MichałMS 17.11.2024 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2024 Cześć wszystkim, Długo myślałem kogo się poradzić aż wylądowałem tutaj, może znajdzie się jakaś dobra dusza z garścią praktycznych informacji i rzuci światło na mój zamysł, a więc do rzeczy: Do remontu jest dach dwuspadowy 11x9m z obniżeniem drugiej połaci o jakieś 40cm, kalenica (konstrukcja kalenicy) jest podparta słupami które stoją na wylewce bezpośrednio na piętrze, tak samo podparte są krowie dłuższej połaci, pomiędzy piętrem a strychem nie ma stropu, jest otwarta przestrzeń, ściany z pustaka żużlowego, ścianki szczytowe z cegły, teraz moje pytanie, czy teoretycznie można zastąpić słupy podpierające dach jętkami, a konstrukcje dachu złączyć/spiąć razem ze stropem drewnianym który miałby być wykonany razem z wymianą krokwi dachowych i poszycia ? Czy trzeba w jakiś sposób wzmacniać ściany lub wykonywać wieniec od nowa ? Obecny wieniec to zaprawa z cegłami, wygięty nieco w dół nad oknami. Jak się za to zabrać ? Uprzedzam że z dachem, konstrukcją sobie poradzę, nie jestem pewien jednak rozwiązania, może jakieś alternatywy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.12.2024 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2024 Radzę zlecić projekt więźby informując konstruktora jakie będzie pokrycie docelowe. Myślę, że potrzebny będzie solidny żelbetowy wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts