Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robiliście wieniec nad ścianą fundamentową?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy robiliście wieniec nad ścianą fundamentową?

Recommended Posts

Ściana z bloczków gr. 38cm, wysoka 1,4m. Warunki gruntowe nie za dobre, na głębokości 1m woda-jak to prawie wszędzie na Białołęce. Woleliśmy troszkę dopłacić i dać wieniec, żeby potem nie żałować, bo:

1. w trakcie zagęszczania tak wysokiego fundamentu mogłoby popękać,

2. potem przy zmianach poziomu wód gruntowych i związanymi z tym ruchami podłoża również mogłoby popękać.

Pewnie niektórzy powiedzą, że to wyrzucanie pieniędzy w błoto i przesadzam, ale mam ine zdanie. Koszt nie jest tak wysoki, a spokój duży.

Hej,

Ja nie robilem, bo chalupa z pustakow ceramicznych. Ale gdybym budowal z BK - zastanowilbym sie. BK jest materialem kruchym a z wiencem NAD jest mniejsze prowdopodobienstwo pekania scian.

Sciana fundamentowa z bloczkow betonowych szer. 25 cm.

Sciany zewnetrzne z pustaka U220 (szer 25 cm.)

Warunki gruntowo wodne - mokro jak to w Starych Babicach ;-).

ALGORYTM ROZWIAZANIA

Jesli masz w projekcie taki wieniec - ROB, poniewaz koszty zmian w projekcie beda porownywalne z wiekszym wydatkiem na dodatkowy wieniec.

Jesli koszty zmiany projektu = 0 - NIE ROB

Jesli nie masz w projekcie - NIE ROB.

Jesli nie masz w projekcie, lecz planujesz budowac wysoki dom z BK na podmoklych terenach - ROB.

Jesli masz mase pieniedzy - ROB - nawet, jesli nie bylo w projekcie - bedziesz mial spokojniejszy sen ..a przeciez spokoj uber alles! ;-)

Pozdro,

My nie bedziemy robili wienca.

W gruncie rzeczy same fundamenty usztywnia nam konstrukcje - nie mamy w ogole stop fundamentowych, tylko lawy przez co cala konstrukcja jest zwarta.

Wince tylko na stropie i na sciance kolankowej

Hej,

Ja nie robilem, bo chalupa z pustakow ceramicznych. Ale gdybym budowal z BK - zastanowilbym sie. BK jest materialem kruchym a z wiencem NAD jest mniejsze prowdopodobienstwo pekania scian.

Sciana fundamentowa z bloczkow betonowych szer. 25 cm.

Sciany zewnetrzne z pustaka U220 (szer 25 cm.)

Warunki gruntowo wodne - mokro jak to w Starych Babicach .

ALGORYTM ROZWIAZANIA

Jesli masz w projekcie taki wieniec - ROB, poniewaz koszty zmian w projekcie beda porownywalne z wiekszym wydatkiem na dodatkowy wieniec.

Jesli koszty zmiany projektu = 0 - NIE ROB

Jesli nie masz w projekcie - NIE ROB.

Jesli nie masz w projekcie, lecz planujesz budowac wysoki dom z BK na podmoklych terenach - ROB.

Jesli masz mase pieniedzy - ROB - nawet, jesli nie bylo w projekcie - bedziesz mial spokojniejszy sen ..a przeciez spokoj uber alles!

Yoric,zlu pyta o wienieć nad ścianą fundamentową a nie kolankową.

Ja robiłem.Ściana z bloczków 25cm,glina ,wysoka woda gruntowa.

Moim zdaniem o tym powinien decydować konstruktor a nie nasze widzimisie. U mnie ściana fundamentowa ok 1 m wysokości, też nie za wesołe warunki glebowe (kiepski grunt + woda wysoko) i wieńca nie ma. Pytałem o to konstruktora i okazało się, że przy solidnej (u mnie) ławie fundamentowej, w moim przypadku, nie ma takiej potrzeby.

Pozdrawiam

Ja dałam, miałam w projekcie to się nawet nie zastanawiałam czy nie dawać. Mam wysoki poziom wód gruntowych. Fakt że go trochę odchudziłam bo wiązali trzy druty nie cztery, ale nie żałuję. Koszt niewielki.

U mnie tak jak u Nurniego - pytałem o wieniec kierownika budowy i projektanta / konstruktora

- bo go w projekcie nie było. Ale ławy potężne, ścian fundamentowych aż 52 cm nad ławą (strop

na gruncie) i tez się okazało, że wieńca nie potrzeba. Więc nie ma.

Fundamenty: wylewane z gruszki (zbrojenie łąwy + wieniec na górze ściany fund)

Ściany: jednowarstwowe PTH44 (słopki wzmacniające ścianki kolankowe + wieniec na ściankach kol)

Spad na działce ok 1 m na szerokości domu - teraz juz znacznie nadsypany

Wieniec miałem w projekcie i zrobiłem go (chociaż miałem wątpliwości i szukałem na Forum pomocy):

- warunki gruntowe - piasek,

- głebokośc posadowienia ławy - 115 cm (podkarpackie),

- fundament z bloczków betonowych 25 cm,

- wieniec wys. 15 cm, szer. 35 cm (wysunięty po 5 cm z obu stron fundamentów),

- ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego 42 cm (bloczki wysunięte 7 cm poza wieniec).

Było troche zabawy z szalowaniem takiego wieńca ale poszło. Widać to na jednym ze zdjec na mojej stronie.

Ja zrobiła. Miało nie być, ale w okolicach (wody gruntowe, nieciekawy grunt) zdarza się (znajomemu się zdarzyło) pęknięcie ściany i ugięcie ławy - kierownik budowy zarządził wieniec, tym bardziej że ściany długie (20 m - parterówka). Czujemy się pewniej mając taką konstrukcję domu
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Tak - zrobilem ale u mnie sytuacja byla specyficzna, choc nawet gdyby nie byla tez bym zrobil :)

mam lawe na dwoch poziomach, czesc chalupy na minus 2,20 i nad nia, na poziomie gruntu strop FERT 60 z wiencem; druga czesc minus 1,70 plus metr nad ziemia i podonie strop z wiencem FERT 60

zawsze daję wieniec w poziomie posadzki parteru/przyziemia. przyczyny są trzy:

1./ mieszkam na śląsku - jak w grudniu dupnęło w rydułtowach, to mi szklamka z ręki wypadła;

2./ uważam, że odległość od zbrojenia fundamentów do zbrojenia wieńca przy stropie jest zbyt duża - 1.00m+2.80m

3./ dla świętego spokoju