Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno tarasowe chowane w ścianie

Recommended Posts

Obawiam się ze w Polsce taki system jest niedostępny z powodu braku możliwości spełnienia WT parametrów izolacyjności termicznej okna.
Natomiast w krajach z cieplejszym klimatem np.:
https://hintex.com/products/hidden-threshold-multi-slide-pocket-door-system-series-3050

3 godziny temu, mow_mi_jakub napisał:

Witam, szukam rozwiązania, które pozwoli mi drzwi tarasowe schować w ścianie i zrobić jeden wielki otwór!  Coś jak na dołączonym zdjęciu. W ścianie byłaby szczelina do której mógłby się takie drzwi schować.

Drzwi czy okno? Jakie ma mieć wymiary - "jeden wielki otwór" i jakie masz środki finansowe przeznaczone ne ten cel ?? :)

• Like 1

11 godzin temu, mow_mi_jakub napisał:

Witam, szukam rozwiązania, które pozwoli mi drzwi tarasowe schować w ścianie i zrobić jeden wielki otwór!  Coś jak na dołączonym zdjęciu. W ścianie byłaby szczelina do której mógłby się takie drzwi schować. 

IMG_3672.jpeg

Ja bym szukał u architekta.. 

A na chłopski rozum i to co widziałem (w cieplejszych krajach): 

- robisz normalną ścianę z otworem na takie okno przesuwne (w grę wchodzi tylko okno HS), a potem zabudowujesz część nieotwieraną (z jednej strony ociepleniem, z drugiej suchą zabudową. 

Ew. jeśli ściana już jest, to wstawiasz okno za otworem i zabudowujesz wnętrze. 

14 godzin temu, finlandia napisał:

Ja bym szukał u architekta.. 

A na chłopski rozum i to co widziałem (w cieplejszych krajach): 

- robisz normalną ścianę z otworem na takie okno przesuwne (w grę wchodzi tylko okno HS), a potem zabudowujesz część nieotwieraną (z jednej strony ociepleniem, z drugiej suchą zabudową. 

Ew. jeśli ściana już jest, to wstawiasz okno za otworem i zabudowujesz wnętrze. 

Właśnie takie coś rozważałem ale szkoda mi chować np pod płyta GK część nieotwieraną 😕 

Edytowane przez mow_mi_jakub