Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robiliście wieniec nad ścianą fundamentową?

Czy robiliście wieniec nad ścianą fundamentową?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy robiliście wieniec nad ścianą fundamentową?

Recommended Posts

Ściana z bloczków gr. 38cm, wysoka 1,4m. Warunki gruntowe nie za dobre, na głębokości 1m woda-jak to prawie wszędzie na Białołęce. Woleliśmy troszkę dopłacić i dać wieniec, żeby potem nie żałować, bo:

1. w trakcie zagęszczania tak wysokiego fundamentu mogłoby popękać,

2. potem przy zmianach poziomu wód gruntowych i związanymi z tym ruchami podłoża również mogłoby popękać.

Pewnie niektórzy powiedzą, że to wyrzucanie pieniędzy w błoto i przesadzam, ale mam ine zdanie. Koszt nie jest tak wysoki, a spokój duży.

Hej,

Ja nie robilem, bo chalupa z pustakow ceramicznych. Ale gdybym budowal z BK - zastanowilbym sie. BK jest materialem kruchym a z wiencem NAD jest mniejsze prowdopodobienstwo pekania scian.

Sciana fundamentowa z bloczkow betonowych szer. 25 cm.

Sciany zewnetrzne z pustaka U220 (szer 25 cm.)

Warunki gruntowo wodne - mokro jak to w Starych Babicach ;-).

ALGORYTM ROZWIAZANIA

Jesli masz w projekcie taki wieniec - ROB, poniewaz koszty zmian w projekcie beda porownywalne z wiekszym wydatkiem na dodatkowy wieniec.

Jesli koszty zmiany projektu = 0 - NIE ROB

Jesli nie masz w projekcie - NIE ROB.

Jesli nie masz w projekcie, lecz planujesz budowac wysoki dom z BK na podmoklych terenach - ROB.

Jesli masz mase pieniedzy - ROB - nawet, jesli nie bylo w projekcie - bedziesz mial spokojniejszy sen ..a przeciez spokoj uber alles! ;-)

Pozdro,

Hej,

Ja nie robilem, bo chalupa z pustakow ceramicznych. Ale gdybym budowal z BK - zastanowilbym sie. BK jest materialem kruchym a z wiencem NAD jest mniejsze prowdopodobienstwo pekania scian.

Sciana fundamentowa z bloczkow betonowych szer. 25 cm.

Sciany zewnetrzne z pustaka U220 (szer 25 cm.)

Warunki gruntowo wodne - mokro jak to w Starych Babicach .

ALGORYTM ROZWIAZANIA

Jesli masz w projekcie taki wieniec - ROB, poniewaz koszty zmian w projekcie beda porownywalne z wiekszym wydatkiem na dodatkowy wieniec.

Jesli koszty zmiany projektu = 0 - NIE ROB

Jesli nie masz w projekcie - NIE ROB.

Jesli nie masz w projekcie, lecz planujesz budowac wysoki dom z BK na podmoklych terenach - ROB.

Jesli masz mase pieniedzy - ROB - nawet, jesli nie bylo w projekcie - bedziesz mial spokojniejszy sen ..a przeciez spokoj uber alles!

Yoric,zlu pyta o wienieć nad ścianą fundamentową a nie kolankową.

Ja robiłem.Ściana z bloczków 25cm,glina ,wysoka woda gruntowa.

Moim zdaniem o tym powinien decydować konstruktor a nie nasze widzimisie. U mnie ściana fundamentowa ok 1 m wysokości, też nie za wesołe warunki glebowe (kiepski grunt + woda wysoko) i wieńca nie ma. Pytałem o to konstruktora i okazało się, że przy solidnej (u mnie) ławie fundamentowej, w moim przypadku, nie ma takiej potrzeby.

Pozdrawiam

Wieniec miałem w projekcie i zrobiłem go (chociaż miałem wątpliwości i szukałem na Forum pomocy):

- warunki gruntowe - piasek,

- głebokośc posadowienia ławy - 115 cm (podkarpackie),

- fundament z bloczków betonowych 25 cm,

- wieniec wys. 15 cm, szer. 35 cm (wysunięty po 5 cm z obu stron fundamentów),

- ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego 42 cm (bloczki wysunięte 7 cm poza wieniec).

Było troche zabawy z szalowaniem takiego wieńca ale poszło. Widać to na jednym ze zdjec na mojej stronie.

Ja zrobiła. Miało nie być, ale w okolicach (wody gruntowe, nieciekawy grunt) zdarza się (znajomemu się zdarzyło) pęknięcie ściany i ugięcie ławy - kierownik budowy zarządził wieniec, tym bardziej że ściany długie (20 m - parterówka). Czujemy się pewniej mając taką konstrukcję domu

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

zawsze daję wieniec w poziomie posadzki parteru/przyziemia. przyczyny są trzy:

1./ mieszkam na śląsku - jak w grudniu dupnęło w rydułtowach, to mi szklamka z ręki wypadła;

2./ uważam, że odległość od zbrojenia fundamentów do zbrojenia wieńca przy stropie jest zbyt duża - 1.00m+2.80m

3./ dla świętego spokoju