Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaisai KHC-06RY1-B czy KHC-08RY3-B

Unlimited_PL

Recommended Posts

Ciekawe rozwiązanie dobrze wiedzieć. Dzięki 👍 Jednak nadal moja wiedza nie została zaspokojona i nie wiem która moc będzie lepsza dla tego budynku. Fajnie że mogę zmienić moc po zakupie.

I to jest właśnie główny problem do rozważenia:
1. Czy wziąć pompę 8kW która nie załączy prawdopodobnie nigdy grzałki (nie będzie grzania z COP 1), a będzie taktować więcej (czyli zużyje więcej prądu na rozruchy?)
2. Czy wziąć pompę 6kW która prawdopodobnie załączy czasami grzałkę (będzie grzanie z COP 1), a będzie taktować mniej (czyli zużyje mniej prądu na rozruchy?)

Które zło jest bardziej złe? Większe zużycie prądu na grzałkę, czy większe zużycie prądu na taktowanie?

Czy tego nie da się zero-jedynkowo określić i obie będą pobierać bardzo podobne ilości prądu.

4 godziny temu, Unlimited_PL napisał:

W takim razie nie wiem jakie mam zapotrzebowanie budynku na energię. Dom stoi nowy nigdy nie ogrzewany.

Cena w moim regionie to 0,63gr/kwh

Nie ma takich cen , my co do joty płacimy co najmniej 1 zł/kwh w tauronie chyba tylko 4 grosze brakuje do złotówki , nas nie powinna interesować cena gołego prądu bo płacimy trylion składników więc liczmy całkowitą cenę.

23 godziny temu, Unlimited_PL napisał:

Ciekawe rozwiązanie z tymi zworkami. Ciekawe jest też to, że minimalna moc tych pomp jest różna, a skoro wszystko jest to samo to dlaczego minimalna moc nie jest taka sama dla wszystkich wersji?

Być może 8kW i 10kW można zworkami czarować. Ale 6kW to zupełnie inna pompa. Paczajta w poniższy katalog, strony 39 i 40.

https://kaisai.com/pl/files/page_files/73/kaisai-katalog-pomp-ciepla-2021-poprawki-wrze2022-2-1.pdf

1 godzinę temu, gondoljerzy napisał:

Czy może York i Kaisai to równorzędne klony jakiegoś Chińczyka? Konkretnie Midea. :yes:

To tak jak z trojaczkami z Kolina wszystkie robione w jednym miejscu (citroencpeugeot,toyota) a mój kolega twierdzi że toyota najlepsza bo japońska ot logika , wszystkie te pompy to to samo a bardzo chwalą np rotenso aquami a czepiają się kaisaia ot ta sama logika ,

• Haha 1

1 godzinę temu, gondoljerzy napisał:

Być może 8kW i 10kW można zworkami czarować. Ale 6kW to zupełnie inna pompa. Paczajta w poniższy katalog, strony 39 i 40.

https://kaisai.com/pl/files/page_files/73/kaisai-katalog-pomp-ciepla-2021-poprawki-wrze2022-2-1.pdf

Mogę się mylić ale to chyba jednak te same bebechy o tyle że jak już pisałem 6-tka jest 1f a tamte 3f

A co do zworek, to tu jest informacja jakaś 

Screenshot_20241116-194536.png