nowwi 08.07.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Czytałam ostatnio posty o problemach z tynkowaniem wew.Stąd uwaga, że gładka, dobrze zrobiona ścianka (ytong) ma jeszcze jedną zaletę: oszczędniej na tynkach. Do tego naprawdę dobry tynkarz - i efekt końcowy zaskakująco dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 09.07.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Przed nami budowa - juz za chwile bedziemy musieli podjac ostateczna decyzje wiec zaczelismy obliczc i...Proponuje policzyc sobie sciany +ocieplenie+tynki+styropian (czy welne)itp... Przeliczcie dokladnie a zobaczycie co Wam wyjdzie bo nam wszytsko wskazuje na to ze Ytong+elewacja wyjdzie taniej???Jesli ktos to przeliczal to niech mi napisze - a moze ja juz zapomnialam tabliczki mnozenia??? Co z tego ze zwykly pustak ceramiczny jest tanszy jak trzeba doliczyc do niego ocieplenie i inne bajery?? Mamy jeszcze chwile na decyzje - myslimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.07.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 czy z Solbetu można budować jednowarstwówkę? (40x400?)MAcie jakieś doświadczenia w tym kierunku? Mam w projekcie Ytong 36.5 i chcę to porównać z SolbetemProszę o podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 21.07.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Czytałam ostatnio posty o problemach z tynkowaniem wew. Stąd uwaga, że gładka, dobrze zrobiona ścianka (ytong) ma jeszcze jedną zaletę: oszczędniej na tynkach. Do tego naprawdę dobry tynkarz - i efekt końcowy zaskakująco dobry. Myślisz chyba o tynku maszynowym? Bo tradycyjny cementowo-wapnowy zdecydowanie lepiej trzyma się na czymś co ma strukturę... na gładkiej ściance nie ma się za bardzo czego trzymać, a swoje waży.... pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 21.07.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Gerion, oczywiście, ze tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.07.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 czy z Solbetu można budować jednowarstwówkę? (40x400?) MAcie jakieś doświadczenia w tym kierunku? Mam w projekcie Ytong 36.5 i chcę to porównać z Solbetem Proszę o podpowiedzi Parę postów wcześniej pisałam, że polskim materiałem o najbardziej zbliżonych do Ytonga parametrach jest Slobet 36 odm. 400. (m. in. wynika to z tabeli Muratora). Nie ma Solbetu gr. 40, słyszałam, że od niedawna fabryka produkuje gr. 42, no i oczywiście cały czas gr. 36. Czy można budować jednowarstwówkę? Oczywiście, że można, właściwie wszystkie bloczki o gr. 36 i 42 są przeznaczone do budowy ścian jednowarstwowych. Ale bloczki to połowa sukcesu, druga połowa zależy od ekipy czyli precyzji wykonania. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.07.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Matka;)Dzięki.MAm w projekcie Ytonga ale wolę sobie dołożyc do okien niż płacić za ytong. Oczywiscie to moje prywatne wlasne zdanie.Po tygodniu przemyslen wybiore pomiedzy maxem z kozłowic 25 plus ocieplenie oraz BK ale właśnie chciałabym lokalnym. Bladze po stronie SOLBETU i widzę, że jednowarstwową 36 moge budować 400. 42 chyba juz 500? Trochę się boję, że 400 będzie jednak zbyt miękka.Sorki z góry za pytania lekko laickie, ale muszę wybrac materiał i już prawie prawie zdecydowałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 21.07.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Ja co prawda ściany dwuwarstwowe, ale 3 dni temu dojechał mi Solbet (24) na budowę...No i moje chłopaki od dwóch dni wybrały już z 15 bloczków o grubości 23,5 cm Odkładam wszystkie do wymiany.... Ponadto widać, że gorący pakowali na paletę, bo parował strasznie (skroplenia na folii), musieli mieć niezłe tempo, bo palety były tylko folią owinięte i dwoma plastykowmi taśmami, więc trafiło do mnie sporo pokruszonych (gdzie te czasy, że narożniki na palecie plastykiem osłaniali...). Trochę się ze źliłem, szczęście, że z hurtownikiem od którego biorę można się dobrze dogadać. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Matka;) Dzięki.MAm w projekcie Ytonga ale wolę sobie dołożyc do okien niż płacić za ytong. Oczywiscie to moje prywatne wlasne zdanie. Po tygodniu przemyslen wybiore pomiedzy maxem z kozłowic 25 plus ocieplenie oraz BK ale właśnie chciałabym lokalnym. Bladze po stronie SOLBETU i widzę, że jednowarstwową 36 moge budować 400. 42 chyba juz 500? Trochę się boję, że 400 będzie jednak zbyt miękka.Sorki z góry za pytania lekko laickie, ale muszę wybrac materiał i już prawie prawie zdecydowałam... Buduję z Solbetu 36 odm. 400, to prawda, jest bardzo kruchy. Obchodzić się trzeba jak z jajkiem. Z dokładnością nie było problemów. Był tylko jeden podstawowy problem, EKIPA! W moich okolicach ekipy majace duże doświadczenie w budowaniu z BK wołaly bajońskie kwoty za robocizne, 35-40 pln/m2 ściany. Wzięłam trochę mniej doświadczoną (niby z polecenia) za 20 pln/m2 i żałuję. Pokleili niechlujnie, źle ocieplili wieniec, sporo zniszczonego materiału, stracone nerwy, nie wiadomo, czy nie trzeba będzie, tak czy inaczej, ocieplać ( i tu zaczyna się paradoks). Dodam, że w międzyczasie ekipa się zmieniła, pierwsza nie wytrzymała nerwowo, ja też... Po tych wszystkich doświadczeniach, teraz, zdecydowałabym się na maxa+styropian, bo taka ściana wybacza więcej błędów. Jeżeli BK, to tylko super ekipa z dużym doświadczeniem, czująca o co w tym materiale chodzi, bo materiał i założenie dobre, moim zdaniem, tylko jeszcze większość naszych "fachowców" do tego nie dorosła. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 22.07.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 No właśnie.Na dodatek wychodzi mi różnica 3000zł na moim domu ceramika 25 plus wełna i Solbet 36.Przy czym nadproża normalne. zero ocieplenia przy solbecie.Hmm...Acha, a Ytong koło solbetu stoi tak: 6000zł różnicy co mniej więcej w skrócie oznacza prawie 200% ceny solbetu ...I jeszcze jedno.ZZastanawia mnie torchę zachwalana "skandynawność" (ale fajny słowotwór) BK.Hm nie wiem jak do tego podejsc bo do Skandynawii jezdze czasem i w zyciu nie widzialam budowy z BK....Może czegoś nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts