Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie farby do wewnątrz?

Jakie stosowaliście farby do ścian wewnątrz  

72 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie stosowaliście farby do ścian wewnątrz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim faworytem jest Sigma – od lat używam tylko tej i żadnej innej . Zdecydowanie też polecam ją klientom, którym projektuję wnętrza – warta swojej ceny . Mają duży wybór zarówno w podstawowych farbach jak i bardziej wyszukanych : „artystycznych” .

My malowaliśmy Tikkurillą - Optiva 5 .

Zdecydowanie polecamy , maluje się bardzo dobrze , chociaż jest dosyć gęsta . Dobrze trzyma kolor i jest zmywalna ( tzn. zmywa się tylko zabrudzenie a farba zostaje na ścianie i nie ma śladu zmywania )

Pozdrowienia - Maxtorka :)

Zdecydowanie polecamy , maluje się bardzo dobrze , chociaż jest dosyć gęsta . Dobrze trzyma kolor i jest zmywalna ( tzn. zmywa się tylko zabrudzenie a farba zostaje na ścianie i nie ma śladu zmywania )

Pozdrowienia - Maxtorka :)

Zgadzam się i potwierdzam.

Tylko brak jej na ankiecie.

Zdecydowanie polecamy , maluje się bardzo dobrze , chociaż jest dosyć gęsta . Dobrze trzyma kolor i jest zmywalna

Mam podobne zdanie tzn. maluje sie bardzo dobrze i dobrze trzyma kolor. Wydaje mi się, że istotne jest również to że po domalowaniu tylko fragmentu ściany nie widać różnicy a więc można przerwać malowanie w połowie ściany bo np. zabraknie farby a jutro domalować resztę i nie bedzie widać różnicy (chociaż producent ma inne zdanie - cała ściana)

Wystarczy dwukrotne malowanie ale z drobnym zastrzeżeniem (uwaga o którą wzbogaciłem sie podczas malowania) a mianowicie żółty kolor i jego wszystkie odmiany to kolor najsłabiej kryjący i może wystapić konieczność położenia wiekszej ilości warstw. Aby uniknąć wielu warstw radzę przed żółtym kolorem ściany dokładnie pomalować na biało (najtańszą farbą wodorocieńczalną) - salon malowałem tylko na grunt i musiałem położyć kilka warstw a korytarz pomalowałem najpierw na biało a później docelowym kolorem wystarczyło tylko dwa razy.

Wszystkie ściany malowałam Duluxem, matowym i na zamówienie. Są zmywalne, bardzo dobrze kryją - wystarczą dwie warstwy. Lubię zmiany więc w ciągu trzech lat już: zmieniałam z b. jasnego na ciemniejszy, z jasnego na bardzo ciemny i z b. ciemnego na bardzo jasny - oczywiście w różnych pomieszczeniach. We wszystkich przypadkach wystarczyły dwie warstwy. Domalowywałam też w niektórych miejscach - np. tam gdzie mi zalało ( ech te moje walki z nieszczelnym dachem.....). I przy tym wszystkim nie jest najdroższy - to chyba też dość istotne.

Moim faworytem jest Sigma – od lat używam tylko tej i żadnej innej . Zdecydowanie też polecam ją klientom, którym projektuję wnętrza – warta swojej ceny . Mają duży wybór zarówno w podstawowych farbach jak i bardziej wyszukanych : „artystycznych” .

Domek jest cool... Podoba mi się :wink:

• 1 month później...