Audirs4 16.11.2024 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada (edytowane) Dzień dobry. Przygotowuje sobie strzemiona na fundamenty o wymiarach 30x20 z pręta fi6 Chciałem się zapytać, czy muszę robić kąt 135stopni tak jak jest w projekcie, czy nie jest to aż takie ważne i może być 90 stopni? Druga sprawa. W projekcie mam 30x20 + zakład z każdej strony po 7cm Nie wiem czy dobrze mi wychodzi bo druta gnę dokładnie na środku zaznaczonego pręta a wychodzi mi po zewnętrznej stronie 21cm odległość wewnętrzna jest tak jak w projekcie czyli 20 Nie wiem czy tak może być, czy jest to aż tak istotna taka różnica. Z góry sorry, może pytania idiotyczne, ale chce sobie już przygotować to wszystko na wiosnę, a kiera jeszcze nie mam. Przesyłam zrzut projektu mojego fundamentu. Edytowane 17 Listopada przez Audirs4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 16.11.2024 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada Nie wiem czy warto się bawić, są firmy, które robią to maszynowo. Ja u siebie kupiłem, każde strzemiono takie same, kręcenie zbrojenia to przyjemność Jak będziesz robił sam zwróć uwagę na klasę stali zgodną z projektem (ważne) oraz 2 cm na otulinę betonu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.11.2024 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 17 minut temu, jowik2 napisał: (...)Jak będziesz robił sam zwróć uwagę na (...) oraz 2 cm na otulinę betonu.. W ziemi czy na chudziaku to raczej 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.11.2024 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 11 godzin temu, Audirs4 napisał: Dzień dobry. Przygotowuje sobie strzemiona na fundamenty o wymiarach 30x20 z pręta fi6 Chciałem się zapytać, czy muszę robić kąt 135stopni tak jak jest w projekcie, czy nie jest to aż takie ważne i może być 90 stopni? Druga sprawa. W projekcie mam 30x20 + zakład z każdej strony po 7cm Nie wiem czy dobrze mi wychodzi bo druta gnę dokładnie na środku zaznaczonego pręta a wychodzi mi po zewnętrznej stronie 21cm odległość wewnętrzna jest tak jak w projekcie czyli 20 Nie wiem czy tak może być, czy jest to aż tak istotna taka różnica. Kąt możesz zrobić 90stopni. Wymiary trzymaj by otulina wyszła jak w projekcie. 7cm jest wymagane "bez chudziaka" jak masz chudziak może być 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 17.11.2024 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 9 godzin temu, jowik2 napisał: Nie wiem czy warto się bawić, są firmy, które robią to maszynowo. Ja u siebie kupiłem, każde strzemiono takie same, kręcenie zbrojenia to przyjemność Jak będziesz robił sam zwróć uwagę na klasę stali zgodną z projektem (ważne) oraz 2 cm na otulinę betonu.. Dzięki za podpowiedź, ale już kupiłem sobie pręty AIII 500 i giętarkę. Z drugiej strony mogłem tak zrobić i kupić gotowce. 3 godziny temu, jajmar napisał: Kąt możesz zrobić 90stopni. Wymiary trzymaj by otulina wyszła jak w projekcie. 7cm jest wymagane "bez chudziaka" jak masz chudziak może być 5cm. Dzięki. Czyli musi być koniecznie te 20x30 po zewnętrznej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.11.2024 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 6 godzin temu, Audirs4 napisał: Dzięki za podpowiedź, ale już kupiłem sobie pręty AIII 500 i giętarkę. Z drugiej strony mogłem tak zrobić i kupić gotowce. Dzięki. Czyli musi być koniecznie te 20x30 po zewnętrznej stronie? AIII 500 na strzemiona? Raczej były w projekcie ze słabszej stali. W przypadku ławy jak delikatnie zmniejszysz nic złego się nie stanie. 1cm czy 2 nie będzie problemem dla pracy tych elementów. Zwiększenie strzemion jest o tyle ryzykowene że może zbrojenie za bardzo zbliżyć się do krawędzi betonu i ta otulina jest taka spora ze względu na wilgoć w gruncie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 18.11.2024 04:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 16 godzin temu, jajmar napisał: AIII 500 na strzemiona? Raczej były w projekcie ze słabszej stali. W przypadku ławy jak delikatnie zmniejszysz nic złego się nie stanie. 1cm czy 2 nie będzie problemem dla pracy tych elementów. Zwiększenie strzemion jest o tyle ryzykowene że może zbrojenie za bardzo zbliżyć się do krawędzi betonu i ta otulina jest taka spora ze względu na wilgoć w gruncie. Tak może być słabsza, a pręty główne mam AIII500 Dzięki za pomoc, teraz wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts