Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa konstrukcji dachu, budowa stropu drewnianego

MichałMS

Recommended Posts

Cześć wszystkim,
Długo myślałem kogo się poradzić aż wylądowałem tutaj, może znajdzie się jakaś dobra dusza z garścią praktycznych informacji i rzuci światło na mój zamysł, a więc do rzeczy:
Do remontu jest dach dwuspadowy 11x9m z obniżeniem drugiej połaci o jakieś 40cm, kalenica (konstrukcja kalenicy) jest podparta słupami które stoją na wylewce bezpośrednio na piętrze, tak samo podparte są krowie dłuższej połaci, pomiędzy piętrem a strychem nie ma stropu, jest otwarta przestrzeń, ściany z pustaka żużlowego, ścianki szczytowe z cegły, teraz moje pytanie, czy teoretycznie można zastąpić słupy podpierające dach jętkami, a konstrukcje dachu złączyć/spiąć razem ze stropem drewnianym który miałby być wykonany razem z wymianą krokwi dachowych i poszycia ? Czy trzeba w jakiś sposób wzmacniać ściany lub wykonywać wieniec od nowa ? Obecny wieniec to zaprawa z cegłami, wygięty nieco w dół nad oknami.
Jak się za to zabrać ? Uprzedzam że z dachem, konstrukcją sobie poradzę, nie jestem pewien jednak rozwiązania, może jakieś alternatywy ?

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-17 o 21.27.59_1d1d4bdc.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-17 o 21.27.58_5712a89c.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-17 o 21.27.58_46d7b9fb.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-17 o 21.27.57_32445e64.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-17 o 21.27.57_6244c2f0.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-17 o 21.27.57_51fa2704.jpg

• 3 weeks później...