Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie farby do wewnątrz?

Jakie stosowaliście farby do ścian wewnątrz  

72 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie stosowaliście farby do ścian wewnątrz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tikurilla ? Nie znam tej farby, ale dzięki Waszym postom bardzo mnie zaciekawiła! Właśnie jestem przed tym etapem wykończenia. Dajcie namiary (linka) na tą farbę. Kto jest jej producentem? Kto w Łodzi jest jej dystrybutorem? Dzięki z góry za odpowiedzi. Pzdr.

Oj rosa nawet Ci się nie chce poszukać, proszę:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=tikurilla+%C5%82%C3%B3d%C5%BA&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

A co byscie powiedzieli na wapno???Kiedys sciany sie bialkowalo bylo to zdrowe,przepuszczalo pare no i dziecko moglo sobie od czasu do czasu polizac :lol: .pisze powaznie przeciez te wszystkie nowoczesne farby wytwarzaja powloke ,ktora w przypadku np.silikatow powoduje utrate wlasciwosci tegoz materialu.Zdaje sobie sprawe ze wapienko sie brudzi ,no ale......Coraz czesciej mysle o tym powaznie.

• 3 weeks później...

U nas też będzie Dulux chociaż sprawdzę jeszcze jak cenowo stoi Tikurilla. Jeśli nie będzie drastycznie odbiegała to się zastanowię.

Do salonu zamierzamy dać pastelowa brzoskwinię, na ulotce jest b.jasna prawie kremowa. Ale mówią, że na dużej powierzchni kolor wychodzi ciemniejszy. Co wy na to?

Wrócę do tej Tikkutilli. Zobaczyłam efekt malowania męża. Moze i maluje się nią świetnie, ale rzeczywiście ujawnia wszystkie niedoskonałości - najlepsza jest chyba na gładze gispowe. A u nas na dole tynk celowo był chropowaty - i po pokryciu jej taką gładką i lekko błyszczącą powłoką (mimo, że to mat), w dodatku intensywnie malinową, tak sobie to wygląda z bliska. Przy wszystkich problemach ze skapywaniem Dekorala i słabym kryciem daje on jednak ładny "pudrowy" efekt.

• 4 months później...

Śnieżka

1. Śnieżka Grunt

2. Łazienki i kuchnia - BioŚnieżka

3. Sufity - ŚnieżkaMax

4. Kolory - na bazie Max lub Bio z barwnikami Levisa.

Jak na razie jestem bardzo zadowolony - z jakości i ceny :wink: :D

Robiłem już kilka poprawek (punktowo) i nie widać żadnej różnicy.

A co ja przeżyłem z Beckersem :o :-?

Pozdrawiam

Generalnie Dulux.

Wkurzało nas stanie przed wzornikim kolorów przy mieszalniku i zastanawianie się nad odcieniem koloru. W Duluxie gama kolorów ograniczona więc łatwiej się zdecydować.

Samo malowanie to bajka - nie kapie, doskonale kryje - super. I to na chropowatym tynku cementowo-wapiennym.

Zużycie na takim tynku to u nas ok 8m2/litr farby przy jednorazowym malowaniu.

Podkładowo najpierw grunt, potem akrylowa "cieszynka" - bo najtańsza - i na to 2x dulux. Wychodzi super.

Pozdrawiam

...

Podkładowo najpierw grunt, potem akrylowa "cieszynka" - bo najtańsza - i na to 2x dulux. Wychodzi super....

Rydzu - mi konsultanci Duluxa mówili, że nie wolno stosować innego gruntu niż ten Duluxa lub Dekorala z naciskiem na ten drugi 8) :o

Podobno mogą potem być problemy z trzymaniem się farby.

Powtarzam tylko to co mi powiedziano.

Pozdrawiam

• 3 months później...
A co byscie powiedzieli na wapno???Kiedys sciany sie bialkowalo bylo to zdrowe,przepuszczalo pare no i dziecko moglo sobie od czasu do czasu polizac :lol: .pisze powaznie przeciez te wszystkie nowoczesne farby wytwarzaja powloke ,ktora w przypadku np.silikatow powoduje utrate wlasciwosci tegoz materialu.Zdaje sobie sprawe ze wapienko sie brudzi ,no ale......Coraz czesciej mysle o tym powaznie.

Też o tym pomyślałem, bo malowanie tuż tuż. Mam ofertę farby Aquatex firmy Kabe która jest oddychająca, bo też mam silikat i gipsowy tynk.

Farba akrylo-krzemianowa chyba. Sprzedawca mówił że daje się ją bez gruntowania, a ma ktoś doświadczenia w tym temacie?

Na regipsy u mnie fachowcy gruntowali Jedynką, ale to chyba jest akrylowa więc jak zagruntują tym ściany to zrobi się warstwa nieprzepuszczalna dla pary wodnej.

Ta farba Kabe ma mieć mikropory dla pary a jednocześnie być zmywalna