Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie strzemion na fundamenty.

Recommended Posts

Dzień dobry. Przygotowuje sobie strzemiona na fundamenty o wymiarach 30x20 z pręta fi6 Chciałem się zapytać, czy muszę robić kąt 135stopni tak jak jest w projekcie, czy nie jest to aż takie ważne i może być 90 stopni? Druga sprawa. W projekcie mam 30x20 + zakład z każdej strony po 7cm Nie wiem czy dobrze mi wychodzi bo druta gnę dokładnie na środku zaznaczonego pręta a wychodzi mi po zewnętrznej stronie 21cm odległość wewnętrzna jest tak jak w projekcie czyli 20 Nie wiem czy tak może być, czy jest to aż tak istotna taka różnica. Z góry sorry, może pytania idiotyczne, ale chce sobie już przygotować to wszystko na wiosnę, a kiera jeszcze nie mam. Przesyłam zrzut projektu mojego fundamentu.

Bez tytułu.png

Edytowane przez Audirs4

11 godzin temu, Audirs4 napisał:

Dzień dobry. Przygotowuje sobie strzemiona na fundamenty o wymiarach 30x20 z pręta fi6 Chciałem się zapytać, czy muszę robić kąt 135stopni tak jak jest w projekcie, czy nie jest to aż takie ważne i może być 90 stopni? Druga sprawa. W projekcie mam 30x20 + zakład z każdej strony po 7cm Nie wiem czy dobrze mi wychodzi bo druta gnę dokładnie na środku zaznaczonego pręta a wychodzi mi po zewnętrznej stronie 21cm odległość wewnętrzna jest tak jak w projekcie czyli 20 Nie wiem czy tak może być, czy jest to aż tak istotna taka różnica. 

Kąt możesz zrobić 90stopni. Wymiary trzymaj by otulina wyszła jak w projekcie. 7cm jest wymagane "bez chudziaka" jak masz chudziak może być 5cm. 

9 godzin temu, jowik2 napisał:

Nie wiem czy warto się bawić, są firmy, które robią to maszynowo. Ja u siebie kupiłem, każde strzemiono takie same, kręcenie zbrojenia to przyjemność :) Jak będziesz robił sam zwróć uwagę na klasę stali zgodną z projektem (ważne) oraz 2 cm na otulinę betonu..

Dzięki za podpowiedź, ale już kupiłem sobie pręty AIII 500 i giętarkę. Z drugiej strony mogłem tak zrobić i kupić gotowce. 

3 godziny temu, jajmar napisał:

Kąt możesz zrobić 90stopni. Wymiary trzymaj by otulina wyszła jak w projekcie. 7cm jest wymagane "bez chudziaka" jak masz chudziak może być 5cm. 

Dzięki. Czyli musi być koniecznie te 20x30 po zewnętrznej stronie?

6 godzin temu, Audirs4 napisał:

Dzięki za podpowiedź, ale już kupiłem sobie pręty AIII 500 i giętarkę. Z drugiej strony mogłem tak zrobić i kupić gotowce. 

Dzięki. Czyli musi być koniecznie te 20x30 po zewnętrznej stronie?

AIII 500 na strzemiona? Raczej były w projekcie ze słabszej stali. W przypadku ławy jak delikatnie zmniejszysz nic złego się nie stanie.  1cm czy 2 nie będzie problemem dla pracy tych elementów. Zwiększenie strzemion jest o tyle ryzykowene że może zbrojenie za bardzo zbliżyć się do krawędzi betonu i ta otulina jest taka spora ze względu na wilgoć w gruncie. 

• Like 1

16 godzin temu, jajmar napisał:

AIII 500 na strzemiona? Raczej były w projekcie ze słabszej stali. W przypadku ławy jak delikatnie zmniejszysz nic złego się nie stanie.  1cm czy 2 nie będzie problemem dla pracy tych elementów. Zwiększenie strzemion jest o tyle ryzykowene że może zbrojenie za bardzo zbliżyć się do krawędzi betonu i ta otulina jest taka spora ze względu na wilgoć w gruncie. 

Tak może być słabsza, a pręty główne mam AIII500 Dzięki za pomoc, teraz wszystko jasne.