SUSPENSER 20.11.2024 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada W dniu 17.11.2024 o 20:28, prokurator napisał: Kaisai teraz kupisz za 6 tys zł haier podobnie a kocioł przypuszczam że co najmniej 10 tys aby to był sensowny kocioł , ale jak jedziesz na kaloryferach to raczej trzymaj się jednak kotła . Niby tak ale tu trzeba uważać bo np. 16 kW Kaisai Arctic ma 12 kW przy -7+45, 7,98 kW przy -10+50, 6,18 kW przy -15+50 a do tego 68 dB hałasu gdzie porządne urządzenia mają przy deklarowanej mocy 14 kW i -15+55 moc 10 kW a więc o połowę więcej i to przy głośności do 55 dB a to ogromna różnica !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 20.11.2024 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 9 godzin temu, SUSPENSER napisał: Jest masa takich opartych na palnikach SV200 i SV300, najlepiej kupić wersję peletową i masz wtedy dobre papiery na kocioł a w razie potrzeby można w nim palić pelletem, ekogroszkiem, miałem, owasem, żytem, pestkami wiśni itd. Jakie to kotły w których można palić wszystkim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.11.2024 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada W razie potrzeby każdy z palnikiem SV-200 i SV-300 choć oczywiście zgodnie z przepisami powinno się palić tym na co kocioł ma papiery więc w wersji peletowej pelletami, a w ekogroszkowej ekogroszkiem. Przykłady Skamp-pv 15 PEL, Skamp-pv 13, Technix 9,12,15,19,24,30,38,48 kW w wersji ekogroszkowej i peletowej, Technix Pel Lux 10,12,15,,19,24,30,38,48 kW i masa innych opartych na ww palnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 30.11.2024 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 11:59 @p Mój Dom 240m2, 7cm styro ściany, 15cm wełna strop, 2 cm styro podłoga, went graw, okna dwuszybowe 25m2, grzejniki parter faviery przewymiarowane, piętro grzejniki aluminiowe 1 żeberko na 1m2 powierzchni grzewczej. Z zapotrzebowania wychodzi zużycie w sezonie grzewczym na CO i CWU 2-2,5t węgla i 6m3 (9mp) drewna. Sezon grzewczy 2022/23 10.09.22-10.05.23r. śr temp 5,5°C, długość trwania 245dni, kocioł na węgiel/drewno na CO i CWU 1,8t węgla, 6m3 (9mp) drewna. Sezon grzewczy 2023/24 10.10.23-25.04.24r. śr. temp 5,4°C, długość trwania 200dni, fotowoltaika stare zasady, kocioł na węgiel/drewno 1t węgla, 4m3 (6mp) drewna, grzałka do CWU 300 kwh, 2 klimatyzatory 3,5kw do dogrzewania w okresie przejściowym (gdy na zewnątrz jest powyżej 3°C) parter (110m2) 650 kwh (klima pracowała w ciągu 200dni przez 1800godz.) i piętro (110m2) 360 kwh (klima pracowała w ciągu 200dni przez 620godz.), krócej pracowała na piętrze ze względu na większe zyski słoneczne od przeszkleń i bytowe od mieszkańców - gotowanie, komputery. Temperatura w budynku oscyluje w granicy 20-22°C. A kocioł węgiel/drewno jest całkowicie wygaszany na noc a uruchamiany przeważnie rano 5-8/9 i popołudniu 16-19/20. Z moich obserwacji i karty katalogowej wynika, że przy +14C to COP ok. 4,6, przy +7C to COP 3,8, przy +3C to COP 3,2, przy -2C to COP 2,8, przy -7C to COP 2,3, przy -10C to COP 1,9, przy -15C to COP 1,3. Robiłem test zużycia prądu w porównaniu z farelką w pomieszczeniu o kubaturze 37m3 i temperaturze zew. wynoszącej +3oC. Klimatyzator zużył od 2,9 (średnia moc cieplna i wydmuch powietrza o temp. 49oC) do 3,6 (niska moc cieplna i wydmuch powietrza o temp. 34oC) razy mniej prądu elektrycznego do nagrzania pomieszczenia do takiej samej temperatury niż farelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 30.11.2024 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 12:05 @p Ja polecałbym kocioł dwupaliwowy drewno/pellety + klimatyzator 3,5kw na każdą kondygnację (umieszczony w największym centralnie położonym pomieszczeniu w budynku, muszą być otwarte drzwi do sąsiednich pokoi) do ogrzewania w okresach przejściowych (temp. zew. powyżej +3stC.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 02.12.2024 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 12:20 W dniu 16.11.2024 o 22:58, DUNIA.MD napisał: No i co z tego? Przez kilka lat będziesz miał tanie ogrzewanie, a później porównywalne, a dalej – kto to wie? Przykład domu 150 m² z dobrą izolacją i grzejnikami: Kocioł na pellet: 1,9 x 1500 = 2900 PLN, Kocioł podajnikowy na ekogroszek: 1,3 x 1800 + ETS2 600 PLN = 3000 PLN, Pompa ciepła powietrzna: 3025 x 0,9 = 2723 PLN, Kocioł zgazowujący drewno z buforem: 4,7 x 450 = 2000 PLN. W takim połączeniu wydajność kotła na pellecie jest porażająca. Ale zapominasz o koszcie instalacji każdego z tym rozwiązań. NIe jestem na bieżąco z cenami ale wydaje mi się, że np. instalacja pompy ciepła jest o wiele droższa niż kotła na pellet czy groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 02.12.2024 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 12:21 W dniu 16.11.2024 o 18:35, DUNIA.MD napisał: Ogólna zasada mówi, że jeśli wcześniej korzystałeś z kotła o mocy 20 kW, możliwe, że nowoczesny kocioł o mocy 15–17 kW będzie wystarczający, szczególnie jeśli budynek ma dobrą izolację. Kluczowe jest jednak ustalenie, czy dotychczasowy kocioł nie był już przewymiarowany w momencie zakupu. Aby dobrać odpowiednią moc, należy wziąć pod uwagę konkretne parametry budynku, takie jak powierzchnia, izolacja i zapotrzebowanie na ciepło. Są ludzie, którzy to obliczają. Czy jest jakiś centralny spis takich firm ludzi, którzy profesjonalnie zajmują się obliczaniem zapotrzebowania na ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 02.12.2024 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 12:23 W dniu 18.11.2024 o 14:04, henrykow napisał: Przy takiej powierzchni to te 20 kW piec musi mieć i nie wiem czy już podjąłeś decyzję na jakie paliwo ale radzę Ci wybierz na pellet. Ale dlaczego ? Nie chcę się opierać na "wydaje mi się" tylko na liczbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.12.2024 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 13:27 58 minut temu, p napisał: Ale dlaczego ? Nie chcę się opierać na "wydaje mi się" tylko na liczbach Przy takiej powierzchni (250 m2) nie ma siły że max 20 kW. Zresztą mi się nie wydaje, wystarczy znaleźć sobie kalkulator doboru pieca do powierzchni. Cytat Aby obliczyć moc kotła i dostosować moc do kotłowni potrzebujemy danych dotyczących powierzchni domu (w m²), wysokości pomieszczeń (w m) i informacji o stracie ciepła. Bardzo uproszczony wzór to: Moc kotła (kW) = Powierzchnia domu × Wysokość pomieszczeń × Wskaźnik powierzchniowy . Jednak lepiej skorzystać z darmowego kalkulatora, który znajdziesz na stronie lub zapytać eksperta. Wartości wskaźnika zapotrzebowania to ok: 100-210 W/m² dla domów przed 1982, 80-120 W/m² dla lat 80. i 90., 15-50 W/m² dla nowoczesnych, dobrze izolowanych domów, oraz 70 W/m² dla budynków zgodnych z wymaganiami od 2017. Aktualnie trwają pracę nad stworzeniem nowych wymogów względem nowo budowanych budynków. Aktualnie norma przewiduje Otrzymany wynik w watach przeliczamy na kilowaty (1 kW = 1000 W). Dokładność danych jest kluczowa, aby uniknąć problemów eksploatacyjnych, dlatego dostosowanie wskaźników do specyfiki budynku jest istotne. Źródło z którego pochodzi cytat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.12.2024 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 13:36 W dniu 22.11.2024 o 22:30, SUSPENSER napisał: W razie potrzeby każdy z palnikiem SV-200 i SV-300 choć oczywiście zgodnie z przepisami powinno się palić tym na co kocioł ma papiery więc w wersji peletowej pelletami, a w ekogroszkowej ekogroszkiem. Przykłady Skamp-pv 15 PEL, Skamp-pv 13, Technix 9,12,15,19,24,30,38,48 kW w wersji ekogroszkowej i peletowej, Technix Pel Lux 10,12,15,,19,24,30,38,48 kW i masa innych opartych na ww palnikach. Jakoś nie widzę tego aby te piece były do spalania wszystkiego. Przykład Skamp-pv 15 PEL to Cytat Kocioł SKAMP-PV 15kW pell został przekonstruowany i dopasowany pod spalanie pelletu Technix 9 to Cytat KOCIOŁ SEKOM TECHNIX 9 KW EKOGROSZEK 5 KLASA PIEC CO POWIERZCHNIA GRZANIA DO MAX. 90 M2 OCIEPLONEGO MIESZKANIA STEROWNIK ARGOS PLUS SPALANIE EKOGROSZKU PALNIK SV200-10 Gdzie Ty widzisz aby można było palic w tych piecach jak miałem, owsem, żytem, pestkami wiśni itd. czyli wszystkim. Jeżeli kocioł jest na pellet to nie wiem jakim cudem można palić w nim ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 02.12.2024 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 15:39 Mało widziałes , są takie piece - kotły do pelletu a po zdjęciu kilku elementów dołożenie innych (są w zestawie ) palisz ekogroszkiem obecnie groszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.12.2024 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 godzin temu 4 godziny temu, prokurator napisał: Mało widziałes , są takie piece - kotły do pelletu a po zdjęciu kilku elementów dołożenie innych (są w zestawie ) palisz ekogroszkiem obecnie groszkiem. Co ty chłopie bredzisz? Kociołek na pellet jeżeli posiada ruszt wymienny to możesz palić drewnem ( nie wszystkie piece taki ruszt posiadają i mają możliwość) a nie jakiś elementów i na pewno jeżeli piec jest na pellet to nie napalisz w nim ekogorszkiem chyba że piszesz o groszku tym zielonym z ogródka🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 03.12.2024 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 godzin temu 12 godzin temu, henrykow napisał: Co ty chłopie bredzisz? Kociołek na pellet jeżeli posiada ruszt wymienny to możesz palić drewnem ( nie wszystkie piece taki ruszt posiadają i mają możliwość) a nie jakiś elementów i na pewno jeżeli piec jest na pellet to nie napalisz w nim ekogorszkiem chyba że piszesz o groszku tym zielonym z ogródka🙂 12 godzin temu, henrykow napisał: Co ty chłopie bredzisz? Kociołek na pellet jeżeli posiada ruszt wymienny to możesz palić drewnem ( nie wszystkie piece taki ruszt posiadają i mają możliwość) a nie jakiś elementów i na pewno jeżeli piec jest na pellet to nie napalisz w nim ekogorszkiem chyba że piszesz o groszku tym zielonym z ogródka🙂 Co za słownik tak z grubej rury aby było twoje ???? w tym piecu nie ma żadnych rusztów , uzupełnij wiedzę zanim cos chapniesz tak znów z grubej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 03.12.2024 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 7 godzin temu, prokurator napisał: Co za słownik tak z grubej rury aby było twoje ???? w tym piecu nie ma żadnych rusztów , uzupełnij wiedzę zanim cos chapniesz tak znów z grubej. Jak można z kimś dyskutować jak on nie ma nawet zielonego pojęcia. Nie moje bo ja tego nie wymyśliłem ani nie wynalazłem, pisałem o ruszcie zastępczym którego zakłada się aby móc palić drewnem gdy piec jest na pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts