Michalnowy 17.11.2024 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada Witam. Proszę o poradę w doborze systemu wentylacyjnego na wydzieloną w budynku powierzchnię 20m2. Z góry przepraszam za amatorskie rysunki, ale jestem kompletnie początkujący w tym temacie. Budynek jednopiętrowy(z nieużytkowym strychem - poddaszem) z roku 1936, ściany 50cm z cegły, ściany nieocieplone, podłoga wylewka betonowa z 10cm styropianu. W planie ocieplenie stropu(drewnianego) wełną 30 cm na całej powierzchni. Ogrzewanie gazowe - kocioł dwufunkcyjny kondensacyjny 22kW. Na powierzchni 60m2 prowadzona jest działalność gospodarcza(studio treningowe) - na tej części jest sprawnie działająca wentylacja grawitacyjna(nawiewniki w trzech oknach + 1 kanał wentylacyjny(wywiewny) w łazience, umieszczony w jednym z dwóch przewodów kominowych) - ta powierzchnia zaznaczona jest na rysunku, na zielono, nie chciał bym zmieniać tej wentylacji Na czerwono na rysunku zaznaczona jest powierzchnia wydzielona w budynku(łącznie około 20m2) o przeznaczeniu socjalno-mieszkalnym. Na tej części w ogóle nie ma wentylacji. Powierzchnia składa się z pokoju 15m2, przedpokoju 3,7m2 i małego WC 1m2. W pokoju znajduje się jedno okno. Pokój będzie przeznaczony do spania, przygotowywania posiłków(kuchnia elektryczna dwupalnikowa i zlew), w planie jest klimatyzator 2,5kW. Ta powierzchnia jest oddzielona od powierzchni działalności gospodarczej(zaznaczonej na zielono). Jak można rozwiązać problem wentylacji w tych pomieszczeniach ? Czy rekuperator ścienny będzie dobrym rozwiązaniem ? I czy ogólnie na części domu może być wentylacja grawitacyjna, a w drugiej części mechaniczna. Dodam, że nie ma za bardzo możliwości budowania dodatkowego komina wentylacyjnego. Nad kuchenką elektryczną przewidziany jest jeszcze okap, wyprowadzający parę przez ścianę na zewnątrz. Proszę o jakieś podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wapool 23.11.2024 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada Jestem w trakcie tworzenia własnego, składającego się z 18-calowego wentylatora B&Q i 5 plisowanych filtrów powietrza (20" x 20"), aby stworzyć kostkę. Mnóstwo filmów, jak umieścić je w Internecie, ale większość wydaje się być fanem z 1 filtrem. Wiem, że filtry plisowane mają mniejszą maksymalną przepustowość powietrza niż wentylator, więc myślę, że kostka z 5 filtrami powinna być lepszym rozwiązaniem :) Wentylator po szóstej stronie, skierowany w stronę drzwi. (Warsztat to garaż jednostanowiskowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalnowy 26.11.2024 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada Podpowie ktoś jakieś rozwiązanie? Jak przebije się przez ściane nawiewnikiem do łazienki tam gdzie wylot komina to będzie ok? A w oknie nawiewnik. Czy jeden komin wywiewny wystarczy na taką powierzchnie? Będzie zapewniony ciąg? Wtedy wyglądało by to tak, że jest jeden kanał wywiewny - komin(około 4m wysokości) + nawiewniki w 4 -ech oknach i 1 w ścianie(WC bez okna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 27.11.2024 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada (edytowane) W WC musi być kanał wywiewny - WG albo WM. Edytowane 27 Listopada przez mistalova 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalnowy 28.11.2024 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada Więc jeśli nie ma możliwości budowy kanału wywiewnego(dodatkowego komina) to najlepiej będzie zastosować rekuperator ścienny w WC? Czy są jeszcze inne możliwości wywiewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 28.11.2024 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada Teoretycznie można by wstawić do WC wentylator (pracujący cały czas!) a w okno pokoju nawiewnik. Ale to trochę karkołomne rozwiązanie. "Rekuperator" w ścianie nie za bardzo się sprawdzi - nie wymieni powietrza w całym "mieszkaniu", a poza tym komfort wąchania pierdów jest wątpliwy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalnowy 29.11.2024 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada Dzięki za fachową odpowiedź. Czyli opcja z wentylatorem wywiewnym w WC na prąd + nawiewnik w oknie pokojowym to jedyne sensowne wyjście dla zapewnienia wentylacji tych pomieszczeń? Ogólnie Kanał wywiewny jest konieczny w WC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wapool 30.11.2024 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada W dniu 23.11.2024 o 15:01, wapool napisał: Jestem w trakcie tworzenia własnego, składającego się z 18-calowego wentylatora B&Q i 5 plisowanych filtrów powietrza (20" x 20"), aby stworzyć kostkę. Mnóstwo filmów, jak umieścić je w Internecie, ale większość wydaje się być fanem z 1 filtrem. Wiem, że filtry plisowane mają mniejszą maksymalną przepustowość powietrza niż wentylator, więc myślę, że kostka z 5 filtrami powinna być lepszym rozwiązaniem :) Wentylator po szóstej stronie, skierowany w stronę drzwi. (Warsztat to garaż jednostanowiskowy) i got this... https://vidmate.onl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.11.2024 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada (edytowane) 19 godzin temu, Michalnowy napisał: Ogólnie Kanał wywiewny jest konieczny w WC? Tłumacząc łopatologicznie - Istotą wentylacji jest WYMIANA powietrza. Czyli jedną "dziurą" ma wejść świeże, zaś drugą "dziurą" ma wyjść zużyte, a chyba lepiej, żeby usuwać je kiblem niż np. sypialnią. Edytowane 30 Listopada przez mistalova 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalnowy 02.12.2024 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia Był kominiarz i doradził mi następujące rozwiązania(oznaczyłem na rysunku na niebiesko) 1. W pomieszczeniu(pokoju) zrobić kanał wywiewny - wyprowadzić pionowo przez otwór w suficie specjalną rurę o średnicy 25cm ocieploną wełną, łącznie miałaby około 4 m długości, wystawała 1m nad dach, i około 20cm ponad kalenicę(szczytowy punkt dachu). na końcu tej rury zamontowany turbowent W jednym skrzydle okna nawiewnik okienny 2. W WC jakiś wentylator wywiewno-nawiewny działający na prąd, który wymieniał by tam powietrze( domyślam się, że to jakiś rodzaj wentylacji mechanicznej?) i ma działać cały czas na okrągło Jak oceniacie to rozwiązanie? czy to będzie dobry pomysł i zapewni wentylację w tych pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts