytonga - są to minimalne różnice. Pozdrawiam, Bazarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.06.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Rozmawialem niedawno z firma która buduje domy z itonga i powiedzili ze itong to jest produkt przereklamowany. I ze to nie jest nic innego jak normalny beton komurkowy tylko ze bialy i powiedzili jeszcze ze jak by sobie mieli stawiac domy to napewno by je postawili ze zwyklego betonu komurkowego z cieplej odmiany 400 tak samo nie trzeba go ocieplac a jest duzo tanszy. Spytalem ich wiec dlaczego buduja domy z itonga a oni mi powiedzili ze sa po specjalnych szkoleniach i maja certyfikaty których ma niewiekla ilosc firm dzieki którym sklady budowlane jak sprzedaja taki material moga ich polecic jako fachowych wykonawców, dzieki czemu maja duzo pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jalek 29.06.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Co do różnic w ciężarze ytonga i polskich odpowiedników to na mój gust odmiana 400, a z takiej najczęściej buduje się ściany jednowarstwowe, oznacza że metr sześć. waży około 400 kg. Oznacza to , że ytong odmiany 400 i polski bk odmiany 400 będą ważyły tyle samo. ( oczywiście przy tych samych wymiarach).Tak więc opowieści fachowców, że ytong jest lżejszy są nieprawdziwe. Chyba, że ytong był odmiany 350. Według mnie jedyną różnicą między ytongiem a polskim bk do murów jednowarstwowych jest dokładnośc wykonania. Ytong ma tolerancję +- 1 mm i +- 1,5 mm z długości. Natomiast bloczek z prefabetu Lubartów +- 2 mm. No i oczywiście różnica jest w cenie zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jalek 29.06.2005 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Co do różnic w ciężarze ytonga i polskich odpowiedników to na mój gust odmiana 400, a z takiej najczęściej buduje się ściany jednowarstwowe, oznacza że metr sześć. waży około 400 kg. Oznacza to , że ytong odmiany 400 i polski bk odmiany 400 będą ważyły tyle samo. ( oczywiście przy tych samych wymiarach).Tak więc opowieści fachowców, że ytong jest lżejszy są nieprawdziwe. Chyba, że ytong był odmiany 350. Według mnie jedyną różnicą między ytongiem a polskim bk do murów jednowarstwowych jest dokładnośc wykonania. Ytong ma tolerancję +- 1 mm i +- 1,5 mm z długości. Natomiast bloczek z prefabetu Lubartów +- 2 mm. No i oczywiście różnica jest w cenie zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.06.2005 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Co do różnic w ciężarze ytonga i polskich odpowiedników to na mój gust odmiana 400, a z takiej najczęściej buduje się ściany jednowarstwowe, oznacza że metr sześć. waży około 400 kg. Oznacza to , że ytong odmiany 400 i polski bk odmiany 400 będą ważyły tyle samo. Oj chyba nie... Kolbuszowa 29,4 kg/szt Powodowo 30,0 kg/szt Lidzbark 30,0 kg/szt Solbet 21,9 kg/szt Ytong (Xella) 22,0 kg/szt, ale ma troszkę inne wymiary, jest objętościowo mniejszy Wszystkie przytoczone bloczki są odm. 400, o wym. 36x59x24, na wpust i wypust z uchwytem montażowym. Tylko Ytong ma wym. 36,5x60x20 Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jalek 30.06.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Post matki nieco mnie zaniepokoił. Dlatego też poszperałem w necie i teoretycznie miałem rację. Niestety nie wziąłem pod uwagę , że mogą istnieć jakieś tolerancje danej odmiany bk pod względem gęstości. I tak bk odmiany 400 gestość od 351-450 kg/ m sześć, bk 500 451- 550 kg/ m sześć itd. Stąd też róznice w wadze poszczególnych bloczków przy tej samej objętości. Oznacza to , że w ytongu i solbecie jest najwięcej powietrza i są najcieplejsze. Tak więc przepraszam. Muszę sprawdzić wagę bk z Prefabetu Lubartów gdyż taki zakupiłem. Jutro podam to do wiadomości. A tak poza tym to szkoda droga matko , że wcześniej nie podałaś ile ważą poszczególne bloczki gdyż napewno sprawdził bym wagę Lubartowa. Teraz jest niestety już za późno. Pozdr. Stąd zaczerpnąłem dane http://www.prefabet.pulawy.pl/beton_komorkowy.html#odmiana400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.06.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 A tak poza tym to szkoda droga matko , że wcześniej nie podałaś ile ważą poszczególne bloczki gdyż napewno sprawdził bym wagę Lubartowa. Teraz jest niestety już za późno. Pozdr. Ano, jakoś nikt tej kwestii wcześniej nie poruszał. A ja przed zakupem bardzo wnikliwie to wszystko przestudiowałam, bo chciałam znaleźć materiał jak najbardziej zbliżony do Ytonga, który jest materiałem dobrym, tylko drogim, niestety... Przy powierzchni moich ścian wyszła różnica ok. 5000 pln. Dla mnie duża i warta zachodu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 01.07.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 A u mnie w firmie właśnie w tej chwili remontują wygódki Burzac to i owo i wymurowując nowe z Ytongu. Podpytałem panów budowlańców czemu to Ytong a nie np. Prefbet. To mi powiedzieli, że Ytong jest najbardziej miękki w obróbce, że się doskonale docina i formuje w przypadku gdy to jest koniecznie. Natomiast polski beton komórkowy po prostu jest nieco trudniejszy w obróbce (twardszy przy docinaniu). Ot tyle mi fachowcy powiedzieli, co nie znaczy, że będę z oryginalnego Ytongu budował (wręcz przeciwnie). pozdrawiam Gerion panowie pewnie żyją jeszcze realiami połowy lat 90 gdzie na rynku był ytong klasy 400 i pozostałe bk klasy 600 stąd ta ich opinia. Obecnie większość producentów produkuje też klase 400 i tu nie może być wyczuwalnych różnic twardości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jalek 03.07.2005 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Bloczki z prefabetu Lubartów ważą około 28 kg. Wymiar 59-36-24. Na pióro-wpust z uchwytem montażowym. Odmiana 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 05.07.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 zbudowałam z ytonga (obecnie stan surowy zamknięty), sciana 1w, nie zamieniłabym na polski beton kom., ale faktycznie gdybym budowała 2w to na pewno nie z ytonga, największe zalety tego materiału widać właśnie w ścianie 1w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts