Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa gruntowa z 3 odwiertami - jak uniknąć skroplin na wężach?

pst25

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie budowy. Planuje pompę gruntową z 3 odwiertami.
Mam wyprowadzone węże na zewnątrz pod podłogą, jak na zdjęciach. Uważam za dobry pomysł, jednak ostatnio ktoś powiedział że będę miał dużo skroplin na wężach. Nie wiem ile w tym prawdy. U rodziców jest dobrze. Jak uważacie? Czy ciągnąć osobne węże po posadzce i ukryć w styropianie ?

p1.jpg

p2.jpg

Ok, odpowiem Ci. Ogólnie chodzi o to, że izoluje się np. rury z zimną wodą, ponieważ może się na nich skroplić para wodna z powietrza. Polega to na tym, że ciepłe, wilgotne powietrze omywające taką zimną rurę ulega schłodzeniu i osiąga temperaturę punktu rosy, poniżej którego następuje skroplenie wody na ściankach tej rury.

Rozumiem, że pytasz o to czy zaizolować te krótkie odcinki przewodów wewnątrz domu? Każda izolacja w takiej instalacji zapobiegająca stratom ciepła będzie na plus, natomiast trudno mi powiedzieć na ile prawdopodobne jest to, że dojdzie tu do skroplenia się wody na powierzchni tych rur. Osobiście bym się nad tym nie zastanawiał i te odcinki po prostu zaizolował, ale nie styropianem tylko jakąś izolacją na rury.

Jaka rzeczowa odpowiedź !

Tak, straszą mnie że będzie rosa na odcinkach w domu. Ale masz rację, zawsze nie zaszkodzi zaizolować, choć dostęp mam wstrętny. Podobno jest jakaś izolacja kauczukowa. Spróbuję się dowiedzieć co to i tym sposobem spróbuję. 
W domu rodziców mam ponad 8 stopni na wejściu a 4 na powrocie.

Te straty o których mówię, będą minimalne, a nawet bardziej bym powiedział, że będą to zyski, jeżeli tam jest 4-8 stopni, a w pomieszczeniu więcej (oczywiście zupełnie do pominięcia; co innego jakbyś miał naprawdę długi odcinek takiej rury i puścił przez jakieś nieogrzewane pomieszczenie, gdzie jest -10 lub mniej stopni Celsjusza). W każdym razie przy tej temperaturze 4-8 stopni, rzeczywiście na powierzchni rury może się już skroplić woda.

Tak izolacja kauczukowa byłaby w tym przypadku najlepsza.

Edytowane przez andruszek