Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system wentylacji na 20m2

Recommended Posts

Witam. Proszę o poradę w doborze systemu wentylacyjnego na wydzieloną w budynku powierzchnię 20m2. Z góry przepraszam za amatorskie rysunki, ale jestem kompletnie początkujący w tym temacie.

Budynek jednopiętrowy(z nieużytkowym strychem - poddaszem) z roku 1936, ściany 50cm z cegły, ściany nieocieplone, podłoga wylewka betonowa z 10cm styropianu. W planie ocieplenie stropu(drewnianego) wełną 30 cm na całej powierzchni. Ogrzewanie gazowe - kocioł dwufunkcyjny kondensacyjny 22kW.

Na powierzchni 60m2 prowadzona jest działalność gospodarcza(studio treningowe) - na tej części jest sprawnie działająca wentylacja grawitacyjna(nawiewniki w trzech oknach + 1 kanał wentylacyjny(wywiewny) w łazience, umieszczony w jednym z dwóch przewodów kominowych) - ta powierzchnia zaznaczona jest na rysunku, na zielono, nie chciał bym zmieniać tej wentylacji

Na czerwono na rysunku zaznaczona jest powierzchnia wydzielona w budynku(łącznie około 20m2) o przeznaczeniu socjalno-mieszkalnym. Na tej części w ogóle nie ma wentylacji. Powierzchnia składa się z pokoju 15m2, przedpokoju 3,7m2 i małego WC 1m2. W pokoju znajduje się jedno okno. Pokój będzie przeznaczony do spania, przygotowywania posiłków(kuchnia elektryczna dwupalnikowa i zlew), w planie jest klimatyzator 2,5kW. Ta powierzchnia jest oddzielona od powierzchni działalności gospodarczej(zaznaczonej na zielono).

Jak można rozwiązać problem wentylacji w tych pomieszczeniach ? Czy rekuperator ścienny będzie dobrym rozwiązaniem ? I czy ogólnie na części domu może być wentylacja grawitacyjna, a w drugiej części mechaniczna. Dodam, że nie ma za bardzo możliwości budowania dodatkowego komina wentylacyjnego. Nad kuchenką elektryczną przewidziany jest jeszcze okap, wyprowadzający parę przez ścianę na zewnątrz.

Proszę o jakieś podpowiedzi

Plan domu.png

Plan pokoju.png

Jestem w trakcie tworzenia własnego, składającego się z 18-calowego wentylatora B&Q i 5 plisowanych filtrów powietrza (20" x 20"), aby stworzyć kostkę.

Mnóstwo filmów, jak umieścić je w Internecie, ale większość wydaje się być fanem z 1 filtrem. Wiem, że filtry plisowane mają mniejszą maksymalną przepustowość powietrza niż wentylator, więc myślę, że kostka z 5 filtrami powinna być lepszym rozwiązaniem :) Wentylator po szóstej stronie, skierowany w stronę drzwi. (Warsztat to garaż jednostanowiskowy)

Podpowie ktoś jakieś rozwiązanie? Jak przebije się przez ściane nawiewnikiem do łazienki tam gdzie wylot komina to będzie ok? A w oknie nawiewnik.

Czy jeden komin wywiewny wystarczy na taką powierzchnie? Będzie zapewniony ciąg? 

Wtedy wyglądało by to tak, że jest jeden kanał wywiewny - komin(około 4m wysokości) + nawiewniki w 4 -ech oknach i 1 w ścianie(WC bez okna)

Teoretycznie można by wstawić do WC wentylator (pracujący cały czas!) a w okno pokoju nawiewnik. 

Ale to trochę karkołomne rozwiązanie. 

"Rekuperator" w ścianie nie za bardzo się sprawdzi - nie wymieni powietrza w całym "mieszkaniu", a poza tym komfort wąchania pierdów jest wątpliwy...

• Thanks 1

W dniu 23.11.2024 o 15:01, wapool napisał:

Jestem w trakcie tworzenia własnego, składającego się z 18-calowego wentylatora B&Q i 5 plisowanych filtrów powietrza (20" x 20"), aby stworzyć kostkę.

Mnóstwo filmów, jak umieścić je w Internecie, ale większość wydaje się być fanem z 1 filtrem. Wiem, że filtry plisowane mają mniejszą maksymalną przepustowość powietrza niż wentylator, więc myślę, że kostka z 5 filtrami powinna być lepszym rozwiązaniem :) Wentylator po szóstej stronie, skierowany w stronę drzwi. (Warsztat to garaż jednostanowiskowy)

i got this...  https://vidmate.onl/ 

19 godzin temu, Michalnowy napisał:

Ogólnie Kanał wywiewny jest konieczny w WC? 

Tłumacząc łopatologicznie - Istotą wentylacji jest WYMIANA powietrza. Czyli jedną "dziurą" ma wejść świeże, zaś drugą "dziurą" ma wyjść zużyte, a chyba lepiej, żeby usuwać je kiblem niż np. sypialnią.

Edytowane przez mistalova
  • Thanks 1

Był kominiarz i doradził mi następujące rozwiązania(oznaczyłem na rysunku na niebiesko)

1. W pomieszczeniu(pokoju) zrobić kanał wywiewny - wyprowadzić pionowo przez otwór w suficie specjalną rurę o średnicy 25cm ocieploną wełną, łącznie miałaby około 4 m długości, wystawała 1m nad dach, i około 20cm ponad kalenicę(szczytowy punkt dachu). na końcu tej rury zamontowany turbowent

W jednym skrzydle okna nawiewnik okienny

2. W WC jakiś wentylator wywiewno-nawiewny działający na prąd, który wymieniał by tam powietrze( domyślam się, że to jakiś rodzaj wentylacji mechanicznej?) i ma działać cały czas na okrągło

Jak oceniacie to rozwiązanie? czy to będzie dobry pomysł i zapewni wentylację w tych pomieszczeniach

Plan pokoju.2png.png