Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec 20kW z 2007 - czy teraz taki sam ?

p

Recommended Posts

W dniu 17.11.2024 o 20:28, prokurator napisał:

Kaisai teraz kupisz za 6 tys zł haier podobnie a kocioł przypuszczam że co najmniej 10 tys aby to był sensowny kocioł , ale jak jedziesz na kaloryferach to raczej trzymaj się jednak kotła .

Niby tak ale tu trzeba uważać bo np. 16 kW Kaisai Arctic ma 12 kW przy -7+45, 7,98 kW przy -10+50, 6,18 kW przy -15+50 a do tego 68 dB hałasu gdzie porządne urządzenia mają przy deklarowanej mocy 14 kW i -15+55 moc 10 kW a więc o połowę więcej i to przy głośności do 55 dB a to ogromna różnica !!!

9 godzin temu, SUSPENSER napisał:

Jest masa takich opartych na palnikach SV200 i SV300, najlepiej kupić wersję peletową i masz wtedy dobre papiery na kocioł a w razie potrzeby można w nim palić pelletem, ekogroszkiem, miałem, owasem, żytem, pestkami wiśni itd.

Jakie to kotły w których można palić wszystkim? 

W razie potrzeby każdy z palnikiem SV-200 i SV-300 choć oczywiście zgodnie z przepisami powinno się palić tym na co kocioł ma papiery więc w wersji peletowej pelletami, a w ekogroszkowej ekogroszkiem.

Przykłady Skamp-pv 15 PEL, Skamp-pv 13, Technix 9,12,15,19,24,30,38,48 kW w wersji ekogroszkowej i peletowej, Technix Pel Lux 10,12,15,,19,24,30,38,48 kW i masa innych opartych na ww palnikach.

@p

Mój Dom 240m2, 7cm styro ściany, 15cm wełna strop, 2 cm styro podłoga, went graw, okna dwuszybowe 25m2, grzejniki parter faviery przewymiarowane, piętro grzejniki aluminiowe 1 żeberko na 1m2 powierzchni grzewczej.
Z zapotrzebowania wychodzi zużycie w sezonie grzewczym na CO i CWU 2-2,5t węgla i 6m3 (9mp) drewna.
Sezon grzewczy 2022/23 10.09.22-10.05.23r. śr temp 5,5°C, długość trwania 245dni, kocioł na węgiel/drewno na CO i CWU 1,8t węgla, 6m3 (9mp) drewna.
Sezon grzewczy 2023/24 10.10.23-25.04.24r. śr. temp 5,4°C, długość trwania 200dni, fotowoltaika stare zasady, kocioł na węgiel/drewno 1t węgla, 4m3 (6mp) drewna, grzałka do CWU 300 kwh, 2 klimatyzatory 3,5kw do dogrzewania w okresie przejściowym (gdy na zewnątrz jest powyżej 3°C) parter (110m2) 650 kwh (klima pracowała w ciągu 200dni przez 1800godz.) i piętro (110m2) 360 kwh (klima pracowała w ciągu 200dni przez 620godz.), krócej pracowała na piętrze ze względu na większe zyski słoneczne od przeszkleń i bytowe od mieszkańców - gotowanie, komputery.
Temperatura w budynku oscyluje w granicy 20-22°C. A kocioł węgiel/drewno jest całkowicie wygaszany na noc a uruchamiany przeważnie rano 5-8/9 i popołudniu 16-19/20.

Z moich obserwacji i karty katalogowej wynika, że przy +14C to COP ok. 4,6, przy +7C to COP 3,8, przy +3C to COP 3,2, przy -2C to COP 2,8, przy -7C to COP 2,3, przy -10C to COP 1,9, przy -15C to COP 1,3.

Robiłem test zużycia prądu w porównaniu z farelką w pomieszczeniu o kubaturze 37m3 i temperaturze zew. wynoszącej +3oC. Klimatyzator zużył od 2,9 (średnia moc cieplna i wydmuch powietrza o temp. 49oC) do 3,6 (niska moc cieplna i wydmuch powietrza o temp. 34oC) razy mniej prądu elektrycznego do nagrzania pomieszczenia do takiej samej temperatury niż farelka.

W dniu 16.11.2024 o 22:58, DUNIA.MD napisał:

No i co z tego? Przez kilka lat będziesz miał tanie ogrzewanie, a później porównywalne, a dalej – kto to wie? Przykład domu 150 m² z dobrą izolacją i grzejnikami:

• Kocioł na pellet: 1,9 x 1500 = 2900 PLN,
  • Kocioł podajnikowy na ekogroszek: 1,3 x 1800 + ETS2 600 PLN = 3000 PLN,
  • Pompa ciepła powietrzna: 3025 x 0,9 = 2723 PLN,
  • Kocioł zgazowujący drewno z buforem: 4,7 x 450 = 2000 PLN.

W takim połączeniu wydajność kotła na pellecie jest porażająca. 

Ale zapominasz o koszcie instalacji każdego z tym rozwiązań. NIe jestem na bieżąco z cenami ale wydaje mi się, że np. instalacja pompy ciepła jest o wiele droższa niż kotła na pellet czy groszek.

W dniu 16.11.2024 o 18:35, DUNIA.MD napisał:

Ogólna zasada mówi, że jeśli wcześniej korzystałeś z kotła o mocy 20 kW, możliwe, że nowoczesny kocioł o mocy 15–17 kW będzie wystarczający, szczególnie jeśli budynek ma dobrą izolację. Kluczowe jest jednak ustalenie, czy dotychczasowy kocioł nie był już przewymiarowany w momencie zakupu. Aby dobrać odpowiednią moc, należy wziąć pod uwagę konkretne parametry budynku, takie jak powierzchnia, izolacja i zapotrzebowanie na ciepło.

Są ludzie, którzy to obliczają. Czy jest jakiś centralny spis takich firm ludzi, którzy profesjonalnie zajmują się obliczaniem zapotrzebowania na ciepło ?

W dniu 18.11.2024 o 14:04, henrykow napisał:

Przy takiej powierzchni to te 20 kW piec musi mieć i nie wiem czy już podjąłeś decyzję na jakie paliwo ale radzę Ci wybierz na pellet.

Ale dlaczego ? Nie chcę się opierać na "wydaje mi się" tylko na liczbach :-)

58 minut temu, p napisał:

Ale dlaczego ? Nie chcę się opierać na "wydaje mi się" tylko na liczbach :-)

Przy takiej powierzchni (250 m2) nie ma siły że max 20 kW. Zresztą mi się nie wydaje, wystarczy znaleźć sobie kalkulator doboru pieca do powierzchni.

Cytat

Aby obliczyć moc kotła i dostosować moc do kotłowni potrzebujemy danych dotyczących powierzchni domu (w m²), wysokości pomieszczeń (w m) i informacji o stracie ciepła. Bardzo uproszczony wzór to:
Moc kotła (kW) = Powierzchnia domu × Wysokość pomieszczeń × Wskaźnik powierzchniowy .
Jednak lepiej skorzystać z darmowego kalkulatora, który znajdziesz na stronie lub zapytać eksperta. Wartości wskaźnika zapotrzebowania to ok: 100-210 W/m² dla domów przed 1982, 80-120 W/m² dla lat 80. i 90., 15-50 W/m² dla nowoczesnych, dobrze izolowanych domów, oraz 70 W/m² dla budynków zgodnych z wymaganiami od 2017. Aktualnie trwają pracę nad stworzeniem nowych wymogów względem nowo budowanych budynków. Aktualnie norma przewiduje Otrzymany wynik w watach przeliczamy na kilowaty (1 kW = 1000 W). Dokładność danych jest kluczowa, aby uniknąć problemów eksploatacyjnych, dlatego dostosowanie wskaźników do specyfiki budynku jest istotne.

Źródło z którego pochodzi cytat.

W dniu 22.11.2024 o 22:30, SUSPENSER napisał:

W razie potrzeby każdy z palnikiem SV-200 i SV-300 choć oczywiście zgodnie z przepisami powinno się palić tym na co kocioł ma papiery więc w wersji peletowej pelletami, a w ekogroszkowej ekogroszkiem.

Przykłady Skamp-pv 15 PEL, Skamp-pv 13, Technix 9,12,15,19,24,30,38,48 kW w wersji ekogroszkowej i peletowej, Technix Pel Lux 10,12,15,,19,24,30,38,48 kW i masa innych opartych na ww palnikach.

Jakoś nie widzę tego aby te piece były do spalania wszystkiego. Przykład Skamp-pv 15 PEL to 

Cytat

Kocioł SKAMP-PV 15kW pell został przekonstruowany i dopasowany pod spalanie pelletu 

Technix 9 to

Cytat

KOCIOŁ SEKOM TECHNIX 9 KW EKOGROSZEK 5 KLASA PIEC CO  

POWIERZCHNIA GRZANIA DO MAX. 90 M2 OCIEPLONEGO MIESZKANIA
STEROWNIK ARGOS PLUS
SPALANIE EKOGROSZKU
PALNIK SV200-10

Gdzie Ty widzisz aby można było palic w tych piecach jak miałem, owsem, żytem, pestkami wiśni itd. czyli wszystkim. Jeżeli kocioł jest na pellet to nie wiem jakim cudem można palić w nim ekogroszkiem.

4 godziny temu, prokurator napisał:

Mało widziałes , są takie piece - kotły do pelletu a po zdjęciu kilku elementów dołożenie innych (są w zestawie ) palisz ekogroszkiem obecnie groszkiem.

Co ty chłopie bredzisz? Kociołek na pellet jeżeli posiada ruszt wymienny to możesz palić drewnem ( nie wszystkie piece taki ruszt posiadają i mają możliwość) a nie jakiś elementów i na pewno jeżeli piec jest na pellet to nie napalisz w nim ekogorszkiem chyba że piszesz o groszku tym zielonym z ogródka🙂

12 godzin temu, henrykow napisał:

Co ty chłopie bredzisz? Kociołek na pellet jeżeli posiada ruszt wymienny to możesz palić drewnem ( nie wszystkie piece taki ruszt posiadają i mają możliwość) a nie jakiś elementów i na pewno jeżeli piec jest na pellet to nie napalisz w nim ekogorszkiem chyba że piszesz o groszku tym zielonym z ogródka🙂

12 godzin temu, henrykow napisał:

Co za słownik tak z grubej rury aby było twoje ???? w tym piecu nie ma żadnych rusztów , uzupełnij wiedzę zanim cos chapniesz tak znów z grubej.

7 godzin temu, prokurator napisał:

Co za słownik tak z grubej rury aby było twoje ???? w tym piecu nie ma żadnych rusztów , uzupełnij wiedzę zanim cos chapniesz tak znów z grubej.

Jak można  z kimś dyskutować jak on nie ma nawet zielonego pojęcia.

Nie moje bo ja tego nie wymyśliłem ani nie wynalazłem, pisałem o ruszcie zastępczym  którego zakłada się aby móc palić drewnem gdy piec jest na pellet.