Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duza ulga budowlana a odliczanie odsetek...

Gajoss

Recommended Posts

Witojcie!

no to mam zagwozdke:

Korzystam z odliczen w ramach tzw. Duzej ulgi Budowlanej (niestety 2004 rok to juz ostatni :cry: ).

Jednoczesnie w zeszlym roku wielismy z zona kredyt na kupno dzialki.

W zwiazku z tym, czy moge odliczac sobie odsetki od tego kredytu? W Muratorze ostatnim napisano cos, ze nie, ale nie do konca to zrozumialem, a jak pomysle o zaglebianiu sie w ustawy to dostaje drgawek.

Pomozcie!

pozdrawiam syrdecznie

Nie wolno odliczać odsetek od kredytu w ramach ulgi budowlanej.

Osoba fizyczna może je odliczyc tylko i jedynie w ramach "ulgi odsetkowej". Niemniej ta ulga Twojej osoby nie dotyczy.

Nie wiem nawet skąd wziął się u Ciebie taki pomysł.

Pozdrawiam

Dok?adnie tak.... Dodam jeszcze, z˙e aby skorzystac´ z ulgi odsetkowej nalezy "zmies´cic´" sie˛ z inwestycja˛ w trzech latach. Ponadto z ulgi mozna skorzystac´ dopiero po zakon´czeniu inwestycji.

noooo.... nasze kochane mynystry y (p)osly to dbajom o rozwoj mieszkalnictwa a zwlaszcza wsrod mlodych ludzi :lol:

ale nie ma co narzekac, w Burundi czy w Lesotho to maja pewnie jeszcze gorzej!

• 4 weeks później...

Chętnie pociągnę ten temat.

A co w takim przypadku można zrobić?

W 2000 zakupiłem działkę budowlaną. Skorzystałem z odpisu podatkowego na zakup działki. Niby to początek dużej ulgi budowlanej- ale bez budowy :-?

W 2002 zmieniono przepisy podatkowe - ulga budowlana.

Zatem nie budowałem więc duża ulga mi nie przysługiwała.

W 2004 uzyskałem pozwolenie na budowę i postawiłem stan zerowy.

Czy w związku z tym budując dom mogę liczyć na ulgę odsetkową? NIE, bo podobno skorzystałem w 2000 z dużej ulgi budowlanej.

Dziwne. :o Starej ulgi nie mam a nowej nie mogę mieć bo mam starą.

Czy jest na to rozwiązanie?

Czy jest możliwy zwrot odpisu podatkowego z roku 2000 w ramach korekty zaznania podatkowego i z czystym kontem budować i oczekiwać ulgi odsetkowej? 8)