Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong czy nie Ytong o to jest pytanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ytong zmusza do bardzo dokładnej murarki (tolerancja producenta na nierówności spoiny to tylko 2 mm) jeśli ściana ma być jednowarstwowa to ekipa musi być bardzo fachowa. Jeśli ściana ma być ocieplana to pytanie po co tak dokładny materiał skoro polski beton komórkowy (przy dużo wiekszej tolerancji na nierówność spoiny) wraz z ociepleniem da to samo co Ytong a będzie ok. 20% taniej.

wczoraj mojemu mezowi probowali wytlumaczyc ze budowa z Ytonga wcale nie jest drozsza poniewaz nie trzeba docieplac, zaprawiac, mozna od razu klasc tynk, byle bylaby sprawdzona ekipa - czy TO Prawda?? :-?

PRAWDA - jeżeli chodzi o technologię. Nie trzeba docieplać, itd.

WZGLĘDNA PRAWDA - jeżeli chodzi o koszty. Wszystko zależy z jakimi materiałami porównujemy.

Ytong to beton komórkowy, tyle, że ze Szwecji. Mam dom z siporexu z Polski i zamierzam budować drugi - produkowany przez firmę Prefbet Śniadów. Cena jednego bloczka 24x24x59 to 5,30 zł. Sądze, że jedyną różnicą jest inna nazwa.

Pozdrawiam,

Bazarek

Zły adres - właściwy brzmi OSTROŁĘKA

Ytong to beton komórkowy, tyle, że ze Szwecji. Mam dom z siporexu z Polski i zamierzam budować drugi - produkowany przez firmę Prefbet Śniadów. Cena jednego bloczka 24x24x59 to 5,30 zł. Sądze, że jedyną różnicą jest inna nazwa.

Pozdrawiam,

Bazarek

Mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi, bo nie rozumiem Twojej odpowiedzi na mój post. Jak to zły adres? :-)

Pozdrawiam,

Bazarek

Pozdrawiam,

Bazarek

Mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi, bo nie rozumiem Twojej odpowiedzi na mój post. Jak to zły adres? :-)

Pozdrawiam,

Bazarek

chodzi o to ze Ytong jest robioy w Ostrolece a nie w Szwecji (jesli sie orientuje to Ostroleka juz nie jest jedyna fabryka). Ytong to nie jest taki sam beton komorkowy jak inne produkty. Wystarczy porownac ciezar bloczkow, Ytong jest duzo lzejszy co swiadczy o tym ze jest w nim wiecej pecherzykow powietrza, co swiadczy o tym ze jest znacznie cieplejszy.

Pozrawiam

KK

Ytong to nie jest taki sam beton komorkowy jak inne produkty. Wystarczy porownac ciezar bloczkow, Ytong jest duzo lzejszy co swiadczy o tym ze jest w nim wiecej pecherzykow powietrza, co swiadczy o tym ze jest znacznie cieplejszy.

Tu się z Tobą nie zgodzę, kaniewk, buduję z BK "Solbet" 36x59x24, kl. 400,

1 bloczek waży 21,9 kg.

Odpowiedni bloczek Ytonga 36,5x60x20, kl. 400 waży 22 kg.

Zauważ, że bloczek Ytonga jest mniejszy objętościowo.

Pozdr.

Pozdrawiam,

Bazarek

Pozdrawiam,

Bazarek

chodzi o to ze Ytong jest robioy w Ostrolece a nie w Szwecji (jesli sie orientuje to Ostroleka juz nie jest jedyna fabryka). Ytong to nie jest taki sam beton komorkowy jak inne produkty. Wystarczy porownac ciezar bloczkow, Ytong jest duzo lzejszy co swiadczy o tym ze jest w nim wiecej pecherzykow powietrza, co swiadczy o tym ze jest znacznie cieplejszy.

Pozrawiam

KK

Już rozumiem. Ytong może być produkowany w Ostrołęce czy też w Sosnowcu, ale pochodzi ze Szwecji i o tym mówiłem. Nie zgodzę się również co do innej wagi Ytonga - są to minimalne różnice.

Pozdrawiam,

Bazarek

• 2 weeks później...
Rozmawialem niedawno z firma która buduje domy z itonga i powiedzili ze itong to jest produkt przereklamowany. I ze to nie jest nic innego jak normalny beton komurkowy tylko ze bialy i powiedzili jeszcze ze jak by sobie mieli stawiac domy to napewno by je postawili ze zwyklego betonu komurkowego z cieplej odmiany 400 tak samo nie trzeba go ocieplac a jest duzo tanszy. Spytalem ich wiec dlaczego buduja domy z itonga a oni mi powiedzili ze sa po specjalnych szkoleniach i maja certyfikaty których ma niewiekla ilosc firm dzieki którym sklady budowlane jak sprzedaja taki material moga ich polecic jako fachowych wykonawców, dzieki czemu maja duzo pracy.

Co do różnic w ciężarze ytonga i polskich odpowiedników to na mój gust odmiana 400, a z takiej najczęściej buduje się ściany jednowarstwowe, oznacza że metr sześć. waży około 400 kg. Oznacza to , że ytong odmiany 400 i polski bk odmiany 400 będą ważyły tyle samo. ( oczywiście przy tych samych wymiarach).Tak więc opowieści fachowców, że ytong jest lżejszy są nieprawdziwe. Chyba, że ytong był odmiany 350.

Według mnie jedyną różnicą między ytongiem a polskim bk do murów jednowarstwowych jest dokładnośc wykonania. Ytong ma tolerancję +- 1 mm i +- 1,5 mm z długości. Natomiast bloczek z prefabetu Lubartów +- 2 mm. No i oczywiście różnica jest w cenie zakupu.

Co do różnic w ciężarze ytonga i polskich odpowiedników to na mój gust odmiana 400, a z takiej najczęściej buduje się ściany jednowarstwowe, oznacza że metr sześć. waży około 400 kg. Oznacza to , że ytong odmiany 400 i polski bk odmiany 400 będą ważyły tyle samo. ( oczywiście przy tych samych wymiarach).Tak więc opowieści fachowców, że ytong jest lżejszy są nieprawdziwe. Chyba, że ytong był odmiany 350.

Według mnie jedyną różnicą między ytongiem a polskim bk do murów jednowarstwowych jest dokładnośc wykonania. Ytong ma tolerancję +- 1 mm i +- 1,5 mm z długości. Natomiast bloczek z prefabetu Lubartów +- 2 mm. No i oczywiście różnica jest w cenie zakupu.

Co do różnic w ciężarze ytonga i polskich odpowiedników to na mój gust odmiana 400, a z takiej najczęściej buduje się ściany jednowarstwowe, oznacza że metr sześć. waży około 400 kg. Oznacza to , że ytong odmiany 400 i polski bk odmiany 400 będą ważyły tyle samo.

Oj chyba nie...

Kolbuszowa 29,4 kg/szt

Powodowo 30,0 kg/szt

Lidzbark 30,0 kg/szt

Solbet 21,9 kg/szt

Ytong (Xella) 22,0 kg/szt, ale ma troszkę inne wymiary, jest objętościowo mniejszy

Wszystkie przytoczone bloczki są odm. 400, o wym. 36x59x24, na wpust i wypust z uchwytem montażowym.

Tylko Ytong ma wym. 36,5x60x20

Pozdr.

Post matki nieco mnie zaniepokoił. Dlatego też poszperałem w necie i teoretycznie miałem rację. Niestety nie wziąłem pod uwagę , że mogą istnieć jakieś tolerancje danej odmiany bk pod względem gęstości. I tak bk odmiany 400 gestość od 351-450 kg/ m sześć, bk 500 451- 550 kg/ m sześć itd. Stąd też róznice w wadze poszczególnych bloczków przy tej samej objętości.

Oznacza to , że w ytongu i solbecie jest najwięcej powietrza i są najcieplejsze.

Tak więc przepraszam.

Muszę sprawdzić wagę bk z Prefabetu Lubartów gdyż taki zakupiłem. Jutro podam to do wiadomości.

A tak poza tym to szkoda droga matko , że wcześniej nie podałaś ile ważą poszczególne bloczki gdyż napewno sprawdził bym wagę Lubartowa. Teraz jest niestety już za późno. Pozdr.

Stąd zaczerpnąłem dane http://www.prefabet.pulawy.pl/beton_komorkowy.html#odmiana400

A tak poza tym to szkoda droga matko , że wcześniej nie podałaś ile ważą poszczególne bloczki gdyż napewno sprawdził bym wagę Lubartowa. Teraz jest niestety już za późno. Pozdr.

Ano, jakoś nikt tej kwestii wcześniej nie poruszał.

A ja przed zakupem bardzo wnikliwie to wszystko przestudiowałam, bo chciałam znaleźć materiał jak najbardziej zbliżony do Ytonga,

który jest materiałem dobrym, tylko drogim, niestety...

Przy powierzchni moich ścian wyszła różnica ok. 5000 pln.

Dla mnie duża i warta zachodu.

Pozdrawiam. :)

A u mnie w firmie właśnie w tej chwili remontują wygódki ;-) Burzac to i owo i wymurowując nowe z Ytongu. Podpytałem panów budowlańców czemu to Ytong a nie np. Prefbet. To mi powiedzieli, że Ytong jest najbardziej miękki w obróbce, że się doskonale docina i formuje w przypadku gdy to jest koniecznie. Natomiast polski beton komórkowy po prostu jest nieco trudniejszy w obróbce (twardszy przy docinaniu).

Ot tyle mi fachowcy powiedzieli, co nie znaczy, że będę z oryginalnego Ytongu budował (wręcz przeciwnie).

pozdrawiam

Gerion

panowie pewnie żyją jeszcze realiami połowy lat 90 gdzie na rynku był ytong klasy 400 i pozostałe bk klasy 600 stąd ta ich opinia.

Obecnie większość producentów produkuje też klase 400 i tu nie może być wyczuwalnych różnic twardości.