Gajoss 01.02.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Witojcie! no to mam zagwozdke: Korzystam z odliczen w ramach tzw. Duzej ulgi Budowlanej (niestety 2004 rok to juz ostatni ). Jednoczesnie w zeszlym roku wielismy z zona kredyt na kupno dzialki. W zwiazku z tym, czy moge odliczac sobie odsetki od tego kredytu? W Muratorze ostatnim napisano cos, ze nie, ale nie do konca to zrozumialem, a jak pomysle o zaglebianiu sie w ustawy to dostaje drgawek. Pomozcie! pozdrawiam syrdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.02.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Nie wolno odliczać odsetek od kredytu w ramach ulgi budowlanej.Osoba fizyczna może je odliczyc tylko i jedynie w ramach "ulgi odsetkowej". Niemniej ta ulga Twojej osoby nie dotyczy.Nie wiem nawet skąd wziął się u Ciebie taki pomysł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 01.02.2005 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 moze zle sie wyrazilem... Duza ulga przysluguje mi za kupno mieszkania (w 1999). Natomiast odsteki oczywiscie w ramach ulgi odsetkowej - to jasne. Problem tylko w tym, czy ta ulga mi przysluguje (z tej przyczyny, ze wykorzystuje juz inna) dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.02.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Nie przysługuje Tobie taka ulga gdyż rorzystałeś z dużej ulgi budowlanej Chcesz wiedzieć więcej? - Przeczytaj cały punkt B1 tej broszury http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/pit_2004/obj_pitd_2004_art_6a_brak1_12_04.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 01.02.2005 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 dziekuje Ci, Wowka ale, ale, z tego co wyczytalem, to tak czy inaczej nie moglbym odliczyc odsetek od kredytu na zakup dzialki - tylko ewentualne na zakup mieszkania, budowe domu itp. czy moze nie bardzo zrozumialem? buuuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.02.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Dokładnie tak.... Dodam jeszcze, że aby skorzystać z ulgi odsetkowej nalezy "zmieścić" się z inwestycją w trzech latach. Ponadto z ulgi mozna skorzystać dopiero po zakończeniu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 01.02.2005 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Dok?adnie tak.... Dodam jeszcze, z˙e aby skorzystac´ z ulgi odsetkowej nalezy "zmies´cic´" sie˛ z inwestycja˛ w trzech latach. Ponadto z ulgi mozna skorzystac´ dopiero po zakon´czeniu inwestycji. noooo.... nasze kochane mynystry y (p)osly to dbajom o rozwoj mieszkalnictwa a zwlaszcza wsrod mlodych ludzi ale nie ma co narzekac, w Burundi czy w Lesotho to maja pewnie jeszcze gorzej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glic 26.02.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Chętnie pociągnę ten temat. A co w takim przypadku można zrobić? W 2000 zakupiłem działkę budowlaną. Skorzystałem z odpisu podatkowego na zakup działki. Niby to początek dużej ulgi budowlanej- ale bez budowy W 2002 zmieniono przepisy podatkowe - ulga budowlana. Zatem nie budowałem więc duża ulga mi nie przysługiwała. W 2004 uzyskałem pozwolenie na budowę i postawiłem stan zerowy. Czy w związku z tym budując dom mogę liczyć na ulgę odsetkową? NIE, bo podobno skorzystałem w 2000 z dużej ulgi budowlanej. Dziwne. Starej ulgi nie mam a nowej nie mogę mieć bo mam starą. Czy jest na to rozwiązanie? Czy jest możliwy zwrot odpisu podatkowego z roku 2000 w ramach korekty zaznania podatkowego i z czystym kontem budować i oczekiwać ulgi odsetkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts