LukaszMurator 17.11.2024 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada Witam, kupiłem dom z rynku wtórnego. W większości pomieszczeń są okna Thermoplast 2-szybowe z 1995/97 (bazując na oznaczeniu w środku, nie wiem kiedy montowane) Mam nieco wolnych środków i chcę nieco w dom w przyszłym roku wrzucić. Pytanie brzmi: czy warto zmieniać takie okna na nowsze, 3-szybowe? W sumie obecne okna są szczelne, a przynajmniej ja nie jestem w stanie niczego nieprawidłowego zauważyć. Chodcza lekko, "przeserwisowałem je" we własnym zakresie tj. WD40 na mechanizmy + silikon w spraryu na uszczelki.. no i tyle. Wymiana byłaby patrzą na oko pewnie 15-20 tys. zł. Czy coś takiego w ogóle ma sens, czy lepiej te środki wrzucić w coś innego jak np. ścienna rekuperacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.11.2024 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada Na bieżąco rozmawiamy o podobnym przypadku : Też masz okna dobrej firmy, w podobnym wieku, czyli dojrzałym. Pewnie jeszcze parę lat będziesz mógł się nimi cieszyć, a co później - życie pokaże. Licząc finansowo - nie zwróci się prędko. Ale satysfakcja liczy się nie tylko zwrotem. Aha - kluczowe - jak masz kupić jakiś tani, oknopodobny produkt to ja bym został przy obecnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszMurator 17.11.2024 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada Ok, dzięki za podrzucenie linka! Co prawda nie robiłem żadnych pomiarów termowizją, ale wygląda na to, że najlepszym wyjściem będzie serwis, doregulowanie, może wymiana uszczelek i postawienie na coś innego jak wspomniana rekuperacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts